Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

  X akták - A mozifilm X akták - A mozifilm (The X-files – The Movie)
Sci-fi / Thriller / Akció, 1998 - amerikai film


Rendezte: Rob Bowman
Főszerepben: David Duchovny, Gillian Anderson, John Neville, Martin Landau, Mitch Pileggi, Armin Mueller-Stahl

35 ezer évvel ezelőtt, Texas állam északi részén járunk. Hatalmas hóvihar tombol és két ősember lép be egy barlangba, fáklyákkal a kezükben. Mintha keresnének valakit vagy valamit odabent. Hamarosan rátalálnak egy földönkívülire, aki azonnal végez az egyik emberrel, ám társa ledöfi egy karóval. Az idegen testéből fekete vér - a fekete olaj - folyik elő és a megrémült ősember felé indul. Bemászik a testébe, a bőre alá és a férfi felüvölt...

... a jelenben vagyunk és egy kisfiú, Stevie, áll egy barlangba szakadt mélyedés alján. Ez ugyanaz a barlang, ahol a két ősember rátalált az idegenre és Stevie meg is találja az egyik koponyáját. Váratlanul belelép valami be, ami leginkább olajra hasonlít és pár másodperccel később őt is ellepik a fekete férgek, a bőre alá bemászó fekete olajparaziták. Nem sokkal később tűzoltóautók jelennek meg, hogy kimentsék a fiút, de a tűzoltókat is megtámadja a fekete olaj. Így fekete helikopteren megérkeznek a kormány biológusai, tetőtől-talpig védőruhában, és karantént vonnak a barlang fölé.  Az orvos-biológusok vezetője Dr. Ben Bronschweig. 

Felrobban az épületEgy héttel később egy dallasi szövetségi épület tetején landol az FBI helikoptere, benne Darius Michaud különleges ügynökkel. Utasítja a már a helyszínen tartózkodó ügynököket, hogy keressék tovább a bombát. Itt van Mulder és Scully is, akik szintén keresik a pokolgépet, de Fox megérzésére hallgatva átmennek a szembenálló épületbe. Miután végeztek, el akarják hagyni a tetőt, de Dana eljátssza, hogy az ajtó nem nyílik. Mulder bedől a trükknek és elindulnak a lépcsők felé. A nő megkéri társát, hogy hozzon neki valamit az automatából és amikor Fox belép az üres kávézóba, egy ismeretlen férfi épp kilép onnan. Mulder az automatához megy és így nem látja, hogy a férfi behegeszti mögötte az ajtózárat. Mivel nem kap kávét, Fox megnézi a gépet és észreveszi, hogy benne van a bomba. Telefonál Scullynak, hogy 14 percük van evakuálni a házat és hatástalanítani a robbanószerkezetet. Értesítik Michaud ügynököt, aki átveszi az irányítást és hamarosan a robbantási szakértők kiszabadítják Muldert. A két ügynök elhagyja az épületet, mialatt Michaud magára vállalja a bomba hatástalanítását. Ám nem tesz semmit, csak várja a detonációt. Mulder kivűlről nézi amint az evakuáció időben befejeződik és épp gyanakodni kezd, amikor felrobban az épület.

Az FBI központjában Jana Cassidy aligazgató vezeti a robbanás körülményeit kivizsgáló bizottság munkáját. A bizottság tagja Skinner is. Öt ember halt meg a merényletben, Michaud, Stevie (a fekete olajjal fertőzött kisfiú) és három - szintén fertőzött - tűzoltó. A bizottság bűnbakot keres és amikor Mulder késve és felháborodottan megérkezik, már meg is találták. Fox protestál, hogy nekik azt mondták, az épület üres és Michaud maga vállalta a feladatot. A meghallgatás végén Scully nagyon elkeseredett, mivel szétválasztották és áthelyezték őket. Dana komolyan fontolgatja, hogy kilép az FBI-tól. 

Fox egy bárban iszogatva próbálja enyhíteni a keserűségét és kiszúrja, hogy egy férfi bámulja őt. Amikor WC híján egy sikátorban könnyít magán, a férfi felbukkan. Dr. Alvin Kurtzweil-ként mutatkozik be és segítséget ajánl. Elmondja, hogy az épületet azért robbantották fel, hogy eltűntessék a kisfiú és a három tűzoltó fertőzött tetemét, mert azok már halottak voltak, ellenben az FBI bizottság vélekedésével. Michaud pedig egy patrióta volt, aki inkább meghalt, semmint hogy kiderüljön az igazság. Mulder egy szót sem hisz el ebből. A hazafelé tartó taxiban azonban meggondolja magát és felkeresi Scully-t, hajnali háromkor. 

A helikopterekKét fekete helikopter hasítja a texasi éjszakát és leereszkednek a barlang fölé emelt kupola-karantén mellett. A gépből a Cigarettázó Férfi száll ki és Dr. Bronschweig fogadja. Bevezeti a kupolába és védőöltözetet húzva megtekintik az egyetlen életben maradt tűzoltó testét. A doktor elmagyarázza, hogy a tűzoltóban fejlődő földönkívüli lény elemészti a férfi csontjait és szerveit, hogy maga erősödjön. A folyamatot lelassították, de megállítani nem tudják. Látható, hogy a tűzoltó hasában valami lény mozog. A Cigarettás azt mondja, teszteljék a vakcinát és ha az nem működik, égessék el a testet, mint a többit.

Mulder és Scully elmennek a hullaházba és megnézik az egyik halott tűzoltó tetemét, aki állítólag a robbanásban halt meg. Nem kell doktornak lenni hozzá, hogy látsszon, a férfi nem a pokolgéptől halt meg. A testet valami nyálka borítja és Dana hozzálát a boncoláshoz. Mulder inkább nem nézi ezt végig és felkeresi Dr. Kurtzweil-t. A házban épp rendőrök vannak és mindent összeszednek. Kiderül, hogy a doktort gyermekpornográfiával vádolták meg és most mindent lefoglalnak, elkoboznak. Fox elmegy, de hamarosan összefut a rejtőzködő-menekülő Dr. Kurtzweil-el. Az beszámol neki a Texasban lévő barlangról és hozzáteszi, hogy ha nem lépnek közbe, a kormány hamarosan az összeesküvők markába adja a hatalmat az országban.  Eközben Dana elvégzi a boncolást és több furcsaságot is talál, ám váratlanul rendőrök jelennek meg és el kell rejtőznie a hűtőkamrában. Amikor végre ismét összefut a páros, elutaznak Dallasba, hogy megnézzék, miként áll a nyomozás a robbanás ügyében.

A dallasi FBI központban nagy a felfordulás és az ügynökök megnézik az összegyűjtött bizonyítékokat, de azokat már mind Washingtonba küldték. Ám maradt itt egy fosszilis maradványt, amit a FEMA (Országos Katasztrófaelhárító Ügynökség) talált valamilyen ásatáson. Muldernek rögtön gyanúja támad, ami be is igazolódik, mihelyst Scully összeveti a boncolás eredményeit ezzel a darabkával. Szerinte egy komoly, fertőzésveszélyes helyzetről van szó, így Fox további információkat kér, hol találták pontosan ezt a darabkát.

Ezalatt a barlang fölött terpeszkedő laboratóriumban Dr. Bronschweig arra készül, hogy beadja a szérumot a tűzoltónak, ami elvileg elpusztítaná az idegent. Ám meglepetten látja, hogy a lény már távozott a férfi hasából, ezért riadtan kezdi keresni. Az idegen azonban meglepi, már csak méretével is, és rátámad. A kollégák pedig ahelyett, hogy kihúznák a bajból, inkább rázárják a karanténajtót. 

A SzindikátusA Cigarettázó Férfi felhívja az Ápolt-körmű Férfit és közli, hogy a Szindikátus azonnal összeül. A londoni találkozón a tagok megnézik egy biztonsági kamera felvételét, amin Mulder és Scully látható a kórházban, ahol felboncolták a tűzoltót. Majd megbeszélik, hogy az idegen vírus mutálódott és feltehetőleg az idegenek, akikkel egyfajta megegyezést kötöttek, becsapták őket. Ennek ellenére nem kívánnak ellenük fordulni, hanem lassú diplomáciával akarják késleltetni a Föld kolonizálását és az emberek elpusztítását. Ezalatt az idő alatt talán sikerül kifejleszteniük a vakcinát, amely megvédene a fekete olajtól. A Cigarettás megjegyzi, hogy valamiféleképpen foglalkozni kellene a két bajkeverő - Mulder és Scully - problémájával is. Megölni nem lenne tanácsos őket, mert csak egy nagyobb lavinát indítanának el, ezért úgy döntenek, el kell venni Muldertől azt, ami a legfontosabb a számára.

Mulder és Scully a méhek támadása elõttFox és Dana felkeresik a barlangot Texasban, de ott már minden nyomot eltűntettek a gondos kezek. A pár nappal ezelőtt ott állt karantén-kupola helyén egy játszótér áll. Három gyerek jelenik meg, vadonatúj biciklivel, Stevie korábbi barátai. Mulderék kikérdezik őket és megtudják, hogy alig egy órával ezelőtt mentek el azok, akik ezt az egészet csinálták. Üldözőbe veszik a jelöletlen, fehér kamionokat, de rossz felé fordulnak egy kereszteződésben és elvesztik őket. Scully épp szemrehányást tesz Muldernek, hogy már megint rohannak a semmi után és Fox egyszemélyes hadjáratában vágják maguk alatt a fát, amikor egy tehervonat halad el mellettük - rajta a fehér kamionokkal. A vonatot követve eljutnak egy hatalmas kukoricatáblába a sivatag közepén. A kukoricamező közepén két hófehér kupolasátor emelkedik, ide tartanak Mulderék is. A kupolákban egy futurisztikusan berendezett raktárt találnak, ezernyi fémdobozzal a padlóban. Nem igazán tudják mire vélni, amíg fel nem nyílnak és milliónyi méh elő nem száll belőlük. A két ügynök pánikszerűen menekül a hatalmas méhrajok elől, át a kukoricáson, majd autóba ugorva elszáguldanak.

Cassidy aligazgatóScully másnap a vizsgálóbizottság elé tárja a FEMA által megszerzett anyagdarabkát és elmondja elméletét, miszerint a robbantás célja a kisfiú és a tűzoltók halálának, illetve tetemének eltűntetése volt. Dana nem veszi észre, hogy egy magányos méhecske még maradt a ruhájában és az mos lassan a nyaka felé mászik... Eközben Mulder ismét találkozik Dr. Kurtzweil-el és beszámol neki a texasi kupolákról és a méhekről. Fox úgy véli, a méhek terjesztik az idegen vírust, de a doktor erről semmit sem tud. Mulderben kétségek merülnek fel Dr. Kurtzweil jóhiszeműségét illetően és ezen aztán összevesznek.

Mulder átnézi a családi fényképeket és az egyiken megpillantja az ifjú Dr. Kurtzweil-t, vagyis igaz volt a doktor azon állítása, hogy ismerte Fox apját és együtt dolgoztak. Ekkor érkezik meg hozzá Scully, aki meglehetősen feldúlt, ugyanis áthelyezték Salt Lake City-be, de ezt nem fogadja el és ki fog lépni az FBI-tól. Fox megpróbálja lebeszélni erről, amikor a kis méh nyakoncsípi Scullyt. Dana nyomban összeesik és úgy tűnik, allergiás sokk áll be nála. Azonnal kórházba szállítják és Mulder megemlíti az orvosoknak, hogy valószínűleg vírusfertőzés áll a háttérben. A mentősök nem igazán foglalkoznak vele, ezért Fox előremegy a sofőrhöz, hogy megkérdezze, hová viszik a társát. A sofőr azonban fegyvert ránt és rálő - a golyó Fox halántékát súrolja és a férfi elájul. Így nem látja, hogy amint a mentőautó elhúz, a sarkon befordul az igazi rohamkocsi...

Mulder és a Magányos HarcosokEgy ismeretlen repülőtéren egy kamionból egy repülőgépbe helyeznek egy üvegkoporsót, egy életfenntartó kapszulát. A belsejében Scully fekszik eszméletlenül. Mulder egy kórházban tér magához, mellette a Magányos Harcosok állnak. Elmondják, hogy Fox telefonját lehallgatták és megmutatják a halott méhecskét is, egy fiolába zárva. Skinner is befut és tájékoztatja Muldert, hogy Dana eltűnt és megtiltja neki, hogy nyomozzon. Fox azonban ruhát cserél Byers-el és kiszökik a kórházból, hogy újból találkozzon Dr. Kurtzweil-el. A találkozóhelyen azonban az Ápolt-körmű Férfi várja és sétakocsikázásra hívja. A beszélgetés közben az Ápolt-körmű átad egy vakcinát Muldernek, amely megmentheti Scully életét, de 96 órán belül be kell adni. Beszámol neki arról, hogy ez a földönkívüli vírus évmilliókkal ezelőtt került a Földre, már az első földi élőlények megjelenése előtt. Később meglátogattak bennünket az idegenek és sok ilyen vírust - a fekete olajat - magukkal vittek, de nem mindet. Az ittmaradtak jelenleg arra várnak, hogy megkezdődjön a Föld meghódítása és akkor az emberekbe költözve átveszik a testük fölött az irányítást, sőt maguk is földönkívülivé válnak. A vakcina, amelyen a Szindikátus dolgozik, megakadályozná a vírus terjedését. Ennélkül csak olyan hibridlények élnék túl a kolonizálást, mint amilyen Samantha Mulder is lett. Az Ápolt-körmű Férfi reméli, hogy Muldernek sikerül majd lelepleznie ezt az egész összeesküvést. Hozzáteszi, hogy felsőbb parancsra végzett Dr. Kurtzweil-el és Mulderrel is ezt kellene tennie. Ehelyett azonban segít neki, a gyermekei jövője miatt. Biztos benne, hogy ezekután a Szindikátus meg fogja öletni, de már nem érdekli. Amikor Mulder távozik, az Ápolt-körmű visszaül a kocsijába és amikor indít, az egész autó felrobban.

Mulder az AntarktiszonAz Ápolt-körmű Férfitől kapott információk alapján Fox megérkezik a Déli-sarkra és elkezdi keresni a titkos támaszpontot, ahol Scully is van. Végül rátalál egy sarkvidéki megfigyelőállomásra, amelyből távcsövével a Szindikátus egyik tagját látja kilépni. Futni kezd, de mielőtt odaérne, beszakad alatta a hó és lezuhan egy mély nyílásba. Egy fémszerkezeten landol, amely egy gigantikus földalatti raktárhelység része. Rengeteg életfenntartó kapszulát lát, benne mindenféle emberek. Az egyik ilyen tartályban megtalálja Dana nyakláncát, majd egy másik kapszulában magát Scullyt is. Eközben a felszínen észreveszik a hómobilt, amit használt és elrendelik a riadót...

Scully bajbanMulder kiszabadítja Scullyt és beadja neki a vakcinát, ami ugyan magához téríti Danát, de egy nem várt fordulatot is eredményez: a Scully szájában lévő cső, amely rákapcsolódik a többi kapszulára és magára a rendszerre, szintén magába szív egy kicsit az ellenanyagból, mire az egész építmény remegni kezd, mintha az is egy élőlény lenne. Az irányító központban dolgozó tudósok azonnal érzékelik a veszélyt és rájönnek, hogy a vakcina bekerült a rendszerbe, és küszöbön áll a megsemmisülés. Eszeveszett pánik tör ki és mindenki menekül a recsegve-ropogva összedőlő építményből - Mulder és Scully is. De menekülnek maguk a földönkívüliek is, akik szintén ezen a bázison dolgoztak és nem átallják Mulderékat is üldözőbe venni, mint minden baj forrását. Végül a két ügynök épp időben mászik ki, mielőtt a hómező beomlik és egy hatalmas űrhajó emelkedik fel alóla. Az egész bázis egy földönkívüli jármű volt, amely most elhagyja a Földet.

Mulder és ScullyScully ismét az FBI vizsgálóbizottsága előtt áll, ahol Cassidy aligazgatónő elmondja, hogy sikerült bizonyítékot találni, hogy a dallasi robbantásban része volt az elhunyt Darius Michaud-nak, de Scully jelentésének további részei annyira felfoghatatlanok, hogy azt inkább kihagyják a vizsgálatból, amíg komolyabb bizonyítékok nem kerülnek elő. Dana erősen kétli, hogy bármi is előkerülne, illetve hogy az FBI képes lenne felgöngyölíteni az ügyet. Más bizonyíték nem lévén, átadja az aligazgatónőnek a kics méhecskét, amely megcsípte. Eközben valaki belép a szövetségi raktárba és elveszi egy dobozból a Scully által beszolgáltatott FEMA darabkát. Majd a kukoricamezőt látjuk, ahol katonák benzinnel locsolnak fel mindent és lángra lobbantják a kukoricaszárakat.

Valahol Tunéziában a Cigarettázó Férfi felkeresi Dr. Strughold-ot, a projekt vezetőjét és aggodalmát fejezi ki, hogy Mulder túl sokat látott és túl sokat tud. A doktor nem ilyen borúlátó, szerinte Fox csak egy ember, aki darabkákat látott és nem jelent igazi veszélyt. "Egy ember nem harcolhat a jövőért" - mondja. A Cigarettás szerint nem így van és átnyújt egy táviratot:

1998. szeptember 6.
Az X-aktákat újra megnyitották STOP tanácsot kérek STOP

Dr. Strughold összehúzza a szemöldökét és zord arckifejezéssel besétál egy új kukoricamezőbe...

 

 

X-Files - The Movie (Fight the Future)

Eredeti bemutató: 1998. június 19.

Írta: Chris Carter és Frank Spotnitz

Rendezte: Rob Bowman

Fox Mulder – David Duchovny

Dana Scully – Gillian Anderson

Walter Skinner – Mitch Pileggi

Dr. Alvin Kurtzweil – Martin Landau

Conrad Strughold – Armin Mueller-Stahl

Jana Cassidy aligazgató – Blythe Danner

Cigarettázó Férfi – William B. Davis

Ápolt-körmű Férfi – John Neville

Langly - Dean Haglund

Byers - Bruce Harwood

Frohike - Tom Braidwood

Dr. Ben Bronschweig – Jeffrey DeMunn

Darius Michaud - Terry O'Quinn

Stevie - Lucas Black

Tűzoltóparancsnok - Gary Grubbs

Címkék: X Akták

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu