Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

DigitálisDVB-T lefedettségi adatbázis  |  Digitális televíziózás  |  Digitális rádiózás (DAB-DRM)  |  Műholdas digitális műsorterjesztés


A digitális technika megjelenése számos jelentős változást hozott mindennapjainkba, előnyei széles skálán megmutatkoztak, gondoljunk csak pl. a CD-re, a számítógépre és a  mobiltelefonra.
Természetesen a műsorszórás sem maradt ki a digitalizálódás folyamatából. Az előnyök ebben az esetben a jobb vételi lehetőségben és a takarékosabb frekvenciafelhasználásban jelentkeznek.

A műsorszórásban első ízben műholdon kezdték meg digitálisan kódolt csatornák átvitelét.
Ma már léteznek olyan műholdas digitális műsorszórórendszerek, amelyek kizárólag rádióadásokat sugároznak (az Amerikai Egyesült Államokban az XM radio és a Sirius radio, Afrika és Ázsia területén a WorldSpace AfriStar, illetve AsiaStar műholdjai).

Nyugat-Európában az URH rádiózásban a '80-as évekre telítődött a frekvenciaspektrum, a vétel sok helyen élvezhetetlenné vált a skálán túl sűrűn elhelyezkedő rádióállomások miatt. A spektrum takarékosabb felhasználása érdekében a '90-es évek elején nemzetközi összefogással kifejlesztették a Digital Audio Broadcasting (DAB) rendszert. Ezáltal CD minőségű hangzást és multimédiás szolgáltatásokat élvezhet a hallgató. A technikai kialakítás lehetővé teszi a műsorszórók számára ún. szinkron egyfrekvenciás hálózatok létrehozását, ennek segítségével régiónyi területek fedhetők le, gazdaságosabban, mint az URH esetében.

Néhány évvel később hasonló technikát igénybevéve kifejlesztették a digitális televíziózás alapjait is. A szellemképtől mentes kép és a multimédiás és interaktív lehetőségek mellett a rendszer rendkívül jól gazdálkodik a rendelkezésre álló spektrummal: egyetlen analóg televízió csatorna helyén a beállításoktól függően 4-6 jó minőségű program sugározható ki.

Időközben felmerült az igény AM adások hangminőségének javítására is. Erre - bevezetése után - a DRM technika nyújt majd megoldást.

Nemzeti kincsünk, a frekvenciaspektrum nem végtelen, ezért törekednünk kell a lehető legelőnyösebb kihasználására. Ebben nyújt segítséget a digitális műsorszórás: a DAB, a DVB és a DRM.

Címkék: dsigitális rádiózás

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu