Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Immunterápia

Egyszerű megoldás az allergiára!

Az immunterápiáról általában

Az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen megemelkedett az allergiás betegek száma. A magyar lakosság ötöde szenved ettől a betegségtől. Az első tünetek bármely életkorban megjelenhetnek. Leggyakrabban gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődnek, de bármely életszakaszban (akár 60-70 éves korban is) felléphetnek.
Az allergia a szervezet védekező rendszerének, az immunrendszernek mélyreható regulációs zavara, tulajdonképpen egy betegséget okozó túlérzékenység az allergiát előidéző anyaggal (allergénnel) való találkozáskor.
Ma az immunterápia az egyetlen, a gyakorlatban szélesebb körben alkalmazott módszer, amely alkalmas arra, hogy az allergiás betegség "természetes lefolyását" megváltoztassa, lefékezze.
A természetes lefolyás jelenti az egyre több allergénre kiterjedő érzékenységet, az allergiás náthához csatlakozó asztmát, a tünetek súlyosbodását, a szezonalitás esetleges átváltását folyamatos tünetességre.
Egyes közelmúltban lezárult vizsgálatok mindegyik tényezővel szemben kimutatták az immunterápia előnyös hatását, amelyhez még az allergia tüneti gyógyszerei iránti igény csökkenése is társulhat.
A specifikus immunterápia/vakcináció célja, hogy az allergiás beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz. Az immunterápia azért jelentős az allergia kezelésében, mert csupán ez képes a tüneteken kívül az allergia okára is hatni.

Ahhoz, hogy az immunterápia hatása tartós legyen, bizonyos feltételeknek teljesülnie kell:

  • Rövid (néhány éves) betegségfennállás
  • Maximum három tünetprovokáló allergén- illetve allergéncsoport jelenléte
  • Két korábbi év gyógyszeres kezelése, amely az allergiás beteg megítélése szerint nem volt elég eredményes a tünetek szüneteltetésére, a jó életminőség biztosítására
  • 5 évesnél idősebb életkor

A beteg állapotában észrevehető javulás elérése akár hónapokba is telhet. A kúrát általában legalább három éven át célszerű folytatni, azonban ettől eltérő időtartam is javasolható.

Magyarországon ma elsősorban a következő allergénekkel szemben alkalmaznak immunterápiát:

- parlagfű és/vagy fekete üröm- fűkeverék, gyomok- gabonafélék pollenje- háziporatka- rovarméreg (méh, darázs)- fák és cserjék pollenje- állati szőrök (kutya, macska...)

Az immunterápiás készítmények rendelkezésre állnak szájon át szedhető cseppek (sublingualis immunterápia) és injekciós formában is.

Sublingualis immunterápia

A sublingualis immunterápia alkalmazása egyszerű. Az előírásnak megfelelő számú cseppet az üvegcséből a nyelv alá kell csepegtetni és ott kell tartani két percig, majd kiköpni vagy lenyelni. Kezdetben a cseppeket naponta kell szedni, 4 hét elteltével pedig hetente háromszor.
Az allergiás beteg azt az anyagot kapja tisztított formában, amire érzékeny. A bevett allergén adagját az útmutató szerint lassan, fokozatosan naponta emelni kell (kezdő kezelés) mindaddig, amíg eléri a beteg a szervezete számára megfelelő mennyiséget. (A maximális adag 10 csepp a 4. erősségű üvegből). Utána ezzel az adaggal kell folytatni a terápiát (fenntartó kezelés) hetente háromszor kb. 3 éven át. A kezelés ideje alatt a szervezet hozzászokik a korábban tüneteket előidéző anyaghoz, s megtanulja ezt panaszok nélkül elviselni. Pontos alkalmazás esetén a sublingualis immunterápiás készítmény jól tolerálható.

Injekciós immunterápia

Az injekciós kúrát általában legalább három éven át kell folytatni. Az allergiás beteg kezdetben az injekciókat 1-2 hetes időközönként kapja, később pedig 1-2 havonta.
Azt az anyagot juttatják be a szervezetbe tisztított formában, amire a beteg érzékeny. A beadott allergén adagját lassan, fokozatosan kell emelni (kezdő kezelés) mindaddig, amíg elérik a szervezet számára megfelelő mennyiséget. Utána ezzel az adaggal folytatják a terápiát (fenntartó kezelés) 1-2 havonta ismételt injekcióval, kb. 3 éven át. Ezalatt a szervezet hozzászokik a korábban tüneteket előidéző anyaghoz, s megtanulja ezt panaszok nélkül elviselni.
A készítményeket allergológus, tüdőgyógyász, gyermekgyógyász, fül-orr-gégész, bőrgyógyász szakorvos írhatja fel az Ön számára.

Címkék: allergia

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu