Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Aggodalommal érkeztünk a 10 millios Törökország fővárosába , az egyiptomi turista áldozatok emléke még most is kisért. De a barátságos ,mosolygos és udvarias törökök azonnal eloszlatták félelmünket. Külőnösen a rengeteg katona,rendőr, főleg a Török Turista Police jelenléte nyugalmunkat visszaadta.

A két földrészen fekvő fővárost 1600 éve alapitották, 99%-ban muzulmán lakosok lakják.

324 AD a NAGY CONSTANTINE római császár legyözte a keleti LUCINIUS császárt és 330 AD-ben megalapitotta Constantinopol-t. Az 1204-es Kereszteshadjáratok alatt a várost megszabaditották az arany és ezüst értékeitől, hajora rakták és Velencébe szállitották! 1453-ben a muzulmán hadak II. MEHMET SULTÁN vezetésével körülfogta a várost, erőddel és lánccal elvágták tengeri utánpotlásukat és a nyugati hatalmaktol vásárolt óriás ágyuik segitségével megtörték a város falait és az utolso római császár a romok alatt lelte halálát! Szultán a győzelem után ISTANBUL nevet adott a városnak!

I. MURAD szultán alapitotta meg a JANICSÁROK-at ( Uj Hadsereg), az elrabolt keresztény ifjakat a muzulmán vallásra téritették és kitünő török katonákat neveltek belőlük,akikből több magas beosztást is elértek.

1683-ben Szulejmán szultán Bécs-nél elszenvedett veresége után az összefogott keresztény hadseregek visszaszoritották Europábol a török hatalmat. 1908-ban a fiatal török katonatisztek fellázadtak,megdöntötték a tehetetlen és fejlődésre képtelen szultán hatalmát és sürgös reformokat vezettek be. 1923-ban megválasztották az első köztársasági elnöküket "ATATÜRK"-et MUSTAFA KEMAL OTTOMAN tábornok személyében,aki bevezette a latin betüket,katolikus naptárt, méter-rendszert, eltörölte a muslin-biroságokat és a eltávolitotta a nők arcukat fedő fátylát. Megszüntette a Dervisek vallási hatalmát is. Bevezette a islam (Isten hatalmának szolgái) vallást, ötszöri imát Mecca irányába fordulva.

1923.oktober 29.-én ANKARA lett a Török Köztársaság fővárosa.

A vallásos törököknek köszönhetjük,hogy nappal nem támadtak meg és kisérleltek kirabolni bennünket,mint Olaszországban és Spanyolországban a "Tolvajok Országában"! Olaszországban nappal a Colosseum közelében autobol kihajolva akarták lerántani a feleségem táskásját a válláról! Madrid-ban pedig egy napon kétszer akartak elfutni a tolvajok a földretett foto-táskáinkkal,akiket a turisták és a becsületes spanyolok a "Police" kiabálásom és a rohanásom alatt elfogtak,mielött én megfogtam !

Torontoban szálltunk fel 1999. május 25-én MALÉV járattal Budapest átszállással érkeztünk a történelmi városba,ahol egy egyetemet végzett turista vezető fogadott, táblát magasan tartva hirdette nevünket.Csak ketten érkeztünk Amerikából ezen tura keretében. Madison Hotel-be vittek bennünket. Kora délutan kimentünk a környező főutra és a parkokba nézni a rohano török ember tömeget. Kevés idős személyt láttunk,általában csak a fiatalok járnak dolgozni.Parkok, kávézok és az utcák tömve emberekkel, élvezik az élet szépségét, főleg a káros dohányt. Uj épületeken dolgoznak,de a régit elhanyagolják és nem javitják....minden kopott és elhanyagolt!

Annak ellenére,hogy a hotelben légkond. berendezés hüvős levegőt nyomott,de nem tudtunk aludni a 7 óra különbség miatt!

Hotelben kevesen voltak, a bérlettel járo ingyenes reggelinél 10-20-nál nem voltunk többen,pedig nem volt ok a terroristáktol félni,erről a nagyszamu karhatalom gondoskodott!

Másnap reggel 9.00-kor felvettek a hotel elött egy kis busszal és megérkeztünk a KÉK MECSET-hez. Nevét onnan kapta,mivel kék-zöld szinekkel van diszitve a mecset belseje. I. AHMED szultán épitette Mehmet épitésszel 1609-16-ig. Hat hatalmas minaret veszi körül a mecsetet, minden minaretten három kikiálto párkánnyal,ami az uralkodo szultánokat jelképezik. 26 márvány oszlop tartja a 30 kupoláját és 260 ablakát.Itten hirdette ki II.Mahmut szultán 1826-ban a Janicsárok feloszlatását.Innen indultak a zarándokok Meccába és itten nyugosznak I.Mehmet, II.Osman és IV.Murad szultan is.

Majd SZT. SOPHIA MUZEUMOT kerestük fel,amely a legnagyobb mecset, 55 m. magas, 31 m. széles kupolájával és négy minarettel. NAGY CONSTANTINE császár épitetette 325-360 A.D.-ig,majd JUSTIAN császár feljavitotta 532-37-ig. Az 1204 Keresztes hadjárat alatt a keresztény hadsereg kifosztotta a mecsetet. 1453-ban a várost elfoglalo II.Mehmet szultán további kupolákat épitetett hozzá,meghagyva a keresztély emlékeket. 1935-ben Atatürk elnök muzeummá nyilvánitotta. Elmult nyolc évben a muzeum nyugati támogatással állando renoválás alatt áll,megmenteni az utókornak a keresztény-muzlim templomot.

A Kék Mecset elött találtuk a HIPPODROME PARK-ot,amelyet 325 A.D.-ben NAGY CONSTANTINE császár épitetett, chariot versenyre használtak. Ebben a parkban 532 BD-ban KIKA-FELKELÉS folyamán 30.000 felkelő vesztette életét Justinianus császár katonáival folytatott harcokban.

Három történelmi emlékmü sorakozik ebben a nevezetes parkban:

EGYIPTOMI OBELISZK, amelyet I.Theodosius császár hozott 390 AD-ben Karnak templomtol, 25 m vörös marvány oszlop,oldalán egyiptomi hieroglif irásban vésett történelmi események. Ezen obeliszk négy lábon nyugszik egy 6 m.-es négyszögletes márvány alapon, görög és latin feljegyzésekkel és vázolt eseményekkel.

CONSTANTINE OSZLOP, 32 m. magas és a IV. században állitották fel és VII.Constantine császár javitotta fel és négy oldalán szőkőkutakat létesitett. Vésetek dicsőitik a Nagy Constantine császár elődjét.

SPIRAL OSZLOP a legrégibb emlékmű Istanbul-ban. Valoszinü Constantine császár hozatta ide és állitotta fel. Ezen oszlop emlékeztet a görög városok gyözelmére a perzsa hadak ellen 479 BD-ben. Eredetileg 8 m. magas, ábrázolva három mászo kigyot,amelynek fejei egybecsavarodnak az oszlop végén, kiöntve perzsa fegyverekből.

ISLAM MÜVÉSZET MUZEUMA, alapitva 1914-ben, eredetileg Ibrahim Pasa Palotaja volt, 40.000 müvészeti tárgyat tartalmaz,régi kézzel irott könyvek, 7-19. C. szönyegei, szobrok és régi török lakások fejlődése a mai napig.

JEREBATAN-VIZTÁROLÓ 336 oszloppal, Constantine császár épitetette 306-337-ig, majd Justinian császár feljavitott,

ami 141 m. hosszu, 73 m. széles és 336 db. 8 m-es oszlop tarja fel. TOPKAPI PALOTÁVAL volt összekötve, de a szultán lezáratta,mivel megszöktették a háremhölgyeket a palotájábol. Ezenkivül még kettő viztárolo állt a szultánok rendelkezésére,ha az ellenséges csapatok valaha is körbefogják a védőket.

FŰSZER PIAC-on megtalálhato a keleti világ minden ize és illata...messziről.

Délután vettük a BOSPORUS SÉTAHAJÓT a Galati-Hidtol. Rengeteg utas és látogató, gyönyörködhettünk a Bosporus két oldalán álló palotákban és millio dolláros családi házakban. Az idegenvezetőnknek még kettő évet kellett tanulni az egyetemen az idegen vezetői okmányért.Kiváncsian kérdeztem meg, hogy tud-e a magyar ifjakrol infot adni, akik a szultán seregében szolgáltak és a janicsárok feloszlatása után a szultán letelepitette őket az ország keleti részében?

Nemcsak tudok roluk,hanem meg is mutatom hol laknak!-----válaszolta a legnagyobb meglepetésemre ÖZCAN ALKAN prof. tour guide, amit kétkedve és ámulva hallgattam.----Majd később meg is mutatom a városrészt, ahol laknak !

-Erre nagyon kiváncsi vagyok,---válaszoltam nagy örömmel! Félórával késöbb a hajoturán az idegenvezető felhivta a figyelmemet az Istanbul kűlső városrészére a következő szavakkal:

-Mr. Horváth, emlékszel az előző igéretemre,hogy megmutatom hol élnek a magyar janicsárok utodai.

-ITT ÉLNEK MA IS ÉS " Y E N I K Ö Y "-nek hivják őket!

Megköszöntem az idegenvezető ÖZCAN ALKAN-nak ezen hasznos és történelmi infot,nem is sejti számomra milyen nagy jelentőségű !

Ujságokban olvastunk az egyiptomi arab-magyarokrol és a Dzungaria-Urumcsi magyar őseinkről,ahol jelenleg felkelés folyik a kinai elnyomás ellen. DE EGY SZÓT SEM HALLOTTUNK EDDIG YENIKÖY-i magyarokról.

Kis busz várt bennünket és elvittek egy török étkezdébe ebédelni.

DALMABAHCE PALOTA a Bosphorus partján fekszik, Abdülmecit szultán épitette 1839-61-ig. A szultánok elözöleg a TOPKAPI PALOTÁBA éltek. Három részből áll az épület: Közigazgatási, Ceremonial és a Harem-ből. GRAND HALL a központja az épületnek 36 m. magas, ahol a nők csak csipke ablakon nézhetek le a fogadásokra.A Fogadó kupoláján függ le a 4.5 tonnás kristály csillár,amit a szultán az angol királynőtől kapott ajándékul. A palota 285 szobábol, 43 hallbol, 6 fürdőszoba és 6 terraszbol áll. Butorzata europai eredetü, legtöbbnyire Barok, Rokoko és Imperial stilusu butorokbol áll. 120 festőnek 600 remekművét állitották ki. Jelentős történelmi események is megtörténtek itt: Itt gyült össze az ország első parlamentje 1877-ben, Első Kongress Atatürk vezetésével 1932-ben,majd itt is halt meg az ország első elnőke 1938.nov. 10.-én,amikor is az összes órákat megállitották a palotában.

GRAND BAZÁR, 4000 üzlet, rengeteg nép, sok ékszerüzlet....1461-ben nyitotta meg II.Mehmet szultán a kereskedők vételének és eladásának előmozditására. A Bazár ötször leégett történelme folyamán.

Kereskedők gyakran leállitják a vásárlokat,hogy mit keresnek és jöjjenek be az üzletbe....többször megkérdezték tőlünk,hogy mennyit kivánunk adni érte? Nagyra értékelik a magyar rokonságot, minden üzletben beszéltek magyarul is. A kért árnak csak a felét kináltuk és csak ezután kezdtünk alkudozni,ami az üzlet fontos kelléke.

TOPKAPI PALACE helyét Mehmet szultán választotta ki az első palotájának a Constantinople elfoglalása után és fallal vetette körül 1472-78-ig és folyamatosan ujabb épületeket adtak hozzá a következő szultánok egészen a 19 C.-ig. Ceremonial Kapun lehetett belépni a Palotába,majd a parkon keresztül következett a Carriage Kapu, amely a Hárem-be vezetett.Ezen kapunál a szultán titkos őrsége vigyázott. Kb. 400 évig éltek itt a szultánok, 250 szobát, több fürdőt és belső udvart tartalmazott. A Fekete Eunich-ok vigyáztak a háremre,akiket kiheréltek már a fiatal korukban. A szultánok nem laktak itt állandoan,de még 1908-ban is éltek itt a szultán udvarának maradványai. Kinti és benti fürdő szolgálta a bentlakok kényelmét. Szultán anyja négy szobát,terhes háremhölgyek egy szobát,más háremhölgyek 2-3 lakott együtt és guggoló WC-t használtak. Szultán fogadojában megtaláltuk a tiszta arany tronusát,majd a kincstárban a szultán ruháit, kék,vörös és rozsaszinü porcellán gyüjteményét. A drágakövekkel kirakott fegyverzetek, gyürük és ékszerek a szemet kápráztattak.

Mivel 16.30-kor indult a gépünk Bpestre,igy taxival jöttünk ki a Palotába. A taxi vezetője nem beszélt angolul,igy az indulási időt a taxis markába irtuk fel,aki pontosan fel is vett bennünket. Igy 17.30-kor már Bpest Ferihegyi Repterén szálltunk le,ahol három barátom és volt-osztálytársaim vártak bennünket nagy szeretettel.
 
 

Annak ellenére,hogy a Kanadai kormány figyelmeztette a Törökország-ot látogatni szándékozo turistákat a terrorista veszélyre,de a mosolygos és udvarias a török lakosság, főleg a nagyszámú rendőrség és katonaság eloszlatott minden félelmet!

Csak Törökországban voltunk többszörös milliomosok, mivel 100.- CAD-ért kaptunk 27 millio török Lirát !!!!

Toronto,1999.julius 1.
 

HORVATH LAJOS

Címkék: élménybeszámoló

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu