Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Az  idén Jean - Marie Gustave Le Clézo kapta az irodalmi nobeldijat.

network.hu

   

 

Találgatások a 2008-as évi irodalmi nóbeldijjal kapcsolatban

2008-10-09 14:27 | Kovács Istvánné | 1 hozzászólás

Jóval az irodalmi Nobel-díj csütörtöki kiosztója előtt megkezdődtek a találgatások az idei nyertesről. Egyelőre a francia Jean-Marie Gustav Le Clezio vagy az olasz Claudio Magris tűnik a legesélyesebbnek, de idén is felmerült Kundera, Philip Roth és a rockzenész-költő, Bob Dylan neve is.

Az idén is olyan szerzők neve merül fel leggyakrabban, akiket már évek óta a kitüntetés várományosai között tartanak számon. Az irodalmi fórumok évek óta esélyesnek vélik Adunist (Ali Ahmad Said Asbar szíriai költő), Tomas Tranströmert (svéd író, költő, fordító) és Bob Dylant, de szokás szerint Umberto Eco, Salman Rushdie, Murakami Haruki, Philip Roth, Milan Kundera, Amos Oz, Les Murray és Ko Un neve is a lehetséges díjazottak között.

Amerika kizárva?

A képet árnyalja, hogy a Svéd Akadémia főtitkára, Horace Engdahl a közelmúltban egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy az amerikai írók szűklátókörűek és nemtörődömök, nem tartoznak a világirodalom élvonalába. Mint mondta, nem véletlen, hogy a nyertesek többsége európai. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy még mindig Európa és nem Amerika az irodalom központja – hangsúlyozta a díjat majdan pénteken kihirdető főtitkár. Ha adhatunk a véleményére, akkor valószínűleg az amerikai írók labdába sem rúgnak a versenyben.

network.hu

 

Jean-Marie Gustav Le Clezio


 
Még akkor sem, ha később az AP amerikai hírügynökségnek Engdahl visszakozott. Kifejtette, hogy általánosságban beszélt az amerikai irodalomról, és hogy a díjat nem nemzeti hovatartozás alapján ítélik oda. Tény, hogy utoljára 1993-ban nyert amerikai író, Toni Morrison. Az 1994-es díjazott japán Kenzaburo Oen kívül az utóbbi évek nyertesei vagy európaiak voltak, vagy szoros szálakkal kötődtek Európához. Engdahl úgy nyilatkozott erről, hogy „nagyon sok szerző van, aki bár nem európai, mégis Európában él és alkot, mert csak itt van az íráshoz megfelelő elvonulási lehetőség, nyugalom és biztonság, ami például Afrika és Ázsia nagy részén nincs meg".

A fogadóoldalak olasz vagy francia befutót várnak

Lap.hu-oldalak
A Landbrokers fogadóoldal toplistáját szerdán délután Jean-Marie Gustav Le Clezio vezeti (kettő az egyhez oddsszal), őt Claudio Magris (5/1), Adunis (6/1), és az izraeli Amos Oz (8/1) követi. A fogadóoldal esélyt ad az amerikai íróknak is: Joyce Carol Oates (8/1), Philip Roth (8/1), Don DeLillo (9/1) előkelő helyen szerepel a listán.

A Systemlaysen szerint viszont Magris a legesélyesebb - három az egyhez, az oldal Le Cleziót csak 14 az egyhez tartja. A lista első tíz helye kisebb átrendeződésekkel azonban nagyjából itt is megegyezik a Landbrokers felsorolásával.

network.hu

 
Claudio Magris
 
Majdnem minden fogadóoldal listáján az első húszban van Yves Bonnefoy és Arnost Lusting is, akiknek az esélyeit növeli, hogy ők már megkapták a Nobel előszobájának tartott Franz Kafka-díjat.

Magyar Nobel-díjas is van

Az irodalmi Nobel nyertesének nevét október 9-én hozzák nyilvánosságra, a díjátadó ceremóniára december 10-én kerül sor, Alfred Nobel halálának évfordulóján.

2002-ben Kertész Imre vehette át az irodalmi Nobel-díjat a Sorstalanság című regényéért. Tavaly nagy meglepetést okozott a svéd királyi akadémia azzal, hogy Doris Lessing brit írónőt részesítette irodalmi Nobel-díjban.
Forrás:http://www.fn.hu/kultura/20081008/mar_tudjak_kie_lesz/

Címkék: irodalmi nobel dij irodalmi nobel díj nobel dij nóbel dij

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu