Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:



A lepedék, amennyiben nem távolítják el rendszeresen a fogak felületéről, valamint az ínyszél alól, irritálhatja az ínyt és megbetegítheti azt. A rendszeres fogmosás, és a fogközök tisztítása segít megelőzni az íny megbetegedését. 


Hogyan okoz a lepedék ínybetegséget?


Ha hagyjuk a lepedéket felhalmozódni, a baktériumok toxinokat termelnek, melyek irritálhatják az ínyt és károsítják a fogakat. Az íny megbetegedésének első fázisa a gingivitis, vagyis a fogínygyulladás, mely az íny megduzzadásával, érzékenyebbé válásával jár, valamint vérzik, ha fogat mosunk, vagy fogselymet használunk.

66047_733556_normal

Kit veszélyeztet az íny megbetegedése?



Az ínybetegségek bárkit érinthetnek, még a gyerekeket is. Leggyakrabban azonban a felnőtteket veszélyeztetik. Minden négy, 35 évnél idősebb felnőttből háromnak van, vagy volt valaha valamilyen ínybetegsége.

Dohányzás, valamint bizonyos klinikai körülmények növelik az ínybetegségek kockázatát. Emiatt is fontos, hogy tájékoztassa fogorvosát az általános egészségi állapotáról.

Mit tegyek, ha úgy gondolom, ínygyulladásom van?



Szerencsére a mindennapos, gondos fogápolás, valamint a fogorvos rendszeres látogatása segít megelőzni az ínygyulladást, még mielőtt az kialakulhatna. A lepedék rendszeres eltávolítása (két lépésben: puha fogkefével való fogmosással, majd a fogközök megtisztításával) elég az ínygyulladás megelőzésére és legtöbbször gyógyítására is. Az előbbi két lépés megelőzi a lepedék felhalmozódását a fog felszínén és az ínyszél alatt.

Az ínygyulladás nem állandó állapot. Visszafordítható, amíg a fogakat ágyazó csontszövetet nem éri tartós károsodás.


Mi az a periodontitis?


Ha nem kezelik, az ínygyulladás súlyosabb betegségekhez, így periodontitis-hez (foggyökérhártya-gyulladáshoz) vezethet. A periodontitis a fogakat tápláló ínyt és csontot károsítja. Ha már egyszer kialakult, nem lehet megfordítani: az állapot további romlása csak szakszerű kezelés és bonyolultabb, napi rendszerességű szájápolás révén kerülhető el.

Amennyiben valakinek periodontitise van, fogorvosa testreszabott kezelésben fogja részesíteni, amely megállítja a betegség előrehaladását és megóvja fogait és ínyét. Az Oral-B számos szájhigiéniás terméket kínál periodontitisben szenvedők számára, így több elektromos fogkefét is. Mivel elektromos fogkeféink bizonyítottan hatékonyabban távolítják el a lepedéket a hagyományos fogkeféknél, használatukkal tisztábbá tehető a szájüreg, ami a kritikus faktor az ínybetegségek kialakulásában.


Milyen tünetekre kell odafigyelni?


A periodontitis kezdetben nem jár látható tünetekkel, így fontos a rendszeres fogorvosi vizsgálat a korai diagnózishoz.

A periodontitis leggyakoribb tünetei a vörös, duzzadt íny, mely tasakot alkotva kezd elválni a fogtól. Ez gyakran társul a fog túlérzékenységével, a fogak közötti nyomás érzésével, illetve fogmosás és fogselyem-használat során fellépő vérzéssel.

66048_824466_normal

Előrehaladottabb stádiumban az íny visszahúzódik, a foggyökér szuvasodik, genny jelenik meg a fogak és az íny között, a fogak meglazulnak, majd ki is hullanak.

66049_222085_normal 



66050_908043_normal
Hogyan állítható meg a periodontitis továbbfejlődése?


A periodontitis alapos, napi rendszerességű fogápolási rutin elsajátításával elkerülhető. Íme néhány hasznos ötlet:

Mossunk fogat alaposan, napjában kétszer puha sörtéjű fogkefével és fluorid-tartalmú fogkrémmel - lehetőleg reggel és lefekvés előtt.

Tisztítsuk ki naponta a fogközeinket, hogy eltüntessük a lepedéket onnan is, amit a fogkefe nem ér el.


Látogassuk rendszeresen fogorvosunkat - félévente legalább egyszer egy tisztítás és vizsgálat erejéig
Ne cigarettázzunk, vagy szivarozzunk
A fogorvosok szerint legfeljebb három havonta célszerű kicserélni a fogkefét, vagy még előbb, ha elhasználódik. Kutatások szerint ugyanis egy új fogkefe hatékonyabban távolítja el a lepedéket, mint egy három hónapnál régebbi
11 Warren PR et al. J Clin Dent 2002; 13: 119 - 124

Címkék: baktérium foginygyulladás gingivitis inybetegség inyszél lepedék periodontitis toxin

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu