Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

network.hu

  

 

 

"Jövőt építeni, csak a múlt megbecsülésén keresztül lehet"

 Legyen Széchenyi István híres mondása  a klubunk mottója 2013-ban.



 

 

 

 

.-.

"A Földet nem nagyszüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsönbe, majd ha az ember kivágja az utolsó fát, megmérgezi az utolsó folyó vizét, kifogja az utolsó halat is, akkor rádöbben, hogy a pénzt nem lehet megenni" (Seattle indián törzsfőnök beszédéből)

Ez a navaho közmondás amerika felfedezése előtti időkből, amely jelmondattá  alakult át, igaz a kultúra ápolásának, a nótaörökség továbbadásának tekintetében is,  a nótáinkat is unokáinktól kaptuk kölcsönbe. jövőnk öröksége a mi kezünkben van.

 

 

A magyarnóta egy a sok zenei irányzat közül. Gyorsan változó világunk társadalmi és gazdasági problémáink nehéz kérdések elé állítják azokat akiknek szívügyük a magyarnóta és hisznek a hagyomány  megtartó erejében.

Örökségünk megőrzése  rendkivül fontos, mert a nyugati civilizáció kezdeményezésére  világszintű egységesedési folyamat zajlik életünk számos területén. A hagyományos kultúra felejtődik, művelői kihalnak, felbecsülhetetlen érték veszik el ha nem teszünk  megmaradása érdekében.

Nem hagyhatjuk, hogy  nyomtalanul eltünjék a jelen  nemzedékeket a múltjukhoz kötő kapocs. E cél  érdekében teszik dolgukat határainkon belül és túl a műfaj katonái, kiki a saját eszközeivel.

 

A nóta ápolását nem földies kitüntetésekért, rangokért kell vállalnunk, hanem alázattal tiszteletből és szeretetből.  Vannak   akik szívesen viselnek magukon kitüntetéseket, szobájuk falát teleaggasztják oklevelekkel, a lelkük  mégis üres marad a nóta iránt, mert  önös érdekből cselekszenek.

 

 Pár gondolat ezért régóta foglalkoztat és  bánt engemet, nos nem az, hogy ágyban párnák közt lehelem-e ki lelkemet, hanem olyanok  amelyek kapcsolatban vannak ezzel a zenei irányzattal.

.

-  Az utóbbi időkben folyamatosan nyesegetett  jogaink és egyéb események boritékolt következményeként  az emberekben felütötte magát a kilátástalanság a közöny, a beletörődömség . - így van ez a klubunkban is hacsak a véleménynyilvánításokra és azokra való reakciókra gondolok .

.

- a magyarnóta nem szerepel funkciójának, esztétikai minőségének megfelelő súllyal az oktatási rendszerben,  nem ismeri és nem él vele a társadalom egésze, nem vált a nemzet  általánosan elismert  összetartó  kultúrájává, erejévé.

- érdemes-e a minden bizonnyal finanszirozási gondok elé néző és még talán  szakemberhiánnyal is küszködve a regionális adókat  a magyarnóta szolgálatába állítani.

 

A piac az erő és a pénz oldaláról szervezett. Az emberi és anyagi erők központosítva vannak, a források felülről jövő döntéshozatallal kerülnek leosztásra. Reméljük lesz elegendő pénz a most kiharcolt  Dankó Rádióra is

- Előadóink tisztázatlan szabályú versenyhelyzetekbe kényszerülnek..........  magyarnóta versenyeken egy nem létező szabályrendszer alapján zsűri hivatott arra, hogy  összehasonlítsa az oly sok problémát magukban hordozó versenyek résztvevőit.

Azok a keserű szájizzel megirt vélemények  jutatták ezt eszembe, amelyek megjelennek egy-egy verseny  után tükrözve a résztvevők elégedetlenségét.

 

 

A jövőre nézve a legjelentősebb feladat

 .

 

-  Rengeteg tennivaló van  a nótához viszonyulás terén.Tevékenységünkkel az eseményekre fel kell hívni a nagyközönség figyelmét, akár uj cd, dvd megjelenésről, akár konferenciáról kiállitásról előadóestek, emlékestek, bemutatkozóestek, találkozások  fesztiválokon való részvételek szervezéséről van szó.

.

 

- A tudás továbbadása, lehetőleg ne pénzbeli haszon reményében, hanem nemzeti szeretetből és természetesnek tűnő kötelességünknek  érezve.

.

- A magyarnóta ápolása XXl.századi eszközökkel.

A hangzó anyagok digitalizálása rendszerezett adatbázisokban és ezek internetes közzététele.  Ez a leghatékonyabb abban, hogy e csodálatos gazdagság az érdeklődőkhöz eljusson..

 - a tanítási módszerformák, tematikák ujragondolása,  a hagyományos szokásrend megismertetése és a mai jelen kultúrába  való beépitése 

. .

- Az internetes világot a magyarnóta szolgálatában kell állítani  A net adta lehetőségeket kihasználva a magyarnóta népszerűsítésére, megismertetésére az internetet igénybe kell venni továbbra is.

.

-Állásfoglalásainkat, nyilatkozatainkat, reakcióinkat úgy kell ütköztetni, hogy azokból építő, előremutatás szülessen.

 

Én ezen gondolatok jegyében fogom a Népies műdalok, magyarnóták web oldalt

http://nepiesmudalokmagyarnotak.network.hu/

és a magyarnóta klubot  

http://magyarnota.network.hu/

2013-ban is a nótakedvelők szolgálatába állítani.

 

minden nótakedvelő szent kötelessége tenni azért, az uj esztendőben, hogy azok száma jelentősen csökkenjen  akik eddig nem ismerték és emiatt a nótát nem kedvelték

 

 

Nótabaráti szeretettel és tisztelettel kívánok eredményes sikeres évet minden nótakedvelőnek,  magyarnótaelőadónak, rendezvényszervezőnek, nótaszerzőnek és magyarnótát népszerűsítő médiának, a 2013-as esztendőben.

 

 

2013. január 01. kovács Mária Magdolna 

 

 

 

 

Címkék: buék magyarnóták népies műdalok

Kapcsolódó cikkek:

  Boldodg Uj Évet 2010

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu