Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:



A fogmosás és fogselyem-használat célja, hogy eltávolítsuk a baktériumokból álló, folyamatosan újraképződő vékony, színtelen, ragadós filmréteget, a lepedéket. A fogszuvasodás legfőbb okozója a lepedék. A fogorvosok szóhasználata szerint a "caries" jelenti a fogszuvasodást.

Hogyan okoz a lepedék fogszuvasodást?

A lepedékben élő baktériumok lebontják az ételben lévő cukrokat, így savak képződnek, melyek megtámadják a fogzománcot (fogaink kemény védőrétegét), megnyitva az utat a fogszuvasodáshoz.


Mi az a fogszuvasodás?

A szuvas fogban lyuk marad, miután az elhalt fogszövetet eltávolították. A fogon sokfelé kialakulhat szuvasodás.

A rágófelületen akkor alakul ki szuvasodás, ha a lepedék megreked a barázdákban. Ez gyerekek esetén a leggyakoribb, mivel fogmosáskor ők gyakran kihagyják ezeket a területeket.

66025_712369_normal

A fogak közötti részeket nehéz elérni, így ott gyakran marad lepedék. Ezekhez a területekhez egyedül fogkefével nem, csak fogselyemmel lehet eljutni, így rendszeres fogtisztítás nélkül könnyen kialakulhat a fogszuvasodás.

66023_912003_normal

A foggyökér felületén ínyproblémák, vagy fogvesztés esetén alakul ki szuvasodás, leggyakrabban periodontitis nevű ínybetegség esetén. Idősebb korban az íny elkezd visszahúzódni, így gyakrabban alakul ki a foggyökér szuvasodása is. Ha a lepedék felhalmozódik a zománccal nem borított foggyökéren, hamar kialakul a szuvasodás.

66024_763088_normal


Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?


Mossunk fogat alaposan, napjában kétszer puha sörtéjű fogkefével - lehetőleg reggel és lefekvés előtt.
Használjunk fluorid-tartalmú fogkrémet - a fluorid segít a fogszuvasodás megelőzésében.
Minden nap tisztítsuk ki a fogközeinket, hogy onnan is eltávolítsuk a lepedéket, ahová a fogkefe nem ér el.
Táplálkozzunk egészségesen, kerüljük a cukros ételek és italok gyakori fogyasztását
Látogassuk rendszeresen fogorvosunkat - félévente legalább egyszer egy tisztítás és vizsgálat erejéig.
A fogorvosok szerint legfeljebb három havonta célszerű kicserélni a fogkefét, vagy még előbb, ha elhasználódik. Kutatások szerint ugyanis egy új fogkefe hatékonyabban távolítja el a lepedéket, mint egy három hónapnál öregebb1


1 Warren PR et al. J Clin Dent 2002; 13: 119 - 124

Milyen rendszerességgel járjunk fogorvoshoz?


Tervezzük be, hogy évente kétszer elmegyünk fogorvosunkhoz egy felülvizsgálatra. A vizsgálatok különbözőek lehetnek, de a fogorvos egész biztosan ellenőrzi a fogakat és az ínyt, hogy van-e bármi szemmel látható probléma. Esetleg röntgennel megvizsgálja, hogy van-e rejtett elváltozás. Szakszerűen megtisztíthatja a fogainkat, hogy eltávolítsa a megkövesedett lepedéket (fogkövet) az ínyszél alól és fölüle is, valamint polírozhatja fogaink felszínét, hogy letisztítsa a lepedéket és az elszíneződést. A fogorvosunk szakszerű tanácsokat tud adni a fogmosást és fogselyem-használatot illetően.

Forrás: www.oralb.hu 


 

 

 

 

 

Címkék: baktérium fogmosás fogorvos fogselyem fogszuvasodás lepedék

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu