Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Basilica di San Pietro in Vaticano

Szent Péter hagyomány szerinti sírja fölé már nagy Constantinus császár is templomot emeltetett., melyet 326-ban szenteltek fel. Ez a bazilika a XV. század közepe  tájára annyira roskataggá vált, hogy ujjáépítésére, vagy egy uj bazilika emelésére kellett gondolni. Végül is II. Gyula pápa a XVI század elején, rászánta magát a régi bazilika lerombolására, és egy uj építésére. Bramante tervei szerint.A pápa és Bramante halála után Raffaelo, Giuliáno, Sangallio, Peruzzi, majd 1546-ban Michelangelo vette át a munkálatok irányítását. Ő egy uj monumentális kupolát tervezett, melyet halála után Giacomo della Porta kissé módosított tervei alapján fejezték be. A XVII. század elején Maderna előcsarnokot épített a templomhoz, és ezzel a görög kereszt alaprajzú (azaz egyenlő szárú)  építményt  latin kereszt formájura változtatta.. Igy a reneszánsz stilusunak indult templom barokk homlokzatot kapott. A bazilikát 1300 évvel a nagy Constantinus után, 1626-ban szentelte fel VIII. Orbán pápa.

A kereszténység legnagyobb templomának alapterülete 15160 négyzetméter hossza 194 méter, az előcsarnokkal 211,5 m. A kupola átméróje 42 m, magassága a kereszt gömbjéig 132,5 m.

Címkék: Michelángelo Orbán pápa bazilika

Kapcsolódó cikkek:

  Vatikán

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu