Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:



Tippek a fogmosáshoz



Saját és gyermekeink fogazatának épsége csaknem kizárólag rajtunk múlik. Egyéni felelősségünk, hogy megteszünk-e mindent a fogszuvasodás, ínygyulladás és a fogágybetegségek kialakulásának megelőzéséért.  A fogászati betegségek megelőzésének célja, hogy lehetőleg az egész életen át megtarthassuk saját fogainkat, amely mind esztétikai, mind pedig a rágóképesség szempontjából a legelőnyösebb megoldás.  Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, hogyan őrizhetjük meg fogaink és szájüregünk egészségét. 


A fogmosás kulcs a jó fogegészség megőrzéséhez, a fogínybetegség legyőzéséhez, és az életre szóló gyönyörű és egészséges mosolyhoz. Naponta legalább kétszer, reggel és este mossunk fogat minimum 2 percen keresztül, különös figyelmet fordítva a fogíny vonalára.


Fogmosás előtt használjunk fogselymet
.

A fogselyem segít eltávolítani a fogak között megragadt ételdarabokat. Ha ezek a darabkák a fog felszínén maradnak, az olyan fogászati problémákhoz vezethet, mint a fogszuvasodás, ínygyulladás, vagy fogágybetegség. A fogselyem mindennapos használata elengedhetetlen része a szájápolásnak, hiszen olyan helyen tisztítunk vele, például a fogak egymással érintkező felszíneit, és a fog ínyszél alatti részét, ahová a fogkefével nem tudunk elérni. Sokan a fogselymet a szájzuhannyal próbálják helyettesíteni. Sajnos nem lehet. Vízsugárral nem tudjuk eltávolítani a lepedéket! A helyes sorrend: fogköz tisztítás (fogselyemmel, speciális fogköztisztító kefékkel), fogkefe, a nyelv tisztítása és az utolsó felvonás lehet a szájzuhany.  Fogmosás előtt a legtanácsosabb használni a fogselymet, hogy eltávolítsuk a plakkot és a fog felszínéről fellazítsuk a törmeléket. A fogközök tisztítása után a fogak és az íny tisztábbnak érződnek, mivel a fogselyem olyan helyekre is elér, ahová a fogkefe nem.


Évente kétszer vizsgáltassuk meg fogainkat.

A fogak egészsége, és az egészséges, szép mosoly megtartása szempontjából kötelező évente kétszer felkeresni a fogorvost a fogak professzionális megtisztíttatásához. Ez különösen fontos a fogamzásgátló tablettát szedő, a terhes, vagy a változó korban lévő nőknél, mivel náluk fokozottan fennáll az olyan problémák kialakulásának veszélye, mint a fogínybetegségek, és a fogszuvasodás. Iratkozz fel ingyenes emlékeztető szolgáltatásunkra, és mi gondoskodunk róla, hogy soha ne felejtsd mikor esedékes a féléves fogászati kontrollod időpontja.


Korlátozzuk az üdítő-, kávé-, és alkoholfogyasztást.

Bár ezek az italok sok foszfort tartalmaznak, mely az egészséges fogazat szempontjából szükséges ásványi anyag, a túl sok foszfor lemerítheti a test kalciumszintjét. Ez olyan fogászati problémákhoz vezet, mint a szuvasodás és a fogínybetegségek. Az élelmiszerszínezékekhez hasonló adalékanyagokat tartalmazó italoktól a fehér fogak mattnak és elszíneződöttnek tűnhetnek. Ezért jobb olyan italokat választani, mint a tej, melyek segítenek megerősíteni a fogakat, és megszilárdítani a fogzománcot.

Ne dohányozzunk

A dohányzás a száj öregedésének egyik fő előidézője. A fogak elszíneződésén túl a dohányzás megzavarja a kalcium felszívódását a testben, és olyan, akár halálos kimenetelű betegségekhez is vezethet, mint a szájüregi rák.
Magyarországon a halált okozó daganatok 15%-a szájrák, ezzel világelsők* vagyunk a szájrák okozta halálesetek számában. Ez a szám 1975 óta kb. ötszörösére növekedett*100.000 főre vetítve. 

A gyermekvállalás előtt látogassuk meg a fogorvosunkat

Bármit is teszünk a várandósság alatt az egészségünkért, azt a fejlődő magzat érdekében is tesszük. A terhesség során lezajló hormonális változások növelik az ínybetegségek kialakulásának kockázatát. A változó hormonszintek érzékenyebbé teszik az ínyt a lepedékben lévő, folyamatosan szaporodó káros baktériumokkal szemben, a már meglévő ínybetegségek, pedig tovább rosszabbodhatnak a terhesség alatt. Emiatt rendkívül fontos, hogy fokozott figyelmet fordítsunk a mindennapos fogápolási rutinra, és kordában tartsuk a lepedék képződését. A várandósság alatt tehát kiemelten fontos a megfelelő szájápolás, ami mindennapos fogmosást és fogselyem-használatot, valamint egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, és a fogorvos rendszeres látogatását jelenti.

Fokozzuk a kalciumbevitelt.

Harmincon felül a nőknél 25 százalékos csontsűrűség-csökkenés tapasztalható. Pótoljuk az elvesztett kalciumot naponta táplálék kiegészítőkkel, valamint magas kalciumtartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával, mint például a sötétzöld leveles zöldségek.

Éjszakánként aludjunk legalább 8 órát.

Az alvás által a test feltöltődik, és megújul. Mi több, biztos többet mutatjuk a mosolyunkat, amikor kipihentek vagyunk. A statisztikai adatok alapján a nőknél gyakrabban fordul elő az álmatlanság, mint a férfiaknál. Az alváshiány a nők immunrendszerét megviseli és legyengíti, ez pedig hajlamosabbá tesz a szájban élő orális baktériumok által okozott fertőzésekre.


Szedjünk naponta C és D vitamint.

A C és D vitamin elősegíti a száj egészségéhez szükséges ásványi anyagok, mint például a kalcium és a foszfor felszívódását, melyek támogatják, és egészségesen tartják a csont-, és ínyszöveteket. Ez a fogak és a száj egészségmegőrzésének és a fogínybetegségek megelőzésének egyszerű módja.


Használjunk megfelelő fogkefét.

Legyen szó felnőttekről, vagy gyerekekről manapság nagyon sokféle fogkefe közül választhatunk. A legjobb kiindulópont, ha a fogorvosunktól  kérünk tanácsot.

Ezen felül, íme néhány ötlet a választáshoz:

Válasszunk:

  • kis fejű fogkefét, illetve olyat, amelynek úgy tervezték a sörtéit, hogy szájüreg nehezen elérhető helyeire is eljusson.
  • puha sörtéjű fogkefét, amely gyengéd a fogakhoz és az ínyhez
  • olyan fogkefét, amelynek kényelmes a fogása. Sok fogkefének csúszásgátló nyele van, így nedvesen is könnyű megtartani
  • tartsuk észben, hogy a fogkefe rendszeres cseréje nagyban hozzájárul a magas szintű szájhigiénéhez, klinikai kutatások is igazolták, egy új fogkefe 30%-kal több lepedéket távolít el, mint egy három hónapos




Címkék: C vitamin D vitamin alvás fogkefe fogmosás fogselyem kalcium

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu