Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A sikeres nők titka
Egy nő bármit megszervez, megold és elintéz, ha kell. Tud csapatban dolgozni, és mindig nyitott a változásokra. Miért vagyunk mégis kevesen vezető pozícióban? Mert egyszerűen nem használjuk ki a képességeinket.

Hogyan juthatsz előre?
Használd ki az adottságaidat!

Akadnak azért jó néhányan, akik már bizonyítottak, az ő példájuk mutatja, hogy érdemes hinni magunkban, és nem szabad megfutamodni, hanem következetesen küzdeni kell a céljainkért.


Tudatosság és szenvedély

„Mérnöknek készültem, aztán az akkori trend hatására a kereskedelem felé fordultam — mondja Tengerdi Laura (31), az Unilever Magyarország Kft. Algida termékcsoportjának marketingvezetője. – A Külkereskedelmi Főiskolán tanultam tovább, és közben lehetőséget kaptam, hogy az angol nyelvet Hollandiában sajátítsam el. Ez az élmény annyira meghatározó volt, hogy úgy döntöttem, holland irányultságú cégnél fogok elhelyezkedni. A pálya- és diplomamunkámat is erről az országról írtam, akkor fordultam meg először az Unilevernél. Aztán hozzájuk kerültem gyakorlatra. Akkor bizonyítottam, és megfeleltem, így egy évvel később pályakezdőként mint marketingasszisztens helyezkedtem el a cégnél. Újabb és újabb feladatokat kaptam, tevékenykedtem mint termékmenedzser, három éve pedig termékcsoport-vezető vagyok. Ezt nagy sikernek könyveltem el. Szerencsére a munkaköröm folyamatosan bővült, és minden új feladat komoly kihívást jelentett. Magam is kerestem ezeket, mindig kitűztem célokat, hiszen ez vitt előre. Most arra vágyom, hogy külföldön is kipróbáljam magam, és megtanuljak spanyolul. Azt hiszem, a sikerhez vezető út alapeleme nálam a szenvedélyesség és a munka szeretete, persze azért egy jó adag szerencsére is szükségem volt. Mivel könnyen teremtek kapcsolatot, nem okoz számomra nehézséget, hogy megtaláljam a hangot a kollégáimmal és az üzleti partnerekkel. Az alkalmazkodó- képességemet nagyban fejlesztette, hogy gyerekkoromban legalább nyolcszor költöztünk a szüleimmel, így hozzászoktam, hogy újabb és újabb környezetbe kell beilleszkednem. A párommal viszont nemrégiben házat vásároltunk, és remélem, ez már az utolsó állomás lesz."


„A kihívások éltetnek"

„Mindig vonzott a jogi pálya — mondja Szabó Edina (27) egy ingatlanközvetítő iroda tulajdonosa. — Aztán mégis úgy döntöttem, hogy fontosabb a saját egzisztenciám megteremtése, és ha már az megvan, akkor következhet a tanulás. Először szállítmányozási területen és az ingatlanszakmában dolgoztam. Majd gondoltam egyet, és nyitottam egy szépségszalont. Kockáztattam, de bejött. Felfutattam az üzletet. Egy idő után úgy éreztem, már nem jelent elég kihívást az üzlet vezetése. Elvégeztem egy ingatlanközvetítő-iskolát, amit ma csak kevesen mondhatnak el magukról, és két évvel ezelőtt a párommal nyitottunk egy hat főt foglalkoztató ingatlanirodát. Hatékonyságunk abban rejlik, hogy a vevők és az eladók igényeit egyaránt szem előtt tartjuk. Nálunk alapvető a családias hangulat, ami együtt jár azzal, hogy a munkatársaink lelki életével is törődünk. A kollégáimat társként kezelem, mindig kikérem a véleményüket. Igyekszem jó példával elöl járni, ugyanúgy dolgozom, ahogy ők. A sikerhez szerintem fontos a kitartás és hogy mit hoztál magaddal a szülői házból. A hullámvölgyeket könnyen veszem, a hitem mindig segít talpra állni. Nagyon jó, hogy a párom a munkában maximálisan mellettem áll, a magánéletben pedig a béke szigete számomra. Engem a kihívások éltetnek, folyamatosan dolgozom, akkor is, amikor mások lazítanak. Szeretnék a közeljövőben joghallgató is lenni. Szükségem van arra, hogy állandó mozgásban legyek, mindig vannak céljaim. Ha valamibe belevágok, azt teljes erőbedobással csinálom. Tény, hogy számos lemondással jár ez az életforma, de a sikerélmények kárpótolnak."


Egyre több nő dolgozik
Egy-két évtizeddel ezelőtt a fejlett nyugati országokban a munkaerőpiac alig 30 százalékát tették ki a nők, míg ma ez az arány átlagosan eléri az 50 százalékot, vagyis egyre többen vállalunk munkát. Az EU tagállamai között Svédország vezet, ahol a nők 69 százaléka dönt a munkába állás mellett, míg Spanyolországban ugyanez a mutató csak 33 százalék. Magyarországon a gyengébbik nem 48,5 százaléka végez keresőtevékenységet.


6 dolog, amitől eredményesebbek lehetünk

Mi, nők minden olyan tulajdonság birtokában vagyunk, ami ahhoz szükséges, hogy sikeresek legyünk. Összeszedtük, melyek ezek, neked csak az a dolgod, hogy tudatosítsd magadban az adottságaidat, és folyamatosan fejleszd a képességeidet.

1. Empatikusabban nézzük a világot
Ha a főnöködnek hetek óta rossz kedve van, vagy egy munkatársnődet épp elhagyta a párja, te biztos, hogy szakítasz rá időt, és elbeszélgetsz velük. Miért? Mert a nőket minden érdekli, és könnyen beleélik magukat mások helyzetébe. Annak örülnének a legjobban, ha minden körülöttük lévő ember boldog és kiegyensúlyozott lenne. Hiszen tisztában vannak vele, hogy e nélkül nem lehet eredményeket elérni.

2. Született szervezők vagyunk
Épp indulsz haza a munkából, még csevegsz egy keveset a portással, odaérsz zárás előtt a boltba, és bevásárolsz. Hiszen este vacsoravendégeket vársz, de előtte még váltanál néhány szót a pároddal. Egyedül a nők képesek arra, hogy minden idejüket és energiájukat tökéletesen kihasználják és beosszák. Ahogy egy nagycsaládot könnyen menedzselnek, a munkában is kitűnő szervezők.

3. Könnyen létesítünk kapcsolatot
Szívesen beszélgetsz akár lényegtelen dolgokról is a kollégáiddal? A nők – ellentétben a férfiakkal – nem akarják azonnal megtudni a másikról, hogy milyen pozíciót tölt be a cégnél, és mekkora hatalommal bír. Őket elsősorban a belső értékek izgatják, vagy egyszerűen csak meg akarják ismerni a másikat.

4. Csapatjátékban nincs jobb nálunk
A férfiak általában magányos harcosok, a nők viszont szeretnek csapatban dolgozni, és ritkán versenyeznek egymással. Fontosabb számukra hogy mindenkivel jól megértsék magukat. Felmérések szerint munkaidő alatt a férfiak hatvan százaléka elsősorban azon fáradozik, hogy javítsa helyzetét a cégen belül, a nőket viszont nem hozza lázba egy magasabb pozíció, egy külön iroda vagy egy céges autó. Sokkal inkább barátságos légkörre vágynak.

5. Több dologra is tudunk figyelni
Mialatt iszogatod a kávédat, átnézed a postát, és közben még telefonon is elintézed, ami éppen aktuális. Ezt a jellegzetes női képességet ma multi-taskingnak nevezik, és ennek köszönhetően egyszerre több munkát tudunk elvégezni, mint a férfiak.

6. Szeretjük a változásokat
Mindenre, ami változás, javulás és fejlődés, nyitottak vagyunk. A férfiak ezzel szemben szeretik a megszokott, jól ismert dolgokat, tevékenységeket, és nem is változtatnak egészen addig, amíg nem szükséges. Ezért van például az, hogy a párkapcsolatoknak legtöbbször a nő vet véget, még akkor is, ha már mindketten tudják, nincs értelme tovább együtt lenniük. A nők ezt a változ(tat)ási kényszerüket, törekvésüket a fejlődésre a munkában is kiélik.


3 lépés, amit meg kell tenned, hogy célba érj

Alapvető női adottságaid mellett térképezd fel személyes képességeidet is, így könnyebben valóra válthatod vágyaidat! Adunk néhány tanácsot.

Első lépés
Légy tisztában a képességeiddel!
Készíts egy listát arról, mik az erősségeid. A legjobb, ha megkéred egy barátnődet, hogy legyen segítségedre. Mások néha sokkal jobban látják, mi az, ami igazán fekszik neked. Például: „Tele vagyok ötletekkel.", „Gyorsan képes vagyok megszervezni bármit.", „Szívesen segítek másoknak.", „Néha túl makacs vagyok.". Próbáld meg minden tulajdonságodat összeszedni, és felírni egy papírra. Így talán világosabbá válik, hogy melyik az a munkakör, amelyikben legjobban
tudod tulajdonságaidat kamatoztatni.

Második lépés
Fedezd fel a benned rejlő tehetséget!
A sikert a legtöbb ember úgy éli meg, mint ha kizárólag a szerencsének köszönhetné. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy mi magunk mit tettünk az ügy érdekében. Gondold át, legutóbb mikor fordult elő veled, hogy simán megoldottál egy feladatot? Milyen tulajdonságaidat, képességeidet használtad eközben? Hogyan tudnád mindezeket a munkád során is kihasználni?

Harmadik lépés
Ne fogd vissza, inkább menedzseld magad!
Biztosan értél már el sikereket! Emlékezz vissza ezekre a pillanatokra!
1. Kutass a múltadban eredmények, megoldott problémák után, és írd fel mindezeket egy papírra.
2. Jegyezd fel vázlatpontszerűen mindazt, ami eszedbe jut az alábbi szempontok szerint:
• Mi volt az a feladat, és mi jelentett számodra kihívást benne?
• Hogyan oldottad meg?
• Mi volt az eredménye?
• Hogy érezted magad mindeközben?
• A nőkre jellemző, fent említett hat összetevőből melyiknek volt a legnagyobb szerepe?
3. Beszélj a sikereidről hangosan a tükör előtt, így később ugyanezt könnyedén meg fogod oldani a feletteseid előtt is. Ne félj beismerni, ha teljesítettél valamit, vagy sikereket értél el.
4. Gondolj a jövődre! Mindezek a sikerhez vezető adottságok benned is megvannak, csak meg kell tanulnod szabadjára engedni őket, ha épp arra van szükség.


Bővebben a témáról:
‹ Stephen Covey: A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása (Az önfejlesztés könyve)
‹ Napoleon Hill – Clement Stone: A siker titka: pozitív lelki beállítottság
‹ Ben Sweetland: Alapkönyv a sikerről
‹ Brian Tracy: Amit ma megtehetsz (21 sikerkulcs a hatékonysághoz)
www.munka.lap.hu

Címkék: nőlap

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu