Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Kik azok a trollok, és mit tehetünk ellenük?2011. 08. 08., 21:42Pákozdi Cincy

Odáig jutottunk, hogy a trollnak már wikipédiás szócikket szenteltek. Elszaporodtak, megnyomorítják a moderátorok, szerkesztők, fórumozók, kommentelők internetes mindennapjait, mert mindenhol ott vannak. De kik is ők? Mit csinálnak? És miért kapták ezt a nevet? Lehet őket szeretni? Esetleg még viccesek is?

 

A troll alapvetően félelmetes, misztikus teremtmény, aki gonosz, ronda, agresszív és a tetejében még hülye is. Artikulátlanul üvölt, csapkod, vicsorog, ha kell, ha nem. Szerepelnek a Gyűrűk urában, a Harry Potterben, viking mondakörökben és a World of Warcraftban is. Sőt, mintha rémlene valami a '90-es évek elejéről, hogy kedves arcú, koboldszerű, punkos hajú gumibabák is készültek "trollbaba" néven. Pedig ők nem is kedvesek, ahogy azt az előbbi példák mutatták. A mi trolltémánk azonban most a netes trollokról, a fórumok hőbörgőiről, a mindentudó, monitorbarna kanapéharcosokról fog szólni.



A legrosszabb fajta. Ő az, aki mindenkinél mindent jobban tud. Mikor elütés van egy cikkben, mikor hiányzik egy vessző, a kultúrtroll lecsap, és nem kíméli se az írót, se a szerkesztőt, se a kommentelőket. Háborog, hogy hogy fizethetnek valakinek azért, hogy ilyen retket írjon, helytelenül. Miért van az olvasószerkesztő? Tán nem javítja ki a hibákat? És különben is, minek olvassák és kommentelik a kontármunkát. Ha tárgyi tévedésbe fut bele, a kioktatást művészi szintre emeli, fenyegetőzhet is, hogy kirúgatja a hozzá nem értő újságírócskát. Árpád vezértől Barack Obamáig mindenkinek tudja a vércsoportját is (net előtt könnyű brillírozni), de a bulvártémákról és a celebekről nem akar hallani. Azért tudja nagyon jól, hogy ki kivel lépett félre Brad Pitt és van, hogy bebukik, mert kijavítja a hibát úgy, hogy előtte világosan megmondta, a celebvilágot fel kéne gyújtani, ő nem asszisztál hozzá.

Thinkstock

Egy tipikus troll

Biztos mindenki találkozott már igazi trollal, minden portálnak megvannak az emblematikus vitaemberei, de a moderátorok és az új médiatörvény most némiképp korlátozzák ezt a fajt. Pedig imádnak a szitkokban lubickolni, hergelni, provokálni, okoskodni és személyeskedni.
Egy tipikus troll tökéletes napja valahogy így nézhet ki: amint felkel, a gépe is vele együtt kerreg, indulhat a nap! A neten rendel egy jóféle Piedone pizzát, és elolvassa a legfontosabb hírportálokat. Jön a pizza, ráteszi a 24 másik felgyülemlett doboz tetejére, elkezd lakmározni, zsíros ujjaival nyomkodja az egeret és már vicsorog: hol vannak a legjobb témák ma? Rájön, hogy nem a sajt a büdös a pizzán, ő nem fürdött 4 napja, de semmi gáz, trollkodáshoz nem kell illatosnak lenni. És akkor megtalálja a legjobb témákat: Fürdőruhatrendek - mit hordjanak a molettebb hölgyek?, Fogyókúra 50 felett, Marihuána-ültetvényt foglaltak le a 12. kerületben - mindenhez van egy szép szava: "Aki molett, haljon meg, ne járjon strandra! 50 felett minek a fogyókúra? Így is, úgy is ocsmányak a nők 25 év után. Marihuána? Hát azok is csak rohadt drogosok!" És a többi...
Ezek után érkeznek a válaszok. A fórumozók nem állják meg szó nélkül, valamit reagálniuk kell a korlátolt, sekélyes trollnak, és kezdődik a show. A troll röhög a zsíros markába, de egy órára lépnie kell, mert a mami mindjárt beállít teregetni, és nem láthatja meg a pizzás dobozokat, mert kiderülne, a mélyhűtött finomfőzelék a kukáé lett.

Thinkstock

Így képzeljük el a fórumokon garázdálkodó arcokat, igaz? Pedig nagyon meglepődnénk, ha kiderülne, ki rejtőzik az álarc mögött. Többnyire jóravaló, normális környezetben dolgozó emberek, akikből nem is néznénk ki a netes zsörtölődést és provokálást. Sőt, ne higgyük könnyelműen, hogy csak férfiak... nem, nem, sok a női "trollbaba" is. Egyszerűen unatkoznak, szeretnek provokálni, meg nevetni a lavinán, amit elindítottak.

A kultúrtroll

A kangörcsös troll

Az elmúlt pár évben terjedt el a szofisztikált "sunáznám" kifejezés. Azt jelenti, hogy a troll vállalná a szóban forgó hölgyet. Bármikor, bárhol, bármilyen testhelyzetben. A kanos trollok baleseteket, megrázó híreket is így kommentelnek, amivel megint elindul a lavina és az "etetés".Thinkstock

Mi az az etetés? - Don't feed the troll!

Na, igen, etetjük a trollt, ha szóba állunk vele, ha reagálunk az okosságaira, és jóllakatjuk, ha vitába is szállunk vele. Az neki az igazi kielégülés: 4-5 oldalon át tartó huzavona, köpködés, személyeskedés kezdődik, akkor a troll boldog lesz. Szóval a legjobb módszer, ha tudomást sem veszünk a trollkodásról. Hadd mondja, az ő baja! - elv alapján. Egy idő után besokall: egy áldozat sem akad bele a hálójába? Ha kitartó, még sokáig csinálja, ha nem, emelt fővel távozik, mint erkölcsi győztes, és újabb kalamajkát okoz egy másik fórumban vagy témánál.
A baj csak az, hogy sokan nem ismerik, és nem tudják kezelni a trollokat, mindig akad egy-egy troll-szűz, aki kardot ránt. Nem szabad!

Nevesd ki a trollt!

Igen, szánakozni lehet, leírni neki, hogy biztos az ágyában fetrengő lúzer ő, aki ciciket is csak a Tomb Raiderben látott, de ez sem jó módszer, mert generálja a további személyeskedést, fröcsögést. Ha mindenképp hozzá akarunk szólni, de nem etetni, akkor viccből egyet kell vele érteni, vele nevetni (vagy kinevetni, ő nem tudja), és ez is elüldözi szeretett trollunkat. Ő gonosz akar lenni, az élet nagy ellensége, hogy jön valaki ahhoz, hogy nevet, netán egyetért vele?

Trollok vannak, lesznek, most is olvasnak...

 

 

 

 

Tényleg, lehet hogy te is szoktál trollkodni. Csak finoman. Vagy durván, mindegy, szoktál. Vagy csináltad már, de ugyanúgy idegesítenek a trollok. Az internet kvázi ellenőrizhetetlen, anonim világ, ahol mindent lehet. A szólásszabadságról nem is beszélve. Sokan nem tudták megoldani a trollosodást, a fröcsögést, az új médiatörvény hatására nem 0-24-ig dolgozó moderátorokat alkalmaznak (ami kvázi lehetetlen), hanem inkább nem adnak kommentelési lehetőséget. Aki akarja, megbeszéli otthon. A cikkek alatt esélytelen megvitatni a felmerülő kérdéseket egyre több helyen, és ezáltal a trollok sem lubickolhatnak. Összefoglalva a lényeget azonban csak annyit kérünk: ne etesd a trollt! Ne állj szóba vele! Ha nem veszik észre, bizony elkullog és folytatja a mindennapjait. Otthon... vagy más oldalakon, a pizzásdobozai mellett.

 

Forrás:http://www.life.hu/tested-lelked/20110808-kik-azok-a-trollok-es-mit-tehetunk-ellenuk.html

Címkék: troll

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Kápolnási András üzente 12 éve

Igen-igen... a számítógép elnevezésű dobozocska és az internet sok-sok-, eddig rejtett tulajdonságot szabadított fel az emberekben – és ráadásul nyilvánossá is tette ezeket, illetve a belőlük fakadó megnyilvánulásokat. Azt, hogy melyiket miként ítéljük meg, ez viszont rajtunk múlik, és az internet elég bő lehetőséget kínál arra is, hogy a nem kívánt megnyilvánulásokat (a magunk szempontjából) „blokkoljuk”. – A közösség számára ártalmas jelenségek gyomlálását meg bízzuk a moderátorokra, – mindamellett – ha van rá energiánk –, hívjuk is fel figyelmüket a súlyosabb esetekre.

A közölt gondolatokat köszönjük, – nem is árt, ha kicsit mi is elgondolkozunk rajtuk.

Kápolnási András

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu