Kis türelmet...
Martini (Bianco, Dry, Rosso)
CInzano (Bianco, Dry, Rosso)
Campari
Becherowka
Mézes Barackpálinka
Mézes Vilmoskörte pálinka
Vilmos Körte pálinka
Kóser szilva pálinka
Fütyülős Barack pálinka
Unicum
Jägermeister
Étvágycsepp (Mézes vegyes pálinka)
.-Bacardi Light Rum
Bacardi Black Rum
Captain Morgan Rum
Amaretto di Saronno
Bailey's
Grand Marnier
Calvados Papidoux
Malibu
Ouzo Tsantali
Gordon's Gin
Absolut
Finlandia
Smirnoff
Keglevich sárgadinnye
Montezuma Silver
Montezuma Gold
Sierra Silver
Sierra Gold
Sierra Antiguo
Ballantines (scotch)
Johnnie Walker Red (scotch)
Johnnie Walker Black (scotch)
Jim Beam (bourbon)
Jack Daniels (tennessee)
Drambui
Chivas Regal (old scotch)
Dimple (15 éves scotch)
Glenfiddich (maláta)
Courvoisier V.S.
Henessy V.S.
Hennessy Fine de Cognac
Remy Martin V.S.O.P.
Metaxa *****
Grappa /fior di vite/
Rum alapú italok
Bahama Mama
1,5 cl 75 %-os rum, 1,5 cl sötét rum, 1,5 cl kókuszlikőr, 1,5 cl
kávélikőr, 3 cl frissen facsart citromlé, 12 cl ananászlé, tört jég
Pohár: highball
Díszítés: egy szem cseresznye, egy darab ananász, ananászlevelek
Az alapanyagokat keverőpohrában összekeverjük. Áttörjük a jéggel félig
megtöltött pohárba, és díszítjük.
Cuba Libre
7,5 cl világos rum, 15 cl kóla, egy negyed citrom leve, egy negyed lime
leve, jég
Pohár: highball
Díszítés: hosszú lime-héj csík és két szelet citrom
A rumot és a gyümölcsleveket a jéggel megtöltött poharába öntjük, és jól
összekeverjük. Kiegészítjük a kólával, majd díszítjük.
Planter's Punch
10 cl jamaicai rum, 3 cl friss narancslé, 3 cl ananászlé, egy öntet
Grenadine, egy öntet gyomorkeserű, szódavíz, jég
Pohár: egy kisebb kivájt ananász vagy egy nagy pohár
Díszítés: egy szelet ananász, ananászlevelek, egy szelet narancs és
citrom, cseresznyék, szívószál
A rumot, a friss gyümölcsleveket, a gyomorkeserűt, a Grendine-t és a
jeget shakerbe tesszük, összerázzuk, és leszűrjük a jéggel kibélelt
ananászba. Ízlés szerint kiegészítjük szódavízzel, majd díszítjük.
Blue Heaven
5 cl fehér rum, 1,5 Amaretto, 1,5 cl Blue Curaçao, 1,5 cl friss lime-lé,
9-10 cl ananászlé, jég
Pohár: highball vagy talpas goblet
Díszítés: ananászlevelek, egy szelet lime és egy cseresznye
Az alapanyagokat shakerbe öntjük, összerázzuk, de nem szűrjük le.
Kitöltjük a pohárba, és díszítjük.
Zombie
6 cl fehér rum, 6 cl arany rum, 6 cl sötét rum, 3 cl sárgabarack-likőr,
3 cl ananászlé, 3 cl lime-lé, egy öntet cukorszirup, tört jég
Pohár: highball
Díszítés: egy szelet ananász, narancs-, citrom-, és lime-szeletek
A poharat félig megtöltjük jéggel, ráöntjük az alapanyagokat, és az
egészet jól összekeverjük.
Virgin Strawberry Daiquiri*
12 cl friss eperlé vagy 25 dkg eperpép, 15 cl frissen facsart narancslé,
egy öntet lime-lé, egy öntet citromlé, 2 csésze tört jég
Pohár: daiquiris pohár
Díszítés: egy szelet eper a levelével
A gyümölcsleveket egy csésze jéggel turmixgépbe töltjük, és a legerősebb
fokozaton nagyon rövid ideig turmixoljuk. Kiöntjük a másik csésze jéggel
megtöltött pohárba, és díszítjük.
Surrey Slider
6 cl arany rum, 3 cl őszibarack snaszp, 10 cl narancslé, jég
Pohár: highball
Díszítés: egy szelet narancs
A poharat csaknem színültig töltjük jéggel, és ráöntjük az
alapanyagokat. Jól összekeverjük, majd díszítjük.
Piňa**Colada
9 cl fehér rum, 12 cl ananászlé, 6 cl sűrű kókusztej, kb. negyed csésze
jégkása
Pohár: kivájt kókuszdió vagy highball pohár
Díszítés: ananászdarabok, cseresznye, kókuszreszelék
Az alapanyagokat turmixgépbe öntjük, és erős fokozaton jól összekeverjük
őket. Kitöltjük az előkészített kókuszdióba vagy pohárba.
Yellow Bird
9 cl fehér rum, 3 cl Galliano, 3 cl narancslikőr, 3 cl friss lime-lé,
jég
Pohár: pezsgőskehely
Díszítés: egy szelet lime
Az alapanyagokat shakerbe töltjük, összerázzuk, majd kitöltjük a
pohárba.
Keserű
A "bitterek" kifejezés azon számos égetett szesz mindegyikét jelenti, melyet az általában gyógyászati célra tartott keserű füvekkel vagy gyökerekkel ízesítettek.
Termékek széles skálája tartozik ide, kezdve a Camparival, melyből nagyobb mennyiséget is lehet fogyasztani, ahogyan más rövid italokból, egészen azon szeszekig, melyek olyan keserűek, hogy csak egyetlen cseppjét használják más italok ízesítéséhez. A négy fő íz közül a keserű az utolsó (az édes, sós és savanyú a másik három), melyet az ízlelőbimbók megtanulnak élvezni. Úgy tartják, a keserű íz kedvelése jelzi, hogy ízlelőszervünk elérte valódi érettségét.
A keserű íz és az egészség közti kapcsolatot az a tény igazolja, hogy a tonikot serkentő hatású kitintartalma folytán eredetileg sokkal inkább általános élénkítőszerként ismerték, s nem a gin kísérőjeként, bár abban az időben többnyire mesterséges édesítőszerrel készült. A bitter másik vitathatatlan gyógyhatása abban rejlik, hogy elősegíti az emésztést.
Rock&Roll koktél Hozzávalók:
Elkészítés:
Elkészítés: Az italt korsóban szolgáljuk föl. A rövid italokat a borral összeöntjük, majd az energiaitallal felöntjük. Szívószállal fogyasztjuk.
Bacardi rum:
A világ legismertebb fehérrum márkája. Kubai eredetû rum. Cukornádcefrébõl állítják elõ a 40%-os szeszfokkal. önmagában is fogyasztják, de kiváló koktélalap.
Bailey's (Irish Cream):
Krémlikõr, ír whisky és kávés krém keveréke, alkoholtartalma 17%.
Barack (brandy):
Hajdan magyar specialitás volt a sárgabarackból konyaklepárlási desztillált, tölgyfahordóban érlelt 40%-os pálinka.
Barackpálinka:
Jellemzõ rá a finom, könnyú, mégis telt barackaroma és az ezt kiegészítõ enyhe, de határozottan érezhetõ magzamat. A pálinka harmónikus aromáját végül a hordós érlelés alakítja ki. Az érlelt pálinka színe halványsárgától sötétsárgáig változhat. A valódi barackpálinkát - a különleges, minõségi pálinkák készítésén kívül likõrök és koktélok ízesítésére használják.
Batida de Coco:
Brazil kókuszlikõr, alkoholtartalma 25% körüli.
Becherovka:
Cseh keserûlikõr, nevét Josepf Becher patikusról kapta. Érlelése maanapság is hagyományos eljárással történik, ahogy Joseph Becher készítette 1807-ben. A gyógynövényeket szeszben áztatta, vízzel hígította, érlelte, szûrte. Eleinte csak gyógyszertárak tartották
Benedictine:
Normandiai konyakalapú gyógyfüves likõr. A XVI. század elején állították elõ elõször a bencés szerzetesek, pontos receptje ma is féltett titok, csak néhányan ismerik. Fõként étkezés után fogyasztják, de koktélokhoz is szokták keverni, alkoholtartalma 40%.
Bernina-Bitter:
Svájci aperitif
Bitter Lemon:
Lime héjból készült kinin tartalmú, alkoholmentes ital (hasonló jellegû a Bitter Orange, illetve a Bitter Grapefruit is).
Boonekamp:
Holland gyomorkeserû, alkoholtartalma 48 %
Borókapálinka:
A borókapálinka, a Steinhäger, a genever, a gin közös jellemzõje a borókaaroma. Kiadós, intenzív aromájú, kifejezetten borókára emlékeztetõ illatú termék. Nevezetes a szlovákiai "borovicska" és az erdélyi "fenyõvíz", de Olaszországban is kedvelt pálinkafélék közé tartozik.
Borovicka:
Bórókából készült 38-40%-os szlovák pálinka.
Brandy:
A borpálinka angol megnevezése. A brandy a borpálinkák világszerte elterjedt gyûjtõneve. Kifogástalan minõségû borból készítik egyéb anyagok (finomszesz, ízkiegészítõk, szinezékek) hozzáadásával. Tölgyfahordóban érlelik legalább egy évig. Aranysárga-sárgásbarna színû, tiszta, 38-40%-os párlat. Legismertebb borpálinkák: metaxa (görög pálinka, vörös borból készítik), grappa (olasz pálinka, fehér vagy vörös szõlõtörkölybõl készítik), marc (francia pálinka, fehér vagy vörös szõlõtörkölybõl készítik).
Byrrh:
Francia, boralapú aperitif, alkoholtartalm
Italfogyasztási szokások - Németország
Brandy
Szűk értelemben a brandy elnevezés minden olyan szőlő alapú pálinkára vonatkozik, melyet borból desztillálnak. Vannak "brandyk", melyek más gyümölcsből készülnek - ilyen a normandiai Calvados, mely almából készül -, de ezeket saját nevük alatt tárgyaljuk. A valódi brandyk leghíresebbje a konyak. Szőlőbrandyt készítenek mindenhol Európában és Amerikában. A legjobbakat általában kisüsti módszerrel desztillálják. Egyes gyengébb minőségű italok, melyeket mesterségesen színeznek és ízesítenek, szintén brandy néven ismertek, de ezektől az Európai Unió megtagadta a név további használatát az 1989-es törvény bevezetésével.
Érdemes még kitérni a Görögország szárazföldi részén (és bizonyos mértékig Samos szigetén) készült brandykre, amelyek közül a megingathatatlan népszerűségű Metaxa különös figyelmet érdemel. A szülőföldjén övező nagy hűhó és az egészen különleges korfeliratozási módszer ellenére az egy meglehetősen átlagos ipari termék.
A görög brandy sosem fogja felvenni a versenyt az érlelt konyakkal azon egyszerű oknál fogva, hogy a felhasznált szőlőfajták többnyire nem érik el azt a savassági fokot, melyből a megfelelő boralap elkészülhetne. Három fokozata van a Metaxáknak, minőségük egyre javul a három csillagtól az öt és hét felé. Ez utóbbiról azt szokták mondani, hogy mintegy fél évszázadig érlelik, de ezt az állítást érdemes némi fenntartással fogadni. Színe viszonylag világos, és sokkal édesebb íze van, mint a konyaknak, erőteljes karamellás jelleggel.
Forrás: Stuart Walton és Brian Glover: Italenciklopédia
Gin alapú koktélok
Singapore Sling
6 cl gin, 3 cl friss citromlé, 3 cl Cherry Brandy, szódavíz, jég
Pohár: goblet
Díszítés: narancs- és citromszeletek, maraschino cseresznye és
mentalevél
Az alapanyagokat a jéggel félig megtöltött pohárba öntjük. Megkeverjük,
és kiegészítjük szódavízzzel. Díszítjük.
Martini
9 cl gin, 3 cl száraz vermut, jég
Pohár: martinis
Díszítés: egy olívabogyó, citromhéj-csík
A gint, a vermutot és a jeget keverőpohárban összekeverjük. Az italt
leszűrjük a martinispohárba és díszítjük.
Bronx Coctail
6 cl gin, 3 cl narancslé, egy öntet száraz vermut, egy öntet édes
vermut, jég - törve és kockákban
Pohár: magas goblet vagy highball
Díszítés: narancshéj-csík
Az alapanyagokat összerázzuk a tört jéggel. Leszűrjük a jéggel félig
megtöltött pohárba és díszítjük.
Tom Collins
6 cl gin, 3 cl citromlé, 1 kiskanál porcukor, szódavíz, jég
Pohár: highball
Díszítés: narancskerék és maraschino cseresznye
A gint, a citromlét és a porcukrot jéggel megtöltött shakerbe öntjük.
Összerázzuk, és a jéggel félig megtöltött pohárba öntjük. Kiegészítjük
szódavízzel.
Gimlet
6 cl gin, 1,5 cl citromlé, jég
Pohár: koktélospohár
Díszítés: egy lime-szelet
A gint és a lime-lét a jéggel félig megtöltött keverőpohárba öntjük, és
jól összekeverjük. A koktélospohárba szűrjük, és egy szelet lime-mal
díszítjük.
Strawberry Down
6 cl gin, 5 cl kókusztej, 4 szem érett eper, jégkása
Pohár: goblet
Díszítés: legyező alakúra vágott eper
A gint, a sűrű kókusztejet és az epret bőséges jéggel turmixgépben
összekeverjük. Csak nagyon rövid ideig mixeljük, különben nem lesz elég
sűrű. Áttöltjük a gobletbe, és díszítjük.
Za Za
5 cl gin, 5 cl vörös Dubonnet, egy öntet Angostura keserű
Pohár: koktélospohár
A pohár aljára egy öntet Angosturát öntünk. Rátöltjük a gint és a
Dubonnet-t, majd összekeverjük.
Negroni
3 cl gin, 3 cl Campari, 3 cl édes vermut, szódavíz (elhagyható), jég
Pohár: highball
Díszítés: egy szelet citrom
A gint, a Camparit és az édes vermutot a jéggel megtöltött pohárba
öntjük. Hosszabb, könnyebb koktélokhoz egészítsük ki szódavízzel.
Alexander
3 cl gin, 3 cl barna Creme de Cacao, 3 cl friss tejszín
Pohár: koktélospohár
Díszítés: a pohár peremét cukorral bevonjuk, az italra csokoládét
reszelünk
Az alapanyagokat összerázzuk, és a cukrozott szélű pohárba töltjük. Az
ital tetejére csokoládét reszelünk.
Blue Lady
3 cl gin, 6 cl Blue Curaçao, 3 cl friss citromlé, 1 kiskanál
tojásfehérje, jég
Pohár: koktélospohár
Az alapanyagokat jéggel összerázzuk, majd a pohárba szűrjük.
Jet Black
6 cl gin, egy öntet édes vermut, 2 kiskanál Black Sambuca, jég
Pohár: koktélospohár
Díszítés: fél szelet citrom és egy koktélcseresznye
Az alapanyagokat a jéggel együtt egy keverőpohárban összekeverjük.
Leszűrjük a koktélospohárba, és díszítjük.
Green Dragon
6 cl gin, 3 cl zöld Creme de Menthe, 1,5 cl Kümmel (köménylikőr), 1,5 cl
citromlé
Pohár: koktélospohár
Díszítés: citromhéj-csík
Az alapanyagokat összerázzuk, és a tört jéggel félig megtöltött pohárba
öntjük.
Fluffy Duck
6 cl gin, 6 cl Advocaat (tojáslikőr kordiál), 3 cl Cointreau, 3 cl
narancslé, szódavíz, jég
Pohár: highball
Díszítés: narancskerék és cseresznye
Az alapanyagokat a jéggel megtöltött pohárba öntjük, jól összekeverjük,
és kiegészítjük a szódavízzel.
Bourbon Highball Highball
Daisy
Zoom
Fancy Drink
Brandy Blazer
5 cl brandy
1 kockacukor
narancshéj
citromhéj
A brandyben feloldjuk a cukrot, beleteszünk egy-egy kis darab narancs- és citromhéjat, néhány másodpercre meggyújtjuk, s még forrón kínáljuk.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!