Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

http://www.ma.hu/kulturport.hu/216289/89after_negy_csapatot_dijaztak_a_rendszervaltoztatasrol_szolo_dalversenyen

írja a ma.hu, MTI forrás alapján

Három pályakezdő zenekar és egy slamcsoport nyerte a 89after című dalversenyt. A pályázatot a rendszerváltoztatás 25. évfordulója alkalmából írták ki, az eredményhirdetés pénteken volt Budapesten.

A Közös siker című programsorozat részeként, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt pályázat azt akarta kideríteni, miként élik meg a fiatalok a szocializmus utáni világot.

A versenyre éppen 89 dalt neveztek, a mezőnyt előbb 16-osra szűkítették le, majd a zsűriben Harcsa Veronika énekes, Kemény Lili költő, Menyhárt Jenő zenész és Nagy Feró énekes döntött a produkciókról.

A győztesek közül hatvan-hatvan órányi stúdióidőt nyert a Get Free együttes, amely Mindennapi 89 című dalával nevezett, valamint a Teslavox zenekar, amely az Ébredünk című számmal indult. Fél-félmillió forint jutalmat kapott a Világszakadtság című számért a Kozmosz elnevezésű formáció, valamint a Horváth Kristóf vezetésével működő roma slamcsoport A Tudás Hatalom című videója.

Turóczi Péter, a Get Free vezetője azt mondta, a szöveget erre a pályázatra írták, a zenei alap 2011 óta létezett. Horváth Kristóf arról beszélt, hogy A Tudás Hatalom című szám megszületését a Roma Oktatási Alap is támogatta. Illés Nándor az indie rockot az akusztikus hangzással vegyítő Teslavox részéről felidézte, hogy a zenekarnak több dala is foglalkozik a mai fiatalok életérzésével, problémáival.

Huszlicska Dávid (Kozmosz) a YouTube-on már népszerű Világszakadtság című szám kapcsán megjegyezte, hogy a szöveg Petőfi-átirataira egy korábbi, a március 15-i nemzeti ünnep kapcsán kiírt pályázat a magyarázat. A pályázók között népszerű előadók és ismeretlen fiatal zenészek egyaránt szerepelnek.

"Ha a rendszerváltozásnak nincs egyetlen nyertese, akkor az ebben a témában kiírt pályázatnak sem lehetett egy győztese, ezért döntöttünk úgy, hogy négy együttest is díjazunk" - mondta az eredményhirdetésen Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó frontembere.

Hozzátette: a 89 dalt végighallgatva sokféle árnyalattal találkozott, ezek a jelenlegi fő zenei irányvonalakat is leképezték. Nagy Feró arról beszélt, hogy a pályázó generáció már a mostani világba született bele, "nem tudhatták, mi miért kritizáltuk az előző rendszert. Hiába mondjuk, hogy örüljenek az útlevelüknek, nehéz elmondani, mekkorát változott a világ".

Harcsa Veronika arról beszélt, hogy a zsűritagok között leginkább szövegízlésben volt különbség, de a négy díjazott dalt mindannyian szerették.

Keszei Lili költő értékelése szerint a szövegekben a negatív vonal dominált, mindenki kritizált, és mindössze egy pályázó állt elő megoldási javaslattal egy részproblémára. "Sok volt a szinte a twitterre tervezett szöveg, egy-egy frappáns mondattal, szlogennel".


A dalok hallgathatóak

A 89after dalverseny arra vállalkozott, hogy kiderítse, hogyan élik meg a fiatalok a szocializmus utáni világot. A pályázatra 89 dal érkezett be. A 89after-albumra zsűritagjaink, Harcsa Veronika, Kemény Lili, Menyhárt Jenő és Nagy Feró 16 számot válogattak be. A kiválasztott dalok közt népszerű előadók és ismeretlen huszonéves zenészek egyaránt szerepelnek. Reflexiók máról és a rendszerváltoztatásról.

A 89after a Közös Siker programsorozat része.
20 June 2014
http://89after.bandcamp.com/releases

network.hu


Címkék: 89after a tudás hatalom slamcsoport benji és quidbop benyhe robi dávidvagyok! freaky-i get free harcsa veronika hó márton kalef kemény lili kozmosz közép- és kelet-európai történelem és társadalom kutatásáért közalapítvány közös siker programsorozat menyhárt jenő nagy feró naszi naszádos péter szabadtéri 4akkordos performansz teslavox zup

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu