Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Isztambul, bár nem főváros, mégis az ország legvarázslatosabb városa. Fekvése már önmagában véve is elbűvölő, hiszen a Boszporusz-tengerszoros mentén és a márvány-tenger partjainál fekszik. A bizánci és az oszmán birodalom építészeti remekei, mecsetek, paloták, nyüzsgő bazárok és hangulatos éttermek adják a „kelet kapujának” is tartott Isztambul magával ragadó atmoszféráját.

Két kontinens kapujában
A várost nem csupán Európát Ázsiával összekötő különleges földrajzi helyzete, hanem kelet és nyugat érdekes keveredése teszi egyedülállóan vonzó úti céllá. Egy élő történelemkönyv, melynek lapjain több mint kétezer éves virágzó birodalmak építészeti emlékeivel, és egy mai, modern tízmilliós metropolisz élettel teli hétköznapjaival ismerkedhetünk meg.

A városnézést kezdhetjük akár a Sultanahmet negyedben, hiszen itt viszonylag kis területre koncentrálva megtalálhatjuk Isztambul összes híres épületét. A Topkapi szeráj, az Aja Szófia és a Kék-mecset megtekintésére nyugodtan rászánhatunk egy egész napot, s akkor még nem beszéltünk a közelben lévő Török és Iszlám Művészeti Múzeumról és a bizánci Hippodromról. Főszezonban mindenütt nagy a tömeg, ezért érdemes korán nekivágni a látványosságok felfedezésének.

A Topkapi palota legizgalmasabb helyeire, a kincstárba vagy a hárembe ugyan külön belépőt kell váltani a bejáratnál, de megéri. A birodalmi kincstárban elképesztő mennyiségű ékszert, drágakövekkel berakott fegyvert halmoztak fel, de a pompás kínai porcelángyűjtemény, vagy a szultán és családtagjainak öltözéke is érdekes látnivalókat tartogat az ide érkezőknek.

A kíváncsi tekintetek elől több száz évig szigorúan elzárt hárem kapuja ma mindenki számára nyitva áll. Bár a háremhölgyek hiányoznak, mégis, a csodás termeket látva érthető, hogy miért éppen ide rejtette a szultán féltve őrzött négy főfeleségét és számos másodfeleségét.

Mecsetek az örökkévalóságnak
Az Aja Szófia (törökösen: Ayasofya) a földkerekség egyik leghíresebb épülete, és egyszerűen gyönyörű. Justinianus császár 537-ben eredetileg keresztény templomnak építette, de Konstantinápoly eleste után az oszmánok hatalmas dzsámivá alakították át. A kupolás bazilika magyar vonatkozású emléke I. Szent László királyunk lányának, Piroskának – aki Iréné néven lett császárné – mozaikképe.

Ám, aki még ennél is lenyűgözőbb mecsetre vágyik, látogasson el a Kék-mecsetbe, mely nevét a belsejét díszítő, türkizkék izniki csempékről kapta. I. Ahmed szultán szándéka szerint a mecset Mekka méltó vetélytársa kívánt lenni.

Bár a templom szertartás közben nem látogatható, ha betartjuk az iszlám vallásra vonatkozó illemszabályokat, azaz nem ujjatlan ruhát, vagy rövidnadrágot veszünk fel, és a cipőnket is kint hagyjuk, akkor csendben üldögélve az imádkozó hívők között egészen különös élményben lesz részünk: betekintést nyerünk egy másik kultúra vallási szokásaiba.

Bazárkerület
Hasonló betekintést nyújt a török mindennapokba a Fedett Nagybazár, a Kapali Carsi is, csak éppen kevésbé spirituális szinten. Itt minden eladó, minden kapható, de ami nem, azt is pillanatok alatt elővarázsolják, vagy ajánlanak helyette egy másik üzletet.

Az utak és utcácskák labirintusában több ezer bódészerű üzlet kínálja ezüst-, arany- és mindenféle kézzel készített portékáját, a minőség széles skáláján. Az eldugottabb részeken, a drága régiségboltokban szép dolgokat vásárolhatunk, de a többi olyan, mint az itthoni kínai piacok kínálata, csak többet lehet alkudozni.

Ha már vásárlás, akkor érdemes olyan finom török élelmiszereket beszereznünk, mint a halva, a fekete olajbogyó, a juhsajt és a helyi fűszerek, amelyekből aztán otthon is főzhetünk valami igazán törököset.

A sok ezer bolton kívül hangulatos éttermeket, bankfiókokat és postahivatalokat is találunk a bazár területén. Amennyiben időnk engedi, ne hagyjuk ki isztambuli látogatásunk során a hamam (törökfürdő) kényeztetését sem.

Török csemegék
A hagyományos török fürdőbe lépve akár az Ezeregyéjszaka világába is érezhetjük magunkat, hiszen többnyire gyönyörű környezetben, apró csillagokkal díszített kupola alatt merülhetünk el a hamam párás forróságába. Sejtelmes félhomály, lágy vízcsobogás, fülledtség, rózsa és illóolajok, lazító masszázs garantálja, hogy aki kipróbálja a török gőzfürdőt, annak elszáll minden búja és bánata. Isztambul óvárosában két történelmi fürdő található, ahol turistákat is kiszolgálnak: a Cagaloglu és a Cemberlitas.

Egy látványosságokkal teli nap közben vagy után érdemes megkóstolni a helyi ízeket. Bár a hazai török gyorsbüfék révén nagyjából már ismerős a kínálat, csakhogy Isztambulban mindenből többféle van, minden más és jobb ízű, ráadásul az adagok is nagyobbak.

A kebab és a sült tejbegríz ezernyi változatban kóstolható a város különböző pontjain. De kellemeset korzózhatunk a Galata-hídtól vezető sétálóutcán egészen a modern Taksim térig, ahol számtalan párizsias hangulatú, kiülős kávézó és teázó hívogatja a megpihenni vágyó utazókat.

 

Beutazási feltételek
A budapesti török nagykövetségen kiállított turista vízum legfeljebb 90 napos tartózkodásra jogosít. A kétszeri átutazó vízum 9 000 Ft (korábban 15 000 Ft volt). A magyar állampolgárok a török határállomásokon is felvehetik a vízumot. A határokon kiállított vízum díja 20 EUR vagy 30 USD.

Szöveg: Joó Annamária
Fotó: Szabó Virág

Címkék: Két kontinens kapujában

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu