Kis türelmet...
Bevezetés a koktélok világába
Mi is a koktél? Lássunk egy tudományos meghatározást: szeszes italkeverék, kevert; többféle szeszes italból és ízesítőből kevert, összerázott ital; érdekes keverék, egyveleg, kotyvalék; összejövetel, fogadás!
A legjobban talán az érdekes keverék, egyveleg, kotyvalék tetszik. A fenti meghatározás szerint minden koktél, ami egynél több összetevőből áll. Mindegy hogy rázzuk, keverjük, rétegezzük, csak legyen egynél többféle ital benne. Azért talán hallottak már a Ferencvárosi koktélról, ami két rész rum meg egy rész rum.
Mi is alkothatunk „koktélokat” mindenféle képzettség és szabály nélkül. Sokan azért biztosan észrevették, hogy ismert világunkat szabályok szövik át. Legyen az a természet törvénye vagy csak szokásjog. Lehet az örök érvényű és áthághatatlan, mint a gravitáció, vagy mégoly ingatag, mint hogy hol a helyünk a TV előtt.
Vagyis megvannak a koktéloknak is a szabályai, bár igen rugalmasak és ízlés függőek. Igyekszem az alapvetőket és általánosakat megosztani Önökkel, amelyek alól természetesen vannak kivételek.
Minden koktél egy alapitalra épül fel és erre fűzzük fel a további összetevőket. Az alapital egy meghatározó tiszta desztillált tömény alkohol melyet keveretlen formájában régóta ismerünk. Ezek a következőek: vodka, rum, whiskey, gin, tequilla, konyak vagy brandy. A bor érdekes! Nem igazán alkalmazzuk koktélkeverésre, mert önmagában összetett íz és illatvilággal rendelkezik. Kicsi az alkoholtartalma, és ha jó minőségű főleg rontani lehet rajta. Ugyanakkor a legtöbb ember édesszájú- még ha nem is vallja be –ezért kedvelt ital a bólé aminek az alapja a bor, amit még a pár éves gyerekek is kóstolhatnak szilveszterkor, és a lap tetején látható definíció szerint koktél.
Az alapitalra jellemzően maximum további 5 elemet fűzhetünk. Ezek édes likőrök, gyümölcslevek, szénsavas italok, esetleg fűszernövények. Minél több dolog kerül a pohárba annál nehezebb megtalálni a megfelelő harmóniát az alkotóelemek között. Itt is igaz, hogy a kevesebb sokszor több. Minden mixer járt már úgy, hogy rögtönözni kezdett és csak halmozta a dolgokat, egyre próbált valamit kihozni, abból a szarból, ami eddig lett a fél literes pohárban, de egy ponton túl az csak szar maradt.
A színekkel is óvatosan kell bánni, mert minél több van belőle, annál valószínűbb, hogy az a végén szürke lesz. Egy piros-sárga-kék rétegelt ital könnyen elkészíthető és lenyűgözi vendégeinket csak éppen összekeverés után már nem olyan bizalomgerjesztő.
Szóval csak ésszel visszafogottan! Legyen is az első koktélreceptünk egy nagy klasszikus kicsit bolondított változata. A screwdriver-t gondolom mindenki ismeri, ha valaki nem angolos akkor azoknak ott a szép magyaros vodka-narancs elnevezés. Sokan nem kedvelik, mert fanyar, savanykás, savas, kissé maró, vodkától függően pedig karcos is lehet, mint a gépi mosott kocsi. Mi a fenétől lett ilyen népszerű? Talán, mert ha valódi narancsból és jó vodkából készül a fenti állítások nagy része nincs bántóan jelen. Sajnos nem vagyunk Californiában, hogy mindig friss narancsunk lehessen és sok igazán jó vodka nem ismert kis hazánkban. Pont ezért nekünk való az a koktél melyet úgy neveztek el Harvey Vallbanger!
Rakjunk jégkockákat a highball pohárba. Töltsük bele a brandyt és limelevet.
Keverjük jól össze, majd töltsük fel kólával.
Díszítsük limekarikával.
A brandy helyett rumot használva a Cuba Libre koktél receptjét készíthetjük el.
Hasonló koktélok
Pomola, Border Crossing, Gimlet, Kamikaze, Mickey Mouse, Brandy Perfect, Brandy Smash, Burnt Orange, Champagne Cocktail, Charles Cocktail
A hét receptje a következő: végy egy highball poharat (1.5-2dl-es viszkispohár, az eszközökre még később visszatérünkJ) töltsd meg jéggel, önts bele 4cl vodkát, majd majdnem tele narancslével keverjük meg, és öntözzük meg egy kevés Galliano likőrrel. Naranccsal koktélcseresznyével díszítsük. Ez a Harvey Vallbanger a híres faldöngető szörföző.
Greeny Fancy Drink
3 cl Tropical Blue szirup
1 cl mandulaszirup
6 cl narancslé
6 cl gyömbér
2 cl citromlé A gyömbér nélkül az alapanyagokat shakerben jéggel összerázzuk. Hűtött longdrinkes pohárba jégkockákra szűrjük. Feltöltjük gyömbérrel, és kissé megkeverjük. Grenadina Fancy Drink
2 cl Grenadine
feltöltéshez ásványvíz
2 cl citromlé Az alapanyagokat az ásványvíz kivételével shakerben jéggel összerázzuk, és hűtött longdrinkes pohárba jégkockákra szűrjük. Feltöltjük ásványvízzel, megkeverjük, és díszítve szervírozzuk. Light Banana Fancy Drink
1 cl banánszirup
feltöltéshez alkoholmentes pezsgő
4 cl narancslé
4 cl ananászlé
6 szelet banán
1 cl citromlé Az alapanyagokat a pezsgő kivételével turmixgépben tört jéggel simára turmixoljuk és hűtött hurrikán pohárba öntjük. Feltöltjük a poharat hideg alkoholmentes pezsgővel, és koktélcseresznyével díszítve szervírozzuk. Light Strawberry Champagne Cocktail
1 cl eperszirup
feltöltéshez alkoholmentes pezsgő
2 cl ananászlé
3 db eper
1 cl citromlé A pezsgő kivételével az alapanyagokat shakerben jéggel összerázzuk, és hűtött pezsgős pohárba szűrjük. A poharat felöntjük hideg alkoholmentes pezsgővel, és a pohár szájára cseresznyét helyezünk. Mandy's Cure Collins
8 cl áfonyalé
8 cl grapefruitlé
2 cl limelé Az alapanyagokat keverőpohárban jéggel elkeverjük, majd hűtött longdrinkes pohárba jégkockákra szűrjük. Limeszelettel díszítjük.
Gin alapú koktélok
Martini Dry, Collins, Gin Daisy, Gin Fizz, Orange Blossom vagy Flying Dutchman - a magában nem különösen ízletes gin számtalan népszerű koktél alapját képzi.
Rum alapú koktélokCuba Libre, Pina Colada, Mojito és Zombie - a hosszú frissítők nagy része rum nélkül elképzelhetetlen lenne. És persze több klasszikus, mint a Dariquiri vagy Mai Tai alapitala is a rum.
Vodka alapú koktélokA Black Russianban, a Screwdriverben, a Salty Dogban és a Bloody Maryben is van valami közös - ez pedig a színtelen-szagtalan, ám annál erősebb vodka.
Tequila alapú koktélokA Margarita és a Tequila Sunrise a két legnépszerűbb képviselője a tequilából koktéloknak. Azonban számos különleges koktél, így Mexicano, az Icebreaker és az El Dorado is ebből készül.
Whisky alapú koktélok
Bár magában (vagy jéggel) sem megvetendő tömény, néhány más itallal keverve olyan finomságokat készíthetünk, mint a Mint Julep, a Tiger Juice, a Manhattan és a New Yorker - vagy a klasszikus Old Fashioned .
Brandy alapú koktélok A jól ismert borpárlat magában is finom, de más italokkal keverve olyan fenséges koktélok készthetők, mint a Brandy Perfect, a Brandy Smash, a Brandy Cuban vagy éppen a Burnt Orange. Alkoholmentes koktélokKoktélok, amelyek kicsik-nagyok és vezetők is bátran fogyaszthanak: Mickey Mouse , Batman , Brontosaurus, Roy Rogers és a többiek.
Koktél Megnevezések:
Blazer: forró ital, amelyet a felszolgálás előtt meggyújtanak; szinte teszőleges formájú, de hőálló pohárban szolgálják fel
Bólé (Cup): gyümölcsből, borból és pezsgőből készült ital; rendszerint hűtve, széles szájú fülespohárból fogyasztják, kiskanál is jár hozzá
Cobbler: gyümölcsöt tartalmazó, csekélyebb alkoholtartalmú hosszú ital, amelyet sok tört jéggel (többnyire keverőpohárban) készítenek, s (esetleg) szódával vagy pezsgővel öntenek fel; magas, egyenes vagy széles szájú talpas pohárban kínálják; rendszerint szívószál és kiskanál is jár hozzá
Collins: citromot tartalmazó, hosszú, frissítő ital, melyet szódával, vagy más szénsavas alkoholmentes higítóval öntenek fel; hosszú, egyenes vagy enyhén szélesedő, némely esetben talpas pohárban kínálják (a Collins lényegében a Sour amerikai megfelelője)
Cooler: enyhén édeskés hosszúital, amit legtöbbször erősen hűtött gyömbérrel öntenek fel, rendszerint citromhéjspirállal díszítik; széles és középmagas, vagy magas, s esetleg enyhén szélesedő pohárban, szívószállal kínálják
Coup: gyümölccsel, borral és pezsgővel készült ital; talpas, esetleg füles pohárban szolgálják fel (más források szerint gyümölccsel, fagylalttal és tejszínhabbal készített alacsony alkoholtartalmú ital)
Crusta: olyan (rendszerint rövid) ital, amelynél a pohár peremét crustázták, azaz porcukorral, vagy sóval díszítették; elsősorban finomabb talpas poharakat szokás crustázni, de előfordul szélesebb talpatlan poharaknál is; rendszerint szívószállal kínálják
Daisy: gyümölcsöt, vagy gyümölcsszörpöt tartalmazó, mérsékelt alkoholtartalmú, rendszerint édes ital, sok tört jéggel készítve; széles, alacsony, vagy borospohárban, esetleg pezsgőskehelyben szolgálják fel, szívószál és kiskanál is jár hozzá
Daiquiri: rummal, citrommal és cukorral készített ital; rendszerint talpas pohárban kínálják
Egg-Nog: tejjel és tojással készült hideg vagy meleg ital, amelyet talpas pohárban szolgálnak fel, s rendszerint reszelt szerecsendióval díszítenek
Fix: tört jéggel készített, nagyobb alkoholtartalmú (egyes források szerint rövid, mások szerint hosszú :) ital; talpas vagy talpatlan :-)) pohárban kínálják
Fizz: szódával higított citromos, cukros ital (lényegében alkoholos limonádé); boros, vagy magas, talpatlan, enyhén szélesedő, ún. fizz-pohárban szolgálják fel
Flip: tojássárgájával készült rövid ital; borospohárban, pezsgőskehelyben vagy keskeny talpaspohárban (rendszerint szívószállal) szolgálják fel; gyakran díszítik szerecsendió-reszelékkel; hideg és meleg változatai is léteznek
Frappe: sok-sok apróra tört jéggel (gyakran fagylalttal) elkevert szesz, boros vagy pezsgőspohárban, szívószállal felszolgálva
Frozzen: nagyon erősen hűtött ital; (lényegében csak felszolgálási módot jelöl)
Glacé: apróra tört jéggel kevert, előhűtött rövid szeszes ital, amihez külön hideg vizet is kínálnak; (lényegében csak felszolgálási módot jelöl)
Golden: italok (pld. Fizzek) tojássárgájával készült változata
Grog: cukros (és fűszeres) szeszes ital, amit forróvízzel öntenek fel, s hőálló fülespohárban kínálnak
Highball: szénsavas üdítővel felöntött hosszú ital; magas, egyenes, vagy enyhén szélesedő talpatlan pohárban (esetleg ballonpohárban), szívószállal szolgálják fel
Ice Cream Soda: gyümölcsszörpből, fagylaltból és szódavízből készített, rendszerint alkoholmentes ital; kiskanál és szívószál is jár hozzá
Julep: mentával készült hosszú ital, amelyet hosszú egyenes vagy talpas pohárban, szívószállal szolgálnak fel
On the rocks: alacsony, széles, talpatlan pohárban, néhány jégkockával kínált (rendszerint nem kevert) ital; (lényegében csak felszolgálási módot jelöl)
Pousse-Cafe: különböző színű és fajsúlyú italokat tartalmaz, úgy egymásra rétegezve, hogy azok ne keveredjenek; keskeny, hosszúfejű, talpas pohárban, szívószállal kínálják
Puncs: eredetileg cukorból, citromléből, rizspálinkából, teából és vízből készült forró ital, amit fülespohárban szolgálnak fel; (ma már az e néven futó hideg és meleg italokban talán csak a cukor hozzáadása a közös ;-)
Rickey: zöldcitromlével vagy citromlével készült, különösebben nem édesített, szódával felöntött frissítő ital, amelyet hosszú egyenes (ritkábban talpas) pohárban szolgálnak fel, s rendszerint citromdarabbal/héjjal díszítenek
Silver: italok (pld. Fizzek) tojásfehérjével készült változata
Sling: cukorral, citromlével és behűtött vagy forró ivóvízzel készült ital
Soda: valamilyen szeszesital hűtött szódavízzel vagy szénsavas ásványvízzel felengedve
Sorbet: sok (gyümölcs-) fagylalttal készült és gyümölccsel díszített alkoholos ital; rendszerint kehelyben, kiskanállal (és szívószállal) kínálják
Sour: sok citrommal készült hosszú ital, amelyet boros, vagy magas, talpas, szűkülő szájú, ún. sour-pohárban szolgálnak fel (a régebbi irodalom még egy talpatlan, deréktájt karcsúsított fazont nevez sour-pohárnak)
Swizzle: darált jéggel készült hosszú ital, amelyet pálcával "fagyosra kevernek", általában magas, talpatlan, egyenes pohárban kínálják
Zoom: mézzel és tejszínnel készült ital; talpas pohárban, szívószállal szolgálják fel.
Crustázás: Crustázáskor a poharat lefelé fordítjuk, s egy citromdarabbal végigsimítva megnedvesítjük a peremét. Ezután a pohár szélét porcukorba (vagy sóba) mártogatjuk, végül megkocogtatjuk, hogy a gyengén tapadó szemcsék lehulljanak. A nedvesítéshez használható narancs, grapefruit is, míg az édes koktéloknál olykor mézet, gyümölcsszirupot vagy likőrt alkalmaznak. A díszítő anyag lehet még kakaó, kókusz- illetve csokoládéreszelék, köménymag, reszelt szerecsendió, vagy akár aprított dió, mandula, pisztácia.
Koktél Info:Mekkora egy koktél? Egy-egy koktél adagonként rendszerint legfeljebb 6 cl alkoholt tartalmaz. Ahol a receptek felöntésről beszélnek, ott ízlés dolga, hogy ki mennyi higítót (például szódát vagy gyömbért) használ, de nem szokás 20-25 cl-nél hosszabb italokat keverni. Van forrás, amely szerint az összetevők számát is illik korlátozni, s eszerint ötnél több különböző alkotóelem használata már erős túlzásnak számít.
Keveredési idő Az összerázás, illetve a keverés idejét úgy kell megválasztani, hogy a vegyülés teljes legyen, az ital jól lehüljön, de mégse higítsa fel az olvadó jég. Egy szakmai útmutató szerint, ha egyszerre egy koktélt készítünk, akkor 8, ha kettőt, akkor 10, ha hatot, akkor viszont 12 másodpercig tart a rázás, keverés. Ugyanakkor a (különösen nehezen keveredő) tojással készülő italoknál ez a művelet 16-18 másodpercig is eltarthat.
Mit miben készítünk? A könnyen elegyíthető összetevőkből álló italokat legtöbbször abban a pohárban keverjük, amelyben majd kínálni fogjuk. Ha erős hűtés, illetve sok jég kell a koktél elkészítéséhez, rendszerint akkor kap szerepet a keverőpohár. A nehezebben keveredő alkatrészek (pld. tej, tojás, tejszín, szirupok) elegyítése már inkább a shaker használatát indokolja. Amennyiben a receptben aprítandó gyümölcs is szerepel, akkor elő kell venni a turmixgépet. A tejszínes, tojásos, fagylaltos italok egy részénél is ez utóbbit használjuk.
Előre megy a jég Mindig a jeget tesszük először a pohárba (shakerbe), s csak azután adjuk hozzá az egyéb összetevőket (mindig a nehezebben keveredőkkel kezdve). Ellenkező esetben az ital könnyen kifröccsenhetne a pohárból.
Italok rétegezése Ha különböző fajsúlyú összetevőket akarunk egymásra rétegezni anélkül, hogy elkeverednének, akkor egy hosszú kanalat szorítunk (belülről) a pohár falához, s azon csorgatjuk le az italt. Amikor egy kész koktél tetejére kell tejszínfilmet húznunk, akkor másképp is eljárhatunk. Egy kiskanalat tartunk - a hátával felfelé - közvetlenül a folyadék fölé, s erre a domború felületre adagoljuk a tejszínt, ami egyébként biztosabban marad fent, ha előbb kicsit felvertük.
Citrustrükkök A citrusfélékből több levet nyerhetünk, ha néhány percre meleg vízbe áztatjuk a gyümölcsöt. Ha egyszerre csak kevés lére van szükségünk, akkor áztatás után megmaszírozzuk a citromot, majd lyukat szúrunk a héján, s azon át nyomjuk ki a megfelelő mennyiséget. (A citromot, narancsot használat előtt mindig alaposan meg kell mosni!)
Összetevők helyettesítése A kisérletezés olykor kényszerű módja az éppen nem elérhető hozzávalók helyettesítése. A magyarított receptek nagy része eleve így készült, mivel a citrom helyett eredetileg inkább egy apró, zöld citrusfélét, lime-t használtak. Egy adott ital különböző márkáinak felcserélése nem okoz különösebb gondot, sőt a különféle bitterek (keserűk) is kipróbálhatók egymás szerepében. A whiskyk között jó helyettesítő párokat ad a bourbon és a rye, illetve az amerikai és a kanadai. Szükség esetén a grenadin íze is pótolható cukorsziruppal. Általában a gin és a vodka, illetve olykor a tequila és a rum is élvezhető eredményt ad a másik helyén.
Egy töltési trükk Ha egyszerre több adag koktélt keverünk, akkor a poharakat először félig töltjük fel, majd fordított sorrendben haladva fejezzük be a kiosztást. Így érhetjük el, hogy mindegyik pohárba azonos minőségű ital kerüljön.
Mi az öntet? - Az öntet (dash, schuss) 5-6 csepp, azaz 1-1,5 gramm, illetve cca. 1 milliliter folyadékot jelent.
Aalborg Akvavit köményízű, dán gabonapálinka, alkoholtartalma 45 %
Abszint (Absinth) az iparszerű szeszgyártás történetében legmagasabb (legális), 60-65 %-os alkoholtartalommal előállított (zöld vagy színtelen) ital: ürömfű (artemisia absinthium) és egyéb fűszernövények, valamint desztillált alkohol keveréke. Az 1920-as években (főleg kábítószerjellegű és addiktív káros hatása miatt) szinte az egész világon betiltották.
Advokat (Advocat, Avocat, Advokaat) fűszeres gabonapálinkán alapuló holland tojáslikőr, alkoholtartalma min. 14 %
Akvavit (Aquavit) köményízű, dán gabonapálinka, alkoholtartalma 38-45 %
Allasch gabona- vagy burgonyaszesz-alapú köménypálinka, vagy köménylikőr (nevét a Riga melletti Allasch községről kapta)
Amaretto olasz, fűszeres mandulalikőr, alkoholtartalma 28 %
Amer-Picon francia aperitif, alkoholtartalma 30 %
Ampelos magyar vermut
Agmiral holland köménypálinka
Angostura Trinidad szigetéről származó, s Angostura cserjével ízesített keserű, (főleg száraz) italok aromásítására használják, alkoholtartalma cca. 40 %
Anisette francia ánizslikőr, alkoholtartalma legalább 30 %
Aperol gyomorkeserű, alkoholtartalma 11 %
Applejack amerikai almapálinka
Aqua D'oro olasz rozmaringlikőr
Armagnac fahordóban érlelt borpárlat
Arrak rizsből és cukornádból (vagy pálmalevélből) készült kelet-ázsiai pálinka, alkoholtartalma cca. 45 %
Becherovka keserű, cseh fűszerlikőr, nevét Josepf Becher patikusról kapta
Benedictine aranysárga normandiai keserűlikőr, alkoholtartalma 43 %
Bernina-Bitter svájci aperitif
Bierbrand sörpárlat, alkoholtartalma min. 38 %
Bitter Lemon a limette (lime, zöldcitrom) héjából készült kinintartalmú, alkoholmentes ital (hasonló jellegű a Bitter Orange, illetve a Bitter Grapefruit is)
Boonekamp holland gyomorkeserű, alkoholtartalma 48 %
Borovicka szlovák borókapálinka, alkoholtartalma 38-40 %
Brandy borpárlat, alkoholtartalma min. 36 % (receptekben olyankor jelent pálinkát, ha a nevében megkülönböztető jelzőként valamilyen (nem szőlő) gyümölcs, elsősorban: szilva, narancs, sárgabarck, cseresznye, feketeribiszke szerepel.
Byrrh francia, boralapú aperitif, alkoholtartalma 18 %
Cachaca brazil cukornádpálinka
Calvados érlelt, normandiai almaborpárlat, alkoholtartalma 42 %
Campari gyógynövényekkel és füvekkel ízesített kesernyés olasz aperitif, alkoholtartalma 27 %, jéggel és szódával szokás felszolgálni
Campari Soda Campari Bitter és szódavíz 4:6 arányú keveréke
Cape Corse francia aperitif, alkoholtartalma 15-20 %
Carlsberg keserű fűszerlikőr
Carpano olasz vermut
Cassis svájci ribizlipálinka, alkoholtartalma 40-45 %; vagy francia feketeribizli-likőr; vagy ribizliszirup
Centerbe olasz fűszeres likőr
Chambery francia vermut
Chanelle fahéjízesítésű likőr
Chartreuse francia fűszerlikőr (sárga/édes vagy zöld/száraz), alkoholtartalma 43-55 %
Chatenét (Chastenet) francia vermut
Cherry brandy cseresznyelikőr vagy -pálinka, alkoholtartalma min. 25 %
China Martini keserűlikőr, alkoholtartalma 31 %
Cinzano olasz (cég és) vermutcsalád
Cinzano Bitter kesernyés olasz aperitif
Citronelle citromszirup
C. L. O. C. dán köménylikőr
Cognac fahordóban érlelt borpárlat, alkoholtartalma 40 % (Ismertebb márkái: Courvoisier, Hennessy, Martell, Remy Martin)
Cointreau narancshéjjal ízesített, színtelen francia likőr, alkoholtartalma 40 %
Cream of Coconut kókuszdiókrém, italok édesítésére és aromásítására használják
Créme de ... sűrű, nagy cukortartalmú, többnyire borpárlatra épülő likőrök, a nevükben is megjelenő ízesítéssel, alkoholtartalmuk legalább 25 %
Cynar articsóka alapú keserű aperitif, alkoholtartalma 16,5 %
Curaçao Curaçao szigetéről származó, holland, borpárlat-alapú narancslikőr (kék, fehér, zöld, piros, vagy narancsszínű)
Donnler svájci gyomorkeserű
Drambuie skót whisky-mézlikőr, alkoholtartalma 40 %
Dubonnet francia, vörösbor-alapú aperitif, alkoholtartalma 18 %; tisztán vagy szódával szolgálják fel
Eau-de-vie de biere francia sörpárlat, alkoholtartalma min. 38 %
Eau-de-vie de marc francia törkölypálinka
Eau-de-vie de poire francia körteborpárlat
Enzian az Alpok vidékén az encián gyökeréből nyert párlat, alkoholtartalma 40-50 %; hűtve szolgálják fel
Fernet Branca egy milánói cég gyomorkeserűje, alkoholtartalma 45 %
Forbidden-Fruit naranccsal és grapefruittal ízesített likőr
Fox bitter svájci aperitif
Galliano olasz fűszerlikőr, alkoholtartalma 35 %
Gancia olasz vermut
Genever (Geniévre, Geniever, Jenever) borókával és egyéb fűszerekkel vagy gyümölccsel ízesített, érlelt gabonapálinka, alkoholtartalma 38-43 %
Gin angol gabonapárlat, melyet árpából, rozsból készítenek és borókával, valamint más fűszerekkel ízesítenek, alkoholtartalma 38-45 % (Ismertebb márkái: Booth, Gordon, Burnet, Seager, Seagram, Nikolsen, Walker, Steinhäger)
Ginger Ale gyömbérízű limonádé
Grand Marnier francia narancslikőr, alkoholtartalma 40 %
Grappa olasz törkölypálinka, alkoholtartalma 40-46 %
Grenadine piros szeszmentes gránátalma-szirup, italok színezésére és édesítésére használják
Griotte francia cseresznyepálinka
Groseilles Syrup francia szederszirup
Habzóbor erjesztett vagy szénsavval dúsított bor
Half om Half Curaçaoból és Orange-Bitterből készített holland likőr
Hefebrand (bor- vagy gyümölcs-) seprőpálinka, alkoholtartalma min. 38 %
Himbeergeist német málnapálinka, alkoholtartalma 40 %
Hubertus fűszeres likőr
Irish Mist ír whiskey-mézlikőr
Isolabella olasz vermut
Istra bitter délszláv kesernyés aperitif, alkoholtartalma 32 %
Iva Bitter alpesi füvekből készült gyomorkeserű
Izarra francia, mézzel és borpárlattal ízesített likőr, alkoholtartalma 43-45 %
Jägermeister német gyógynövénylikőr, alkoholtartalma 35 %
Kahlua mexikói kávélikőr, alkoholtartalma 26,5 %
Keuck török kávélikőr, alkoholtartalma 31 %
Kirsberry dán cseresznyelikőr, alkoholtartalma 25 %
Kirschwasser német/svájci cseresznyepálinka, alkoholtartalma 40-50 %
Kontiki ginből, citromból, grapefruitból készített likőr, alkoholtartalma 22 %
Kümmel köményes likőr, alkoholtartalma 43 %; erősen hűtve szolgálják fel
Luxardo olasz cseresznyelikőr
Madeira (Madére) Madeira szigetéről származó, portugál borkülönlegesség, alkoholtartalma 15-20 %
Makiza szilvaszirup
Malaga spanyol csemegebor, alkoholtartalma cca. 17 %
Malibu kókusz ízesítésű, édesített fehér rum, alkoholtartalma 21 %
Mandorlata mandulaszirup
Maraschino dalmát cseresznyelikőr, eredetileg Maraska-cseresznyéből készítik, alkoholtartalma 30-35 %
Marc francia almatörköly-pálinka, alkoholtartalma 40-45 %
Martini olasz (cég és) vermutcsalád, alkoholtartalma 16-18 %
Martini Bitter kesernyés aperitif, alkoholtartalma 25 %
Marsala szicíliai édes bor, alkoholtartalma 15-20 %
Mastic görög ánizslikőr, alkoholtartalma 38-40 %; ha vizet adnak hozzá, opálossá, tejszerűvé válik az ánizsolajtól
Mastica bolgár édeskömény-aperitif
Mazarin francia keserűlikőr
Mecseki fűszeres likőr
Metaxa görög, vörös szőlőből készített brandy, alkoholtartalma cca. 40 %
Metheglin malátából és mézből gyártott angol likőr
Mezcal mexikói agavépálinka
Midori dinnyelikőr
Mirabelle elzászi szilvapálinka, eredetileg Mirabelle-szilvából készítik
Mistra színtelen, ánizsos likőr, alkoholtartalma min. 40 %
Nocino zölddió ízesítésű likőr, alkoholtartalma min. 30 %
Noilly-Prat francia vermut
Orange-Bitter narancshéj-keserű, (főleg édes) italok aromásítására használják, alkoholtartalma cca. 40 %
Orgeat Syrup mandulatejszirup, italok illatosítására használják
Ouzo görög ánizspálinka, alkoholtartalma 38-50 %; ha vizet adnak hozzá, opálossá, tejszerűvé válik az ánizsolajtól
Pacharán kökény ízesítésű spanyol gyümölcspárlat, alkoholtartalma min. 25 %
Parfait Amour fahéjjal ízesített lila színű likőr
Pastis ánizsízű aperitif, alkoholtartalma min. 40 %
Pernod ánizsízű aperitif, alkoholtartalma 40-45 %; ha vizet adnak hozzá, opálossá, tejszerűvé válik az ánizsolajtól
Pisco agyagedényben érlelt chilei szőlőpálinka
Portói érlelt, portugál csemegebor, alkoholtartalma 16-20 %; nevét Oporto városáról kapta
Punch au Rhum rum alapú likőr
Raki török ánizspálinka, alkoholtartalma 40-50 %
Ramazotti Ausano Ramazotti által 1815-ben kikevert gyomorkeserű, alkoholtartalma 30 %
Roses Lime Juice limette-szirup, italok édesítésére és aromásítására használják
Rubis piros cseresznyelikőr
Rum cukornádmelasz-párlat, alkoholtartalma 38-54 % (Ismertebb márkái: Bacardi, Captain Morgan, Havanna Club)
Sambuca bodzabogyóból és édesgyökérből készített ánizsízű olasz likőr, alkoholtartalma min. 38 %
Sherry (Jerez, Xéres) spanyol (többnyire száraz) csemegebor, alkoholtartalma 14-25 % (Ismertebb márkái: Amantilando, Hanzanilla, Sandeman, Domecq)
Sligovica (Slivovitz, Slivovica) érlelt, délszláv szilvapálinka, alkoholtartalma 40-45 %
Sloe Gin gin alapú kökénylikőr, alkoholtartalma min. 25 %
Southern Comfort narancs-barack aromájú whiskeylikőr, alkoholtartalma 40 %
Steinhäger (Schinkenhäger) borókával ízesített német gabonapálinka, alkoholtartalma 40 %
Strega olasz gyógynövénylikőr
Szaké (Sake) japán rizsbor, alkoholtartalma 16-19 %
Tangerinette francia mandarinlikőr
Tequila mexikói agavépálinka, alkoholtartalma cca. 45 %
Tia Maria rum alapú kávélikőr, alkoholtartalma 31,5 %
Tiffin tealikőr, alkoholtartalma 35 %
Triple Sec narancslikőr
Underberg német gyomorkeserű, alkoholtartalma 49 %
Unicum gyomorkeserű likőr, alkoholtartalma 42 %
Vandermint csokoládéaromával ízesített holland borsmentalikőr, alkoholtartalma 30 %
Vermut alkohollal, fűszerekkel, cukorral dúsított csemegebor, alkoholtartalma 16-18%
Vinjak borpárlat
Vodka gabonapálinka, alkoholtartalma 40-75 % (Ismertebb márkái: Wyborowa, Zuborowka, Sztolicsnaja, Moszkovszkaja, Finlandia, Smirnoff, Absolut Vodka)
Weinbrand borpárlat, alkoholtartalma min. 36%
Whisky (Whiskey) fahordóban érlelt gabonapálinka, alkoholtartalma 40-45% (Ismertebb márkái: Ballantinés, Chivas Regal, Grant's, Jack Daniel's, J & B, Jim Beam, Johnnie Walker, Seagrams)
A shakert feléig-kétharmadáig feltöltjük jégkockákkal, majd - a sűrűbb alkotókkal kezdve - beleöntjük a hozzávalókat. A hengert lezárjuk, s 5-15 másodpercig gyors, határozott mozdulatokkal rázzuk. A koktélt a beépített szűrőn (vagy egy bárszűrőn) keresztül töltjük ki a pohárba. (A bárszűrő egy rozsdamentes fémszűrő, ami szükséghelyzetben helyettesíthető bármivel, ami alkalmas a jégdarabok felfogására.)
Az Itallap - mihez mi illik:Általános irányelvnek tekinthető, hogy az egyszerűbb, kevéssé fűszerezett ételekhez könnyű fehér borok illenek, míg a zsírosabb, fűszeresebb ételek már elbírják az erősebb fehér borokat, illetve a vöröseket is. Ha valamely ételt boros mártással kínálnak, akkor a szószhoz felhasznált bort kell kísérőnek is választani. Ugyanígy hagyomány, hogy az egy étkezésen belül felszolgált italok erőben és zamatban gazdagodva kövessék egymást.
Étvágygerjesztőnek: száraz vermut, ürmös, madeira, sherry, száraz szamorodni, whisky, pálinkafélék, borpárlatok, keserű likőrök, száraz koktélok, gyümölcslevek, nem túl édes tokaji aszú.
Leveshez: előtte inkább sör, utána pedig - különösen a keményebb húsleveseknél - könnyű száraz fehér bor.
Vegyes ízelítőhöz: száraz fehérbor (északi vendégeknek pálinka).
Hideg előételekhez: Fűszeresebb, nehezebb száraz fehér borok, vagy könnyű, nem túl illatos/fűszeres fehérek illenek.
Kaviárhoz: száraz sherry, vodka.
Rákhoz: fűszeresebb, nehezebb száraz fehér bor.
Halakhoz: könnyű, száraz fehér bor, de a pisztránghoz, vagy a lazachoz már félédes vagy édes fehér bor jár.
Halászléhez: könnyű vörös bor (de például Gundelék szerint fehér bor).
Tojásételekhez: könnyű, száraz fehér bor.
Gombához: vörös borok, vagy nehezebb száraz fehérek.
Májhoz: fehér vagy vörös bor, a libamájhoz csak vörös bor illik.
Rostonsültekhez: fehér vagy vörös bor.
Pörköltekhez: vörös bor.
Pástétomokhoz: vörös bor.
Szárnyasokhoz: fehér pecsenyebor, esetleg pezsgő, a könnyű vörös bor is szóba jöhet.
Fehér húsú sültekhez: fehér pecsenyebor, esetleg a pezsgő is megfelel.
Angolos húsokhoz: nehéz, testes vörös bor.
Birkához: könnyű, szőlőillatú fehér vagy vörös bor.
Vadakhoz: nehéz, testes vörös bor, de mehet hozzá a száraz szamorodni is.
Tésztához: pezsgő vagy édes pecsenyebor.
Zöldségekhez: a fűszerezéstől függő erősségű - száraz fehér borok.
Édességekhez: édeskés fehér bor, tokaji aszú vagy (félszáraz) pezsgő.
Sajtokhoz: vörös bor vagy valamilyen csemegebor, a különféle fehér borok.
Gyümölcshöz: Tokaji aszú, édes szamorodni, vagy más csemegebor.
Feketekávéhoz: konyak vagy valamilyen likőr.
Ahogy a koktélok összetétele, úgy elnevezésük is elsősorban a fantázia dolga, de vannak konvenciók, melyek a saját kreációk elnevezését is segíthetik. Bizonyos kifejezések alkalmazásával (többé-kevésbé) utalni lehet az ital karakterére, díszítésére, az elkészítés vagy éppen a felszolgálás módjára.
Blazer: forró ital, amelyet a felszolgálás előtt meggyújtanak; szinte teszőleges formájú, de hőálló pohárban szolgálják fel
Bólé (Cup): gyümölcsből, borból és pezsgőből készült ital; rendszerint hűtve, széles szájú fülespohárból fogyasztják, kiskanál is jár hozzá
Cobbler: gyümölcsöt tartalmazó, csekélyebb alkoholtartalmú hosszú ital, amelyet sok tört jéggel (többnyire keverőpohárban) készítenek, s (esetleg) szódával vagy pezsgővel öntenek fel; magas, egyenes vagy széles szájú talpas pohárban kínálják; rendszerint szívószál és kiskanál is jár hozzá
Collins: citromot tartalmazó, hosszú, frissítő ital, melyet szódával, vagy más szénsavas alkoholmentes higítóval öntenek fel; általában hosszú, egyenes vagy enyhén szélesedő, némely esetben talpas pohárban készítik és kínálják (a Collins lényegében a Sour amerikai megfelelője)
Cooler: enyhén édeskés hosszúital, amit legtöbbször erősen hűtött gyömbérrel (esetleg szódavízzel) öntenek fel, rendszerint citromhéjspirállal díszítik; széles és középmagas, vagy magas, s esetleg enyhén szélesedő pohárban, szívószállal kínálják
Coup: gyümölccsel, borral és pezsgővel készült ital; talpas, esetleg füles pohárban szolgálják fel (más források szerint gyümölccsel, fagylalttal és tejszínhabbal készített alacsony alkoholtartalmú ital)
Crusta: olyan (rendszerint rövid) ital, amelynél a pohár peremét crustázták, azaz porcukorral, vagy sóval díszítették; elsősorban finomabb talpas poharakat szokás crustázni, de előfordul szélesebb talpatlan poharaknál is; rendszerint szívószállal kínálják (lényegében csak felszolgálási módot jelöl)
Daisy: gyümölcsöt, vagy gyümölcsszörpöt tartalmazó, mérsékelt alkoholtartalmú, rendszerint édes ital, sok tört jéggel készítve; széles, alacsony, vagy borospohárban, esetleg pezsgőskehelyben - gyümölcsökkel díszítve - szolgálják fel, szívószál és kiskanál is jár hozzá
Daiquiri: rummal, zöldcitrommal és cukorral készített ital; rendszerint talpas pohárban kínálják
Egg-Nog: tejjel (vagy tejszínnel) és tojással készült, édesített hideg vagy meleg ital, amelyet talpas pohárban szolgálnak fel, s rendszerint reszelt szerecsendióval díszítenek
Fix: tört jéggel készített, nagyobb alkoholtartalmú (egyes források szerint rövid, mások szerint hosszú :) ital; talpas vagy talpatlan :-)) pohárban készítik és kínálják
Fizz: szódával higított citromos, cukros ital (lényegében alkoholos limonádé); boros, vagy magas, talpatlan, enyhén szélesedő, ún. fizz-pohárban szolgálják fel (ha még tojásfehérje is kerül a shakerbe, akkor Silver Fizz, ha sárgája, akkor Golden Fizz)
Flip: tojássárgájával készült édesített rövid ital; borospohárban, pezsgőskehelyben vagy keskeny talpaspohárban (rendszerint szívószállal) szolgálják fel; gyakran díszítik szerecsendió-reszelékkel; hideg és meleg változatai is léteznek
Frappe: sok-sok apróra tört jéggel (olykor fagylalttal) elkevert (egynemű) szesz, boros vagy pezsgőspohárban, szívószállal felszolgálva
Frozen: nagyon erősen hűtött - rendszerint jégkásába turmixolt - ital; (lényegében csak felszolgálási módot jelöl)
Glacé: apróra tört jéggel kevert, előhűtött rövid szeszes ital, amihez külön hideg vizet is kínálnak; (lényegében csak felszolgálási módot jelöl)
Golden: italok (pld. Fizzek) tojássárgájával készült változata
Grog: cukrozott és fűszerezett szeszes ital, amit forróvízzel (vagy teával) öntenek fel, s hőálló fülespohárban kínálnak
Highball: szénsavas üdítővel vagy szódával felöntött szeszes ital, melyet citrushéjspirállal díszítenek; magas, egyenes, vagy enyhén szélesedő talpatlan pohárban (esetleg ballonpohárban), szívószállal szolgálják fel
Ice Cream Soda: gyümölcsszörpből, fagylaltból és szódavízből készített, rendszerint alkoholmentes ital; kiskanál és szívószál is jár hozzá
Julep: friss mentával készült hosszú ital, amelyet hosszú egyenes vagy talpas pohárban, tört jéggel és szívószállal szolgálnak fel
Knickebein: olyan rétegezett ital, amelynél az egyes italféléket egy-egy tojássárgájával választják el; speciális, ún. knickebein-pohárban szolgálják fel
Koktél (Cocktail): bár a kevert italokat általánosságban is szokás koktélnak nevezni, a szűkítő szakmai értelmezés szerint a koktél rövid, legfeljebb 7 cl-es, keverőpohárban vagy shakerben hűtött, de végül leszűrt, s így jég nélkül felszolgált kevert ital, amelyet rendszerint előhűtött talpas (koktélos) pohárban szolgálnak fel
Neat (Straight up): keverés, higítás és jég nélkül kínált szeszesital (csak felszolgálási módot jelöl)
On the rocks: alacsony, széles, talpatlan pohárban, néhány jégkockával kínált (rendszerint nem kevert) ital; (lényegében csak felszolgálási módot jelöl)
Oyster: egyebek mellett (hús)levessel, fűszerekkel, tojássárgájával kevert párlat, amelyet főleg másnaposság ellen használnak
Pousse Café: különböző színű és fajsúlyú italokat tartalmaz, úgy egymásra rétegezve, hogy azok ne keveredjenek; keskeny, hosszúfejű, talpas pohárban, szívószállal kínálják
Puff: brandy (esetleg más párlat), valamint tej és szódavíz felhasználásával kevert hosszú ital
Puncs (Punch): eredetileg cukorból, citromléből, rizspálinkából, teából és vízből készült forró ital, amit fülespohárban szolgálnak fel; (ma már az e néven futó hideg és meleg italokban talán csak a cukor hozzáadása a közös ;-)
Rickey: zöldcitromlével vagy citromlével készült, különösebben nem édesített, szódával felöntött frissítő ital, amelyet hosszú egyenes (ritkábban talpas) pohárban készítenek és szolgálnak fel, s rendszerint citromdarabbal/héjjal díszítenek
Scaffa: különböző színű és fajsúlyú italok egymásra rétegezve, de itt - ellentétben a Pousse Café-val - a rétegek kissé keveredhetnek
Shakerato: keveretlen és higítatlan ital, melyet shakerben - jéggel összerázva - jól lehűtöttek, majd pohárba szűrtek (csak felszolgálási módot jelöl)
Shooter: kicsi, vastag talpú röviditalos pohárban (stampedliben) felszolgált kevert vagy egynemű ital (csak felszolgálási módot jelöl)
Silver: italok (pld. Fizzek) tojásfehérjével készült változata
Sling: cukorral, citromlével és behűtött vagy forró ivóvízzel készült ital (más forrás szerint párlatból, likőrből és gyümölcsléből kevert, sok jéggel felszolgált ital)
Smash: friss mentával shakerben kevert párlat, sok jéggel felszolgálva
Soda: valamilyen szeszesital hűtött szódavízzel vagy szénsavas ásványvízzel felengedve
Sorbet: sok (gyümölcs-) fagylalttal készült és gyümölccsel díszített alkoholos ital; rendszerint kehelyben, kiskanállal (és szívószállal) kínálják
Sour: sok citrommal készült és kissé édesített hosszú ital, amelyet shakerben erősen hűtenek és boros, vagy magas, talpas, szűkülő szájú, ún. sour-pohárban szolgálnak fel (a régebbi irodalom még egy talpatlan, deréktájt karcsúsított fazont nevez sour-pohárnak)
Swizzle: darált jéggel készült hosszú ital, amelyet (jellemzően cukrozott) pálcával "fagyosra kevernek", általában magas, talpatlan, egyenes pohárban kínálják
Toddy: (rendszerint forró) vízzel felöntött, s fűszerekkel is elkevert párlat
Tropicana: trópusi gyümölcsökkel, illetve gyümölcslevekkel készített kevert ital
Twist: olyan ital, melyet közvetlenül a felszolgálás előtt - egy citrushéjdarabka megcsavarásával - megpermeteztek citrusolajjal, majd a héjdarabkát is beledobták (csak felszolgálási módot jelöl)
Virgin...: kevert italok nevének első tagjaként az alkoholmentességre utal
Zoom: mézzel és tejszínnel készült ital; talpas pohárban, szívószállal szolgálják fel
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!