Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A Szent Péter  tér:(Piazza di San Pietro). Tervezője:Gian Lorenzo Bernini ( a barokk Róma legnagyobb építőművésze)

1660-as években az uj Szent Péter templom már készen állt, helyén volt a nagy obeliszk, a jobb oldali monumentális szökőkút is.

Bernini egy elipszis alakú teret alakított ki.,melynek középpontjában áll az obeliszk, és 240 m hosszu tengelyén a két szökőkút. A templom középvonalában is haladó és csak 190 m hosszú kistengely meghosszabításában  Bernini még egy trapéz alakú térséget is kialakított. a bazilika elé., ezzel az amúgy is óriási teret és bazilikát még monumentálisabb hatásúvá tette, mivel az emberi szem az elipszis formáju teret kör alakuvá egészíti ki.

A tér két oldalát hatalmas oszlopcsarnokok szegélyezik.Ezek az ugynevezett kolonnádok, melynek 284 oszlopa , 88 pillére négy sorban helyezkedik el.. AZ oszlopok 20 m magasak, a kolonnádok teteján 140 szent szobra 3,75 méter magas.

A középpen lévő  25 méter magas obeliszket Caligula hozatta el Egyiptomból, de csak 1546-ban állították fel. Körülötte a tér burkolata napórául is szolgál. A két szökőkutat Maderna tervei szerint, de külömböző korokban  készítették. Az obeliszk és a két szökőkút között egy-egy kerek márványlap jelzi a kövezeten az elipszis gyújtópontjait , ahonnét a négyes oszlopsorok  - egymást takarva - csak  egynek látszanak.

Címkék: Bernini Maderna kolonnádok napóra obeliszk oszlop szökőkút tér

Kapcsolódó cikkek:

  Vatikáni kertek

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu