Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Retró főcímek
2007.09.25. 17:40 - kiricsizoltan

 

 

Kedvenc angol mesénk, a Jamie és a csodalámpa a szokásos szigetországi Alice csodaországos abszurd őrület egy másik világban. Kakkukföldén folyamatosan idiótábbnál idiótább lények kavarják a káoszt, Megvagy hadnagy, Fonák Tamás, Segíts Elek, Nyakigláb, akinek Rátonyi Róbert volt a magyar hangja és persze Szám bácsi.

Nagy flash, nagy nosztalgia, de bunkó módon ünneprontok egy picit: nyomába se ér a magyar rajzfilmeknek. Annyira minimál-mozgásos az animáció, hogy az már néha fáj. Ez azért is érthetetlen, mert a rajzfilmből nem készült olyan sok széria, csak 3, és az epizódszám is a szokásos 13/szezon. Egyébként '76-tól '79-ig pogózhattak a pizsamás angol gyerekek az egyik legszuperebb főcímzenére. Az alábbi videón a főcím és a vége-főcím látható sietős nosztalgiázóknak, a ráérősebbek az ugrás után egy teljes epizódot is megtekinthetnek.

 

Ha már a Jamie és a csodalámpa szóba került, akkor kalandozzunk még egy kicsit a szigetország rajzfilmjei között. A Jamie-n kívül nem sok meséjét vetítették nálunk a Cosgrove Hall nevezetű manchasteri animációs stúdiónak. Szerintem egyet se. De azért megéri végignézni néhány '70-es és '80-as évjáratú főcímet.

 

Az angol gyerekek, akik ma 40 év körüli kopaszodó, pocakos, szétsörözött arcú állampolgárok, ilyesmiken nőttek föl. A Jamie forgatókönyvét Brian Trueman írta és az angol eredetiben ő is volt a narrátor, nos, ő még számos más cosgrove-os mese írásában is részt vett, de egy másik ismerős névvel is találkozhatunk a stáblistákon. A Chorlton and the wheelies vicces zenéjét az a Joe Griffiths szerezte, aki a Jamie és a csodalámpa rock&rollját is. A mesék sorrendben: Chorlton and the wheelies, Dangermouse, Count Duckula, Jamie és a csodalámpa, Button Moon, Alias the Jester.

 

 

 

Jamie! Jamie! Jamie and the Magic Torch.
Down the helter skelter, faster and faster towards Cuckoo Land.
Wordsworth! Wordsworth! Following hard behind.
Ready for adventure, always there to lend a paw...or hand!

Mr Boo and all the others too,
the strangest people you've ever seen.
And the torch with it's magical beam -
If I hadn't really been there
I'd think that I was dreaming!

Jamie! Jamie! No two nights are the same.
And life is one long glorious game with Jamie.
Jamie and the Magic Torch!

(Jamie és a csodalámpa)

 

WikiPédia

A Jamie és a csodalámpa (angolul Jamie and the Magic Torch) egy brit rajzfilmsorozat. A Cosgrove Hall Films stúdió készítette a Thames Television számára, majd 1976 és 1979 között az ITV csatornán futott. A rajzfilm főszereplője a kisfiú Jamie, aki mágikus zseblámpája segítségével minden éjszaka felkeresi Kakukkiát. Jó éjszakát Jamie! - kíván minden este szép álmokat édesanyja, de Jamie lámpaoltás után nem az alvást választja, hanem hálósapkás kutyájával, Sajóval együtt Kakukkiában élő barátait látogatja meg.

A sorozat zenéjét Joe Griffiths szerezte, a forgatókönyvét pedig Brian Trueman írta. A sorozat producerei Brian Cosgrove és Mark Hall voltak.

 

Szereplők [szerkesztés]


  • Jamie – Kakukkia állandó vendége, aki a csodalámpával képes megoldani a problémákat. (Szinkronhangja: Márton András – második sorozat, Gyabronka József – harmadik sorozat)
  • Sajó kutya (Wordsworth) – Jamie hűséges kutyája, aki kevesebb kalanddal is beérné. (Szinkronhangja: Basilides Zoltán – második sorozat, Farkas Antal – harmadik sorozat)
  • Szám bácsi (Mr. Boo) – A Szuperbusz alkotója, aki mindent számon tart Kakukkiában. (Szinkronhangja: Miklóssy György – második sorozat, Szacsvay László – harmadik sorozat)
  • Megvagy hadnagy (Officer Gotcha) – Az egykerekű rendőr, akinek a gumibotja a kedvenc étele. (Szinkronhangja: Vajda László)
  • Rezes Bandi (Strumpers Blunkett) – Kakukkia egyszemélyes zenekara. (Szinkronhangja: Horváth Pál – második sorozat, Inke László – harmadik sorozat)
  • Fonák Tamás (Wellybob the cat) – Az „Ellenkandúrnagy”, aki mindent fordítva csinál. (Szinkronhangja: Szuhay Balázs)
  • Segíts Elek (Jojohelp) – Az elfoglalt ezermester, aki a legtöbb idejét a sündisznójára áldozza. (Szinkronhangja: Paudits Béla – második sorozat, Szatmári György – harmadik sorozat)
  • Tevemadár (Yoo Hoo Bird) – A gyorslábú futómadár; Megvagy hadnagy örök problémája. (Szinkronhangja: Verebély Iván – második sorozat)
  • Füligláb nyúl (Bulli Bundy) – A varázslónyúl, aki a legtöbb baj okozója Kakukkiában. (Szinkronhangja: Rátonyi Róbert – második sorozat; Harsányi Gábor – harmadik sorozat)

 

További szereplők [szerkesztés]


  • Nutmeg – rongybaba; csak az első évadban szerepelt (a főcímben mindig látható)
  • Robot Artur – Szám bácsi segítője (a főcímben nem látható)
  • Turbóteknős – a harmadik évad második felében szerepelt (a főcímben nem látható)

 

Epizódok [szerkesztés]


Összesen 39 epizód készült el.
Magyar szinkront a Magyar Televízió csak a második és harmadik évadhoz készített (évadonként különböző színészekkel):

 

 

  1. A visszaszerzett csodalámpa
  2. Nagytakarítás a szuperbuszon
  3. A teverém
  4. A levegővel töltött tök
  5. Egy közrendőr sorsa
  6. Csemegébe csomagolva
  7. Segítség, segítség!
  8. Felhő az égen
  9. Tótágassi
  10. A sűrű gyökérerdő
  11. Egy váratlan látogató
  12. Áramszünet
  13. Születésnap

 

 

  1. A rózsaszín repülő elefánt
  2. Robot Artur
  3. A hegyes hegy szelleme
  4. Összetöpörödve
  5. A kakukkiai nagydíj
  6. Kisbaba kór
  7. A vérfagyasztó zaj
  8. Köszönni veszélyes
  9. Az eltörött csodalámpa
  10. Számbácsi szabadsága
  11. Gúsbakötve
  12. Színes egyéniségek
  13. Az elásott kincs

 

Forrás [szerkesztés]


 

6 komment

 

Magyar Jamie-s oldal linkje

Címkék: jamie magic_torch rajzfilm retró retró_főcímek videó youtube

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu