Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Az Óvárosból indulva: Medina északnyugati részén elterülő Kaaba területéről. A Bab el -Assa kapu enyhén csúcsos szamárhátive alatt áthaladva a Kasba térre jutunk. Ezen az  észak-dél irányú 90 m hosszu téren a legjelentősebb épület a Szultáni palota, a Dar el Makhzen.  A palota hófehér, bástyafogazásos oromvonalu homlokzata alkotja a tér nyugati oldalát. Bejárata az épületegyüttes déli oldalán a Kasba mecset minarettjével szemben nyilik.

A palota naponta 8-12-ig és 14-17-ig kisérővel tekinthető meg. Vasár és ünnepnapokon zárva van.

A palotát az angolok kivonulása után 1684-ben Moulay Ismail szultán emeltette. A XVIII század  közepén jelenrősen bővitették, a XIX században kétszer is felujították. Négyzetes alaprajzú 50 x 50  m területen fekvő épitmény. Csupán két szultán használta  uralkodói rezidenciának és ők is csak rövid ideig, viszont a mindenkori tangeri pasa gyakran tartózkodott itt.

A pasák volt lakóhelyiségei egy központi belső udvar ugynevezett patio körül sorakoznak. Padlózatát Fez környékéről származó üvegmázas kerámia lapokból rakták, közepén a nyolcszögletes medencével körülvett  kutat eredeti  toutáni mozaik dísziti négy oldalán 3-4 arab stilusu patkóiv tartja a tetőszerkezetet, amelyet fehér,  korinthoszi márványoszlopok tartanak.

A palota e részét ma a  Marokkói Művészeti Múzeum foglalja el.. Gazdag ornametikáju helységeiben Marokkó lülömbözö tájainak legszebb iparművészeti alkotásait nézhatjük meg.

Az udvaron balról jobb felé haladva láthatjuk a termeket:

1 terem: A Középső Atlasz  jellegzetes fehér és piros alapu berber szőnyegeit és uyanonnan származó, barna, okker,  lila és kék  tónusú kecske és teveszőr takarókat láthatjuk a falakon, a tárlókban berber ékszerekben gyönyörködhetünk.

2.terem: Jellegzetes piros és rózsaszin alapu rabatt szőnyegek vannak. E szőnyegek motivumairól tartja azt a monda, hogy jó 200 évvel ezelőtt egyszer egy hazatérő gólya  Rabat felett repültében kiejtette csőréből a fészekrakáshoz messze keletről magával hozott szönyegdarabkát. Ezt találták meg a rabati asszonyok és mintáját mindjárt utánozni kezdték..

Salé környékéről szármaró takarók és kovácsoltvas tárgyakat  tekinthetünk itt meg.

3. terem: délről származó fekete alapú berber szőnyegek gyűjteménye.

4. terem Ezüsst és zománc díszítésű ékszerek, réztárgyak

5.terem Meknés városból kerültek ide a festett bútorok, 17.századi kovácsoltvas tárgyak, csipkék, kerámiák gyűjtőhelye.

6.terem: Fez környékének termékei, selymek, brokátok, réztárgyak és legszebb kerámia gyűjteményt nézhetjük itt meg.

 A Művészeti múzeum folytatása a palota épületben a Régészeti múzeum.  Belső udvarát egy romai kori Volubilisből származó mozaik díszíti. Vénusz a hajón. A szerelem istennője  egy gálya végében ül égi rangját megillető kisérettel: a gályát Ámor irányítja a Három Grácia segítségével.

A földszinten és a termekben Marokkó őstörténete elevenedik meg a kiállitott tárgyakon keresztül.

 

52423_677721_normal

 

Címkék: a szultáni palota ma müvészeti múzeum

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu