Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

2010. január 9.

Még ma és holnap lehet szavazni az év közönségdíjas pénzérméjére egy internetes oldalon. Az olvasók húsz válogatott érme közül választhatják ki a nekik leginkább tetszőt. Magyarországot a Tokaji Történelmi Borvidéket ábrázoló ezüst  forintos képviseli.

 

Ebben az évben is meghirdette az év pénzérméje szavazást a numismaster.com, érdekes pénzérmékkel és érmegyűjtéssel foglalkozó internetes honlap. Az eddigi két közönségdíjból mindkettőt magyar veretnek sikerült elnyernie. Két évvel ezelőtt egy 50 forintos - az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának alkalmából vert - érme diadalmaskodott, egy éve pedig a gyulai várat ábrázoló 5000 forintos ezüst veret nyert.

 

 

Mi az a proof technológia?
A proof (szokásos rövidítése PP a német Polierte Platte kifejezésből, jelentése polírozott lapka) az érmék minősítésére használt kifejezés.

A proof kivitelű érméket polírozott szerszámokkal polírozott lapkára verik. A verőszerszámokat azért lehet polírozni, mert az érméken kiemelkedő részek a szerszámon bemélyedéseknek felelnek meg. A proof technikával előállított érmék háttere tükörfényes, a kiemelkedő részek, vagyis az éremkép pedig matt. (forrás: wikipedia)

Idén a 2008. év végén a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kibocsátott, a Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj nevet viselő, ezüstből készült 5000 forint névértékű érme veszi fel a küzdelmet a másik 19 jelölt pénzzel. A magyar érme 38,61 milliméter átmérőjű, ezüsttartalma 31,46 gramm, összesen 20 ezer darab került kibocsátásra, amiből 15 ezret készítettek proof (PP) technikával.

Ezeket az emlékérméket bocsátják ki idén: Jön az 500.000 forintos érme 2010-ben

A PP érme 8600 forintos áron megvásárolható a Magyar Pénzverő Zrt. által üzemeltetett online boltban vagy személyesen, a Magyar Nemzeti Bank Látogató Központjában található mintaboltban.

A Numismaster versenyén indított érmék többségét aranyból vagy ezüstből verték, de akad például nikkel-bronz ötvözet is. A legmagasabb névértéke a lengyel arany 200 zlotynak van (kb. 13 ezer forint), a legkevesebbet pedig a pisztrángot halászó alaszkai medvét ábrázoló amerikai negyeddollárossal lehet vásárolni. A húsz érme közül mindegyik kör alakú, leszámítva az osztrák 5 eurós Herbert von Karajant ábrázoló 9 szögletű érmét, amit a salzburgi karmester születésének 100. évfordulója alkalmából vertek 2008-ban.

Mivel foglalkozik az érmekibocsátáson kívül az MNB? A választ itt találod: MNB - A bankok bankja

5000 forintot ér az ezüst Kálvin-érme
2009. október 29.
A Magyar Nemzeti Bank 5000 Ft névértékű, ezüst emlékpénzt bocsát ki Kálvin János születésének 500. évfordulója alkalmából. Az érmét Debrecenben, a Nagytemplomi Református Könyvesboltban, illetve Budapesten, az MNB látogatóközpontjában vásárolhatják meg az érdeklődők.

Az érme előlapján a kötelező érmeképi elemek (5000 forint értékjelzés, Magyar Köztársaság felirat, BP. verdejegy és a 2009-es verési évszám) mellett a Krisztus-monogram látható a Debreceni Református Kollégium szószéktartójáról. A hátlapon, a középmezőben a Hans Holbein festménye alapján ábrázolt Kálvin János-portré látható. A külső gyűrűben, köriratban a "SOLI DEO GLORIA" és a "KÁVIN JÁNOS 1509-1564" ill. az "EUROPA" nemzetközi emlékérme-sorozat közös emblémája, az ún. "Euro-Star" jel és Csikai Márta tervezőművész mesterjegye található.

 

 

network.hu

Az emlékpénz 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az ezüst emlékpénzből 12 000 darab készül különleges, ún. proof techológiával. Az érme megvásárolható a Nagytemplomi Református Könyvesboltban (Debrecen, Piac u. 4-6.) és a Magyar Pénzverő érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank, látogatóközpont, Budapest, Szabadság tér 8-9.).

 

A Kálvin Jánost ábrázoló érmével véget ért a Nemzeti Bank 2009-es emlékpénz-kibocsátási programja. Az MNB hét különböző emlékérmét adott ki az idén. Többek közt ezüst érmével emlékezett a magyar jegybank Radnóti születésének 100. évfordulójáról, réz-nikkel érmével hirdette Bánki Donát születésének 150. évfordulóját, és tegnapelőtt két emlékpénzt bocsátott ki Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából.

 

MNB aranyérem a nyelvújítás vezéralakjának tiszteletére

2009. október 27.

A Magyar Nemzeti Bank 50000 forint névértékű, arany és 3000 Ft névértékű, ezüst emlékpénzt bocsátott ki Kazinczy elnevezéssel. A Magyar Nyelv Évében kibocsátott emlékérmékkel tiszteleg az MNB a nyelvújítás vezéralakja előtt. Az érmék kibocsátásának apropóját Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója adja. Az érméket az MNB látogatóközpontjában, valamint a kibocsátás helyszínén, a Petőfi Irodalmi Múzeumban vásárolhatják meg az érdeklődők.

 

 


Az arany emlékérmét Szöllőssy Enikő tervezte. Előlapján a kötelező éremképi elemek (50000 forint értékjelzés, Magyar Köztársaság felirat, BP. verdejegy és a 2009-es verési évszám) mellett a széphalmi Kazinczy Emlékcsarnok klasszicista épülete látható "Széphalom" felirattal. Az emlékérme hátlapján Kazinczy Ferenc - J.V. Kiminger rézmetszete alapján készült - portréja szerepel Kazinczy aláírásával, valamint az "1759-1831" felirattal. A hátoldalon található a tervező mesterjegye. Az emlékérme 968 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 10 gramm, átmérője 25 mm, széle sima.

 

 

 


Az ezüst emlékérmét Soltra E. Tamás tervezte. Előlapján a kötelező éremképi elemek (3000 forint értékjelzés, Magyar Köztársaság felirat, BP. verdejegy és a 2009-es verési évszám) mellett fényes téglalapban megjelenő papírtekercs látható lúdtollal, amelyet középen egy zsinórhurok köt át. Hátlapján Kazinczy Ferenc portréja látható, köriratban pedig a "KAZINCZY FERENC 1759-1831" felirat olvasható. A portrétól jobbra található a tervezőművész mesterjegye.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 10 gramm, átmérője 30 mm, széle recézett. Az arany emlékérméből 5000 darab különleges - ún. proof - kivitelben készíthető. Az ezüst emlékérméből 12 000 darab verhető, ebből 7000 darab különleges - ún. proof - technológiával.

 

Mindkét emlékérme megvásárolható a Magyar Pénzverő érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, Budapest, V. ker. Szabadság tér 8-9.), valamint a kibocsátás helyszínén, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (Budapest, V. ker. Károlyi Mihály út 16).

 

Újra magyar érme lett az év érméje!

2009. január 9.

A Magyar Nemzeti Bank által 2007-ben a "Magyar várak" sorozatban a gyulai várat ábrázoló 5000 forintos ezüst emlékérme lett az "Év érméje". A díj sorsáról a nagyközönség szavazatai döntöttek.

 

Az amerikai Krause Publications kiadó hosszú évek óta hirdeti és szervezi az év érméje pályázatát. A kiadó által felállított szakértői csoport választja ki több kategóriában az év érméje címre méltó érméket. A kiadó 2007-ben első alkalommal - internetes szavazás formájában - hirdette meg a "közvélemény választása" kategóriát. A nemzetközi pályázatra az előző évi kibocsátások nevezhetőek, így a 2008-es pályázatra a 2007-os év új kibocsátásaival lehetett nevezni. Tavaly az első közönségdíjat az '56-os 50 forintossal Magyarország nyerte, és az idén is magyar érme kapta a legtöbb szavazatot!

 

A "Gyulai vár" emlékérme Kiss György alkotása. Az emlékérme előlapján a gyulai vár kontúros ábrázolása látható, a hátlapon pedig a gyulai vár, a mellette található tóval, melyben a vár képe tükröződik. Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az emlékérméből 8000 darab készült, ebből 4000 darab különleges - ún. tükörfényes (proof) - technológiával. Az érmét 2007. május 18-án bocsátotta ki a Magyar Nemzeti Bank, és a Magyar Pénzverő Zrt a teljes meghirdetett mennyiséget értékesítette.

 

A hivatalos díjátadóra február első hetében a World Money Fair nemzetközi éremvásáron kerül sor.Bővebb információ az érméről itt érhető el: http://www.mnb.hu/Engine.aspx?page=mnbhu_emlekpenz&ContentID=9675

Címkék: gyulai vár kazinczy kálvin magyarország mnb numismaster.com tokaji történelmi borvidék érme

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu