Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Segítségünkkel eligazodhatsz a gyakran átláthatatlan, mégis a hétköznapok elkerülhetetlen részévé váló virtuális valóságban.

Te is unod már, hogy minden számítógépes művelet végrehajtásakor tehetetlenül állsz, akár a legegyszerűbb problémák előtt is? Kellemetlenül érint, hogy folyton a férjedet vagy gyerekedet kell hívogatnod ezek miatt? És unod már az ilyenkor mindig elhangzó mondatot: „Jaj anya, ez egyáltalán nem olyan bonyolult”? Hagyd a türelmetlen családtagokat, és fedezd fel önállóan a digitális újításokat – hidd el, ha egyszer belejössz, meglátod, mennyire hasznos ez az új, számodra eddig talán ismeretlen világ.

Nők és a digitális forradalom

A nők egyre nagyobb szerepet kapnak a politikai életben, és a felső vezetésben sem számít kuriózumnak, ha határozott nő ül a vezetői székben (igaz, hogy ez elsősorban a Nyugatra jellemző, nálunk e tekintetben is vannak még elmaradások). A legújabb kutatások szerint azonban a technika, illetve a technológia fejlődésének történelmét szinte kizárólag a férfiak írták, ami pedig a legújabb digitális világot illeti: a nők kezdenek már jól mozogni benne, de – egyelőre – még nem alakítják. Ezek szerint éppen az információs technológia, illetve az internet világában hiányos az egyenjogúság?

A nemek közötti digitális árkokról azonban mindennek ellenére nincs szó. Ezt egy nemrég publikált tanulmány is bizonyítja, amely szerint a különböző közösségi portálok használói között magasabb a nők, illetve a lányok száma. A sikeres női blogger is egyre gyakoribb, bár – mint a szakértők vallják – a férfiblogok még mindig „ütősebbek”, azaz hangosabbak és agresszívabbak. Ezen a téren a nőknek (saját érdekükben) még fel kell zárkózniuk – adta hírül az MTI.

Erről is a férfiak tehetnek?

Bár nálunk még e tekintetben is nagy az elmaradás, Németországban számtalan kezdeményezés célozza a lányok, illetve a nők műszaki képességeinek kibontakoztatását. Ez egyformán vonatkozik a matematikai, a természettudományos, az informatikai, valamint a műszaki és technológiai ismeretekre. Míg azonban egyre több fiatal nő végez matematikai, illetve természettudományi tanulmányokat, a két utóbbiról ez még nem mondható el. Ami az informatikát illeti, egy felmérésből kitűnt, hogy tartózkodásuk legfőbb oka nem az érdeklődés hiánya. A visszahúzódásnak eszerint jóval prózaibb indítéka van, mégpedig az, hogy irtóznak azoktól a férfiaktól, akik éjjel-nappal „a számítógépben laknak”. Kedvüket a digitális világtól éppenséggel a férfiak veszik el.

Pedig ennek a furcsa világnak is megvan a maga női oldala: az életmód- és gasztromagazinok és -blogok nagy részét nők írják és olvassák, az internetes információgyűjtés és közösségi élet az ötvenen túli nőktől sem áll távol. Megint más kérdés, hogyan használják mindezeket.

Amit semmiképp ne kövess el a közösségi oldalakon

Te sem érted, miért harapják le a fejed a családtagok, hogyha – szerinted – kedves hozzászólásokkal látod el megjegyzéseiket? Ha azt szeretnéd, hogy a gyereked számára ne legyen teher, hogy rajta vagy a különböző közösségi oldalakon, a legfontosabb, hogy ne ott éld a családi életed. Az alább összegyűjtött három aranyszabályt próbáld meg szem előtt tartani, mielőtt bármilyen formában megnyilvánulsz ezeken az oldalakon.

Ne kommentelj fölöslegesen! Ne feledd, hogy a közösségi oldalon nem csak a szűk családi és baráti köröd van fenn. Az a dicséret vagy dorgálás, aminek helye van odahaza, furcsán mutat Facebookon vagy az iwiwen, és nem is oda való. Mindig gondold át, mielőtt megjegyzést írsz gyermeked hozzászólásaihoz, hogy ki láthatja majd. A családon kívül a gyermeked barátai, kollégái, netán a főnöke is? És hidd el, nem az fogja előrevinni a karrierjét, hogyha nyilvánosan dédelgeted. Ma már bevett szokás, hogy a legtöbb munkáltató először a jelentkező Facebook-oldalát nézi meg – gondolj bele, milyen üzenetet hordoz, ha a potenciális jelölt minden virtuális megmozdulását az anyuka óvó vagy korholó tekintete, illetve karakterei kísérik.  

Ne ossz meg mindent! Erre az aranyszabályra ugyanaz vonatkozik, mint az előzőre: ami érdekli a szűkebb családot és barátokat, nem feltétlenül érdekli az összes ismerőst, és minden nem is tartozik rájuk. Ne tedd tele aranyos képekkel, alkalmazásokkal és jól hangzó, ám gyakran közhelyes idézetekkel az üzenőfalad, inkább légy kreatív: egy-egy érdekes megfigyelés, videó, cikk, amit olvastál, vagy például egy új recept, amit most próbáltál ki először, sokkal több ember számára szolgál hasznosítható információval, és valószínűleg többen fogják értékelni, mint azt, hogy éppen mi történt a boltban, mit evett ma az unokád, de ugyanígy nem célszerű a már felnőtt gyermekekről egykori pelenkázós-fürdetős képeket feltenni (hogyha ő fontosnak tartja, hogy ilyen képek is legyenek a profiljában, majd feltölti magának). Beállíthatsz különböző csoportokat is, így eldöntheted, hogy melyik információt kivel szeretnéd megosztani: családdal, barátokkal, munkatársakkal vagy az összes ismerőssel.

Ne jelölj be mindenkit! Sokat hallottál már gyermeked új kollégáiról vagy főnökéről, esetleg új partneréről, és szeretnél még többet megtudni róla? Bármekkora is a csábítás, és bármennyi közös ismerőst mutat az adott közösségi oldal, semmiképpen ne jelöld be csak azért, mert szeretnéd megismerni, vagy mert sokat hallottál róla. Ezzel a másik embert (a hozzátartozód és azt is, akit bejelölsz) és magadat is kellemetlen helyzetbe hozhatod, hiszen agresszívnek és tolakodónak fognak látni. A közösségi oldalak arra valók, hogy a valós ismerőseiddel könnyen (és nem utolsósorban ingyen) tarthass kapcsolatot – ne élj vissza a lehetőségekkel.

+ 1 jó tanács: hogyha utólag túlzónak érzed egy-egy megnyilvánulásod, semmi vész: a képeket, hozzászólásokat vagy megjegyzéseket utólag törölheted, a bejegyzés mellett található kis fül segítségével azt is beállíthatod (akár utólag), hogy ki láthatja az adott posztot.

Kis Facebook-szótár

 

Néha te is földönkívülinek érzed magad, mert nem igazodsz el a Facebook világában? Való igaz, hogy a felhasználóbarát oldalak leginkább csak azon felhasználók barátai, akik otthonosan mozognak a digitális világban. Az alábbi alapszavak és -funkciók megértése és használata azonban egyáltalán nem olyan bonyolult, mint először tűnik. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Profil: az adatlapod, ahová regisztráció során feltöltheted személyes adataidat és képeidet. Elgondolkodtató, hogy egy amerikai felmérés szerint leginkább a fiatal felhasználók szánnak időt arra, hogy megfelelően beállítsák Facebook-profiljuk adatvédelmi paramétereit vagy más online elérhető adataik hozzáférhetőségét, az idősebbek többnyire nem törődnek ezzel. Pedig az adatvédelem nagyon fontos, hogy illetéktelenek ne élhessenek vissza személyes adataiddal és képeiddel. A személyes adataid szerkesztésénél találsz egy kis fület, ahol be tudod állítani, hogy kik láthatják a megosztott információkat: mindenki, aki rákattint a profilodra, csak a barátaid vagy a barátaid barátai. Külön csoportokat is létrehozhatsz (család, barátok, munka), amelyeket szintén választhatsz a személyes adatok közzétételekor és akkor is, amikor új információt teszel közzé.

Státusz: az üzenő faladon két opció közül választhatsz, amikor információt, illetve személyes élményt szeretnél megosztani. Az egyik a státusz, ahová rövid „helyzetjelentést” írhatsz, de bemásolhatod ide egy-egy érdekes cikk vagy videó linkjét is. A másik opció a kép vagy videó megosztása, amit a számítógépedről tölthetsz fel a faladra.

Like (lájk, tetszik): a véleménynyilvánítás újszerű módja: mások státuszát, megosztott képét, videóját vagy linkjét láthatod el a tetszik/like gombbal, kifejezve, hogy értékesnek és érdekesnek tartottad ezt az információt. Ezt a funkciót azonban ne osztogasd minden apró és fölösleges rezdülésre, és soha ne használd csak azért, mert azt várod, hogy így majd téged is többen fognak „lájkolni”.  

Posztol: posztolásnak számít minden megnyilvánulás, amit a faladon helyezel el (státusz, kép vagy videó feltöltése). 

Megosztás (share): mások érdekesnek vélt posztjait (videó, cikk, státusz, kép stb.) továbbadhatod a te üzenő faladon is a státuszok alatt található megosztás/share gomb segítségével, így a te faladon is látható lesz.

Komment: hozzászólás a mások státuszához, illetve posztjaihoz.

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu