Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A száz évvel ezelőtt készített tárgyak sokkal tartósabbak, mint maiak, erre a legjobb példa a világ leghosszabb idő óta világító villanykörtéje: 109 éve ontja magából a fényt. Csodájára járnak a Guinness-rekord égőnek.

 

A világ legöregebb villanykörtéje 109 éve világít, nem meglepő, hogy több ezres rajongótáborral és saját weboldallal weboldallal büszkélkedhet. A centenáriumi villanykörte 1901 óta ontja a fényt az észak-kaliforniai, livermore-i tűzoltóállomáson.

 

Ez idő alatt csupán egy hétre kapcsolták le a már Guinness-rekordot is felállított, csepp alakú égőt, amelynek megcsodálásáért akár több száz vagy ezer kilométert is hajlandóak utazni az emberek. Magát a villanykörtét eredetileg Adolphe Chailet tervezte egy pályázatra, aki mellett a később világhírűvé vált Thomas Edison is pályázott. A tetszetős körte megalkotása ellenére Chailet nem kapott akkora hírnevet, mint Edison, pedig az ő villanykörtéje bizonyult a legtartósabbnak, mert a magasabb feszültséget is simán kibírta.

www.dailymail.co.uk
Ez itt bizony az!

A tűzoltóállomáson függő körte már nem az első modellek egyike, hanem egy úgynevezett Shelby modell, amelyet Chailet tervei alapján a Shelby Elektromos Művek gyártott az 1890-es évek végén. Szinte hihetetlen, hogy az ötven vagy száz éve gyártott tárgyak, mennyivel hosszabb ideig működnek. A hosszú életű égő kapcsán egy villamossági szakember, Steve Bunn éppen ezt a tulajdonságukat hangsúlyozta ki: szerint a villanykörte teljesítménye mutatja, mennyivel tartósabb, jobb dolgokat alkottak régen. A népszerű égőre állítólag már ajánlatok is érkeztek, volt olyan, aki 5000 dollárt (majdnem egy millió forintot) is fizetett volna érte, de a hozzáértők szerint értéke felbecsülhetetlen, ezért ma is ott függ, és rendületlenül világít a Livemore-ban található tűzoltóállomás plafonján.

Címkék: 1901 guiness legtartósabb rekord villanykörte weboldal

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu