Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:




 

Szépi hagyományunk, hogy augusztus 20-án  visszaemlékezzünk államalapító nagy királyunkra, megszenteljük és megszegjük az új kenyeret.

Szépi hagyományunk Augusztus 20-a. visszaemlékezzünk államalapító nagy királyunkra, az egyik legõsibb magyar ünnep, Szent István király ünnepének napja.   Szent István király szentté avatásának, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja. A magyarság és a keresztény hit világának találkozását és összefonódását a magyar nép egyetlen uralkodó személyéhez köti; az elsõ magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz.  Szent István királyunk volt az, aki már ezer évvel ezelőtt megmutatta, hogy nem a szabadosság, nem a félreértett liberális egyenlősdiség, nem a törvények föllazítása vezet a szabadság felé, hanem a határozott kormányzás, mások megbecsülése és a haza gyarapítása.

A történelem folyamán egy további, kedves tartalommal egészült ki ez a nap, az új kenyér ünnepével.


Az uj kenyér ünnepén, gyönyörű, nyári estén álltam a lakásom erkélyén és figyeltem a lassan gyülekező embereket.


Édes langyos szellő hullámain suhogva terült szét a szomszédom ablakába kitűzött új, fényes, selyem lobogó.

 

Jó magam a durrogó, pukkanó kis szerkentyük magasból aláhulló színes fénykavalkádjára várva elgondolkodva az élet furcsaságain, elhatároztam, hogy összegyűjtöm e varázsszóval kapcsolatosan támadt gondolataimat.

 

- Soha egyetlen rendezvényre nem lehet ekkora tömeget összeverbuválni, mint a tüzijáték. Sajátos íze, zamata, igérete van e szónak.

Egyetlen hittérítő sem lenne képes arra, hogy ennyi ember ennyi ideig az ég felé  emelt fejjel átszellemült képpel küldje fohászát a mennyeiek felé.

A hétköznapokon éhségtől és pénztelenségtől egymást maró , a munkanélküliségbe fásult emberek, ilyen hosszu ideig békében legyenek egymással.

 

Az aláhulló szines csillagocskák bűvölete szétkergeti a felvillanó kérdést: nyomoruságos szegény országunkban, amikor semmi másra nincs pénz, éheznek a gyermekek, nincs munka, pénz az oktatásra, a gyógyításra, a jobb élet igéretére - -Szükség van-e tüzijátékra, a fényüzésre, a hivalkodásra?

 

Az viszont biztos, hogy nincs és nem is lesz olyan rendezvény, amikor ilyen rövid idő alatt ennyi pénzt  köddé lehetne varázsolni.

A levegő szenyezésére sem gondol ilyenkor senki.

 

Másnap, amikor gondolataimat másokkal is megosztottam közel álltam a megkövezéshez.

 

 



 

 

Címkék: aug. 20

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu