Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Meghalt a király, éljen a király!

Ki lesz a következő?!

Már az első tudósításoktól kezdve nyilvánvaló volt, hogy nagy-nagy média-maszatolás folyik - nem kis hivatali segédlettel - Zámbó Jimmy halála ügyében, aki valójában a hazai showbiz áldozata lett.

Kedd este az RTL Klub Fókusz című műsorának különkiadása pedig betetőzte mindazt, ami a halálesetet követően - egész nap - a hazai médiában történt.
Ebből a műsorból - és a megelőző híradásokból - ugyanis nyilvánvalóan kiderült, hogy ebben az ügyben szinte mindenki hazudik, mellébeszél, ködösít, pecsenyét sütöget /lásd még biznisz/, s eközben éppen a tényekről esik a legkevesebb szó?

Az első változatok

Vegyük sorra a nyilvánosságnak koncul odadobált információkat:

- A család előszőr arról beszélt, hogy a drámai események fegyvertisztítás közben, az áldozat csepeli házában történtek meg.

- A későbbi híradások ugyanezt balesetként tálalták, de a Havaria Press munkatársa már kora reggel arról tudósított, hogy a ház kertjében egy lövedéket találtak, vagyis kilőttek az épületből.

- A helyszínre kihívott mentősök nevében viszont már azt nyilatkozták, hogy öngyilkossághoz riasztották őket. A sebesülés mikéntjéről, természetéről, sulyosságáról nem beszéltek, ugymond a család kérésére.

- Hasonlóképpen „néma” maradt a Központi Honvéd Kórház idegsebész főorvosa is, aki reggel az életmentő műtétet vezette: ő azt mondta, hogy az áldozatot „ az élettel összeegyeztethetetlen sérülései miatt” nem tudták megmenteni. Részletekbe a család kérésére nem bocsátkozott.

- Az ügyben illetékes XXI. kerületi rendőrkapitányság vezetője is érdekesen nyilatkozott a helyszínelés után. Ő egyetlen lövésről beszélt, s azt állította, hogy „egy külső körülmény” késztette az énekest ennek a lövésnek a leadására. Részletekbe nem bocsátkozott a család érdekeire hivatkozva, holott ekkor már a helyszínen és az interneten is számos ennek ellentmondó információ állt rendelkezésre. Nem is csoda, hogy a homályos orvosi és rendőri megnyilatkozások hatására azonnal megkezdődtek a találgatások.

Sokak számára már ekkor nyilvánvaló volt, hogy nem egyszerű balesetről /netán öngyilkosságról/ van szó, hanem a hajnali órákban az énekes házában olyas valami történt, amelynek során az utca irányába többször is kilőttek, de szerencsére ezek a lövések senkit nem sebesítettek meg. Az is nyilvánvaló volt, hogy legalább két lövésnek kellett eldördülnie, hiszen az egyik magát az áldozatot ölte meg.

Megpróbálják eltusolni a történteket?

Napközben - elsősorban az interneten - aztán beindult az ilyenkor szokásos suttogó propaganda. sok mindenki tudni vélt az áldozat viselt dolgairól /pl.családját, feleségét terrorizáló viselkedéséről, hirtelen haragjáról, egy színésznő iránti szerelemféltéséről, fegyveres fenyegetéseiről, stb/.

A nyilvánvaló ellentmondások ellenére azonban a hivatalos tájékoztatás késő estig adós maradt az egyre tolakodó kérdések megválaszolásával, illetve az ujabb és ujabb részletek megismerése azt feltételezte, hogy valahol valakik megpróbálják eltusolni a valódi történteket.

Erről este az RTL Klub Fókusz című adása is további adalékokkal szolgált. A hivatalosság megismételte korábbi állításait, a rendőrség továbbra is enyhén ittas társaságról, „egy külső körülményre” leadott lövésről beszélt... Az egyik megszólaltatott szomszéd szerint viszont a rendőrök az utcán is több lövedéket szedtek össze a kapun kivül, de találtak egyet a kapun belül is. Az a meghökkentő állítás is elhangzott, hogy a lövöldözés állítólag a hajnalban szomszédban kukorékoló, a sztárt zavaró kakas miatt történt volna.

Az ember ekkor már csak kapkodta a fejét, s nem tudta, hogy sírjon vagy nevessen? Eesetleg arra gondolt,hogy a tulajdonképpen ki vagy kik is szórakoznak vele, s miért? Egy tragikus haláleset kapcsán hogyan fordulhat elő, hogy hivatalos részről ennyire hülyének nézik, ennyire semmibe veszik? Ki volt valójában Zámbó Jimmy, hogy halála kapcsán mentősök, orvosok, rendőrök, vagy a média egyes képviselői kapnak egyzerre szájzárat vagy hazudnak nyilvánvalóan?

S a kérdések szerdán tovább folytatódtak.

Hány lövés dördült el?

A híradások tovább kúszálódtak, hiszen kiderült, hogy Zámbó Jimmy házában - a rendőrség állításával szemben - nem öten, hanem hárman tartózkodtak a tragédia hajnalán. Az énekes két fegyverből - a Berettából és egy gázpisztolyból - 4 lövést adott le, kettőt az utcára, egyet a kertbe és egyet a fejébe. Az egyik vallomás szerint Zámbó Jimmy valóban egy kukorékoló kakas miatt lett dühös, s kezdett el hisztérikusan lövöldözni a nyitott ablakon át /azt, hogy vajon mennyire lehetett ittas /esetleg drogos?/, hogy ennyire gátlástalanná vált, nem tudjuk, mert az orvosi vizsgálat eredményei ismeretlenek./ Felesége utána ment az emeleti gyerekszobába, hogy elvegye tőle a fegyvert, de férje nem akarta átadni neki, mert szerinte az már üres volt. - Bebizonyítsam? - kérdezte állítólag az áldozat, s halántékához emelte a fegyvert, ami elsült, hiszen a Beretta félautomata, s a korábbi tüzelést követően - hiába vették ki belőle a tárat - már csőre töltött.

Egy másik verzió szerint azon a hajnalon a lakásban családi veszekedés zajlott, ami nagyon feszültté tette a ház úrát, aki előbb a felesége gázpisztolyából az utca irányába leadott két lövéssel akarta megregulázni a kukorékoló kakast, majd a Berettaból is kilőtt a kertbe. Végül feleségének bebizonyítandó, hogy nincs több töltény a fegyverben, a halántékához emelte a pisztoly csövét.

Korszakos eset

Bárhogy is történtek a dolgok, ez az eset valószínűleg több okból is korszakos jelentőségű marad a hazai szórakoztatóipar vagy kriminalisztika történetében?

Mert az eset kapcsán önkéntelenül fel kell tenni olyan kérdéseket, amelyekre egyelőre még nincsenek válaszok.

- A rendőrség a családi érdekekre hivatkozva miért hazudik a nyilvánosságnak, s miért próbálja meg nyilvánvalóan eltusolni az ügy egyes részleteit?

- Igaz-e, hogy Zámbó Jimmy jó kapcsolatot ápolt a kerületi rendőrséggel, s általában a rendőrséggel?

- Mi célból hirdette hirdethette/ tábla a háza kerítésén, hogy ez fegyverrel őrzött terület? / Ki volt és miért ennyire veszélyes az illetéktelenekre?/

- Hogyan kaphatott fegyverviselési engedélyt, s miként tarthatta meg azt az, akit több alkalommal is fegyverrel a kézben láttak hadonászni, másokat fenyegetni?

- Hogyan fordulhat elő, s mennyire precedens értékű, hogy egy családi mulatság /nézeteltérés/ alkalmával az utca irányába lövöldözhetnek, s a rendőrség "elfelejti" ezt az alapkörülményt a súlyának megfelelően vizsgálni?

- Miért volt ilyen rossz idegállapotban a lövöldöző, vagy ha nem stressz okozta a kiborulását, akkor mennyi alkoholt, drogot fogyasztott, esetleg elmebeli állapota nem volt kielégítő, vagy csupán egy szokásos sztárallürről van szó? Köztudottan élete utolsó éveiben a másik „király”, Elvis Presley is gyakran lövöldözött emberekre, tévékre, bármire?

- Magyarországon kik kaphatnak fegyverviselési engedélyt, s melyek a fegyvertartás kritériumai?

- Vajon hogyan fordulhat elő, hogy a társadalom kiválasztott képviselői /mentősök, orvosok,rendőrség/ aszisztálnak, egy több, mint gyanús családi tragédiához

- S vajon a média miért avat életében "királlyá", majd halálában "szentté" egy - a beszámolókból ez ugyancsak kiderült - meglehetősen gyarló, ellentmondásos személyiségű, s a nyilvánosság felé hazug életet élő szórakoztatót, aki a valóságban igencsak messze állt attól az ikontól, amit a bulvármédia faragott belőle.

A showbiz áldozata

Ezt az ellentmondásos személyiséget kedd este Szilágyi János Kettesben című beszélgető műsora mutatta meg leginkább az MTV1 műsorán, amelyben Zámbó Jimmy minden volt, csak királyi nem. Láthatólag nemcsak nyelvi kifejezési, fogalmazási problémákkal, de komoly identitászavarral is küszködött, mert sehogy sem tudta eldönteni, hogy ki is ő valójában? A médiában "tálalt" korlátlan hatalmú - már-már emberek feletti és törvényen kivüli - sztár, a „király”, vagy pedig az a hétköznapi figura, aki - fogalmazzunk így - igen lentről és messziről indult el a pályáján? Ez a tudathasadásos állapot számos sztár életét tönkretette már. A „királyi példa” Elvis Presley, de többek között 1970-ben John Lennon is azért hagyta ott a Beatlest, mert már képtelen volt áthidalni az image és a valóság közötti szakadékot, képtelen volt eljátszani a neki szánt szerepet a médiában.

Zámbó Jimmy-t nyilvánvalóan "királyként" akarták és akarják ma is eladni az őt felfedező és futtató sztárcsinálók /hanglemezkiadó, tévétársaság, bulvárlapok, ügyvédek, stb/, akik felismerték, hogy ő kell a népnek, s az ő népszerűsége révén nekik is csurran-cseppen. Jimmy - tudta, nem tudta? - egy jól fogyó, kelendő termék volt, amelyet a hízelgő „királyi” címkével láttak el. Jellemző kezdődő utóéletére, hogy még fel sem boncolták, már a végrendeletéről, az életbiztosításáról, az „örökségéről”, s egyéb materiális dolgokról szólnak a híradások.

A fegyver eldördülése után tehát most a pénztárgépek zenéje következik.

Nyugodjék békében!

Meghalt a király, éljen a király! Vajon ki lesz a következő?

2001. január 3.

Címkék: jimmy

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu