Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Magyarországon még nem készült hivatalos szennylista, csak a legterheltebb levegőjű teleoülések sorrendjét hozza időnként nyilvánosságra a szaktárca. A nem hivatalos toplistákat a környezetkárosítás kiterjedtsége és mentesítés alapján szokták felállítani. Ezen az alapon a legszenyezetebb vidéknek a magyar Duna szakasz tekinthető. A folyam a WWF adatai szerinta tíz legveszélyeztetebb élő folyó egyike a világon.  A problémák többsége a Pozsony és Belgrád közötti folyószakaszon, vagyis nagyrészt magyar területen tapasztalható. Bakterológiai szempontból a teljes Duna legszenyezetebb része a budapesti szakasz. A tísztitás költsége százmilliárdos nagyságú (EU támogatásból már építik a tísztítókat)

Helye van a listán a Sajó völgyének, ahol az ipari szennyezés határozza meg a környezet állapotát. A térségben négy erőmű, két cementgyár és több kohászati, gépgyártási, bányászati üzem is található, s itt működik a hazai vegyipar három jelentős gyára (Kazincbarcika, Tiszaujváros, Sajóbábony) is. Maga a folyo az ipar egy részének eltűnése miatt jórészt már feléledt, a meddőhányókkal és vegyszerlerakatokkal terhelt térség megtisztítása azonban még várat magára.

A legszenyezetebb vidékek  közé tartozik Dunaujváros és környéke., ahol a kohászati és a kapcsolódó üzemekben évente tizezer tonna szilárd por, iszap, vagy folyadék állapotu veszélyes hulladék keletkezik. A térségben hatalmas mennyiségű salak és meddő vár a sorsára. Várpalota és térsége szintén a kohászati illetve a bányászati tevékenység káros mellékhatásai  miatt szerepel az összeállitásban. A jórészt már felszámolt iparú terület megtisztitása a japán hitelnek nevezett környezetvédelmi segélycsomag révén már megkezdődött.

A Mecseki uránbánya tájsebeinek és meddőjének eltüntetése az ország legnagyobb környezeti rehabilitációs projektje. Itt található Komló is amely elsősorban a szénbányászat hagyatékával  küzd.

Érdemes megjegyezni, hogy a legnagyobb kiterjedésű és a Duna után a legdrágábban megtisztitható szenyezett zónát a MÁV vonalhálózata jelenti (ebbe a körbe 67 különálló, jórészt olajszármazékokkal és vegyszerekkel átitatott talajú terület tartozik.)

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu