Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

I. Jimmy

Kevés olyan királya volt az országnak, akinek uralkodása annyira népszerű és annyira termékeny lett volna, mint Jimmy-é. A Király több volt, mint a szórakoztatóipar egy terméke, egy jól kitalált, jól megcsinált brand, hisz trónját úgy foglalta el, hogy a zenei kultúra „királycsináló” kiskirályai az első pillanattól kezdve próbálták kicsinálni, ellehetetleníteni. Az interregnum (Szécsi és Máté távozása utáni időszak) zűrzavaros káoszában hősünk nem szerepelt a televíziókban, nem csendültek fel himnuszai a kereskedelmi rádiókban és a sajtó is egyfajta modern Quasimodo-ként látott benne fantáziát, inkább szánta, mint rettegte a trónkövetelő herceget. Dózsa és Kossuth népe azonban a karizmatikus énekes-dalszerző mellé állt és az oly sokszor lesajnált magyar vidék pajzsára emelte az ifjú titánt. Minden magyar háztartásra jutott egy hanghordozó, ami jól mutatja, hogy őt nem királyi vérvonal vagy idegen seregek emelték trónra, hanem a nép, az istenadta nép. Torz küllemét és vad természetét ellenségei máig emlegetik, de Jimmy uralkodásának valódi titka, lírájának mélyről felszakadó őszintesége, szakrális szentsége és hétköznapi egyszerűsége, lassan feledésbe merül, ezért most megidézzük egy pillanatra.

 

 

Az istenes versek első bemutatott darabja egy valódi gyöngyszem, mely egyszerre fogalmaz meg kétségeket az isteni teremtés tökéletessége iránt, miközben kétség nélkül hisz és bízik az Úr bölcsességében. Ezt az ellentmondást, nem oldja fel a szerző és a gondolati konfliktus végig ott lüktet a műben.

 

1. A világ lassan útra kész
kíséri őt több nemzedék.
Világ, mely nem bír többet el
önmagát pusztíthatja el.
2. Hit nélkül éli az életét
letépi tiltott gyümölcsét.
Uram ne hagyd, hogy így legyen!
De ne tölts bosszút az életen.
Jöjj el, és javíts a műveden,
tisztíts a romlott lelkeken!
Uram így legyen!
3. Világ vigyázz, hogy mit csinálsz!
Mit ma teszel, holnap meg ne bánd!
Neveld fel tisztán gyermeked
add neki át az életed!
4. Uram segíts, hogy így legyen!
Segítsd az embert, hogy ember legyen!
Uram így legyen!
Jöjj el, és javíts a műveden.
Ó uram így legyen!
Uram így legyen!

Az ószövetség haragvó Istenétől félti az emberiséget, az embertől pedig az emberséget a költő, aki látja maga körül Szodoma és Gomora önpusztító istentagadását, de nem pusztán az embert hibáztatja, hanem bátran és modernül állít fel új paradigmát és az Urat ugyanúgy vétkesnek tekinti a helyzetért, mint magát az emberiséget. Az első versszak apokaliptikus látomása, ami zseniális nyelvi bravúrral (Világ, mely nem bír többet el) rámutat a XXI. század legnagyobb kihívásaira a globalizációra, a túlnépesedésre, az értékvesztésre és a mértéktelen fogyasztásra, a harmadik strófában már önvédelmi stratégiát ihlet. Gondolkodj globálisan, a jövőre figyelve és cselekedj lokálisan, itt a jelenbe. Az élet és a gyermek ebben a kontextusban egy összetett szimbólum, ahol a gyermek és az élet magába öleli a valóságot, annak materiális, szakrális és szellemi szintjét is. A tisztaság pedig az a közös nevező, ami által ez a három szint képessé válik egy megbonthatatlan egységbe olvadni és ezáltal kiteljesedni.

 

 

Jimmy sikerének titka nemcsak abban keresendő, hogy az 50 feletti nők döntő többsége valódi férfiszépségnek látta markáns arcberendezkedésével, ondolált bundeszliga bozontjával és letagadhatatlanul balkáni öltözködésével, stílusával. Hanem abban is, hogy a visszaszoruló egyházak helyére lépve, vándorprédikátorként járta a vidéket és hirdette az evangéliumot. Meggyőződésem, hogy a rendszerváltás után csak azért nem lett Magyarországon teokrácia, mert Németh Sándor és Jimmy nem fogtak bele egy közös bizniszbe. A következő dalt képzeljük el a Hit Csarnokában:

 

1. A földön rég egy ember járt
elmesélt sok szép csodát.
Tudták már az emberek,
hogy eljött. Igen eljött.

2. Tudott mindent, ami jó
tiszta volt, mint a folyó,
melyen lelkek úsznak át .
Ez ő volt. Ó, a földön járt, ó ez ő volt.
Ó, a földön járt, ó ez ő volt.

rfr.: Uram küld vissza hozzánk,
mondd, hogy vigyázzon reánk!
félsz, mert mi értünk ment fel
ó a menybe?

3. A földön rég egy ember járt
segített amerre járt
tudták jól az emberek, hogy eljön. Ó igen eljön.
Ó ő köztünk járt, ó eljött.
Ó igen eljött.

4. A földön rég egy ember járt
segített amerre járt
tudták jól az emberek, hogy eljön. Ó igen eljön.
Ó ő köztünk járt.

5. Velünk volt, velünk van, velünk lesz.
Ó uram, ó uram engedd vissza hozzánk
úgy várjuk már!

 

Ugye milyen ütős? Nehéz elképzelni ezeket a sorokat egy lakodalomban vagy egy zsúfolt, füstös kultúrház színpadán csápoló nézők tömegei előtt. Hiszen Krisztus a modern, elidegenedett ember számára, már nem egy mindennapi élmény, pusztán csak a templomok porlepte valósága. Jimmy forradalmisága abban rejlett, hogy képes volt a vallásos élményt vegyíteni a modern-show biznisszel, így üzenete kitört a templomfalak szorításából.

Címkék: Zámbó Jimmy

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu