Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A dráma szigorúan megszabott keretben, a szereplő személyek párbeszédeinek formájában szemben álló erők összeütközését tárja a nézők összegyűlt tömege  elé. Cselekvést ábrázoló művészi játék, amely a valóság illúzióját kelti, de egyben jelképesen az egész világra nyújt kilátást.

A keret időbeli és térbeli. 2-3 óra alatt játszódik le.A térbeli keretet a mai szinpad fizikailag is érezteti a szinpad keretével, a zárt díszlettel, a nézőteret a szinpadtól elválasztó függönnyel.

Az irónak egyetlen eszköz van a kezében, amellyel alakjait jellemeznie és eleven emberként mozgatnia kell, egyben pedig a dráma minden követelését meg kell valósítania:  A párbeszéd sokféle célt valósít meg: jellemzi a beszélőket, minden szó egyben tettnek is számít, amelyből a néző következtet a szereplő jellemére. Meismertet az előzményekkel és a szinpadon kívül lejátszódó eseményekkel, előkészíti a dráma folytatását. Megteremti, tovább szövi és megoldja a konfliktust. Tempójával és hőfokával alkalmazkodik a dráma  szerkezetéhez, érezteti a feszültség növekedését és enyhülését.

Mindezt pedig akár realisztikus a darab és így a párbeszéd stílusa, akár nem: úgy cselekszi meg, hogy az elhangzott szavak valószínűek ( illúziókeltők ) legyenek a jellemek és a helyzet szempontjából, alkalmazkodjanak az adott esethez, de jelképes értelmükkel az egész világra vonatkozzanak.

(Benedek Marcell: Az olvasás művészete)

Címkék: párbeszéd

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu