Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A Sheffieldi Egyetem csillagászai a világtörténelemben először olyan hangokat vettek fel, amik a Naptól származnak.


Felfedezték, hogy a Nap külső rétegéből kiáramló mágneses hurkok pontosan úgy vibrálnak, mint egy hangszer húrjai. Azt is megfigyelték, hogy nem csak oldalirányba, de előre-hátra is mozognak a részecskék, így majdnem úgy viselkednek, mint a hanghullámok. A kutatók a tekervények műholdas felvételeinek segítségével az ott észrevehető rezgéseket hangokká alakították és olyan frekvenciára gyorsították, hogy az emberi fül számára is hallható legyen.

 

A Nap felszínének hurkai

 

"A dallam különös, de mégis gyönyörű. Érdekes élmény volt hangokat hallani egy ilyen hatalmas és erős forrásból" - nyilatkozta Fáy-Siebenbürgen professzor, a kutatás vezetője. A Sunshine névre keresztelt projekt azzal a céllal indult, hogy új módszereket fedezzenek fel a Nap hasznosítását illetően. "Egy új lehetőség tárul elénk. Ezen hangok vizsgálatával sokkal többet megtudhatunk a Napról és jobban megismerhetjük, mi játszódik le a csillagban. A tekervények úgy rezegnek, mint a gitár húrjai, vagy mint a levegő a hangszerekben. Egy idő múlva ezek a hullámok eltűnnek és ez az, amiből új tényeket tudhatunk meg a Nap fizikájáról" - tette hozzá.

 

 

A tudósok úgy hiszik, hogy a hurokszerű tekervényeknek köze van a napkitörésekhez, amik következtében töltött részecskék áramlanak ki a világűrbe. A napszél és a Föld mágneses tere között szoros kölcsönhatás van, ugyanis a naptevékenység erőteljesen befolyásolja a földi magnetoszférát és ionoszférát. Az űridőjárás jelenségei igen komoly hatással vannak nemcsak az űreszközeinkre - mint a műholdak -, hanem földfelszíni létesítményeinkre és elektronikus eszközeink működésére is.

 

A NASA szakemberei szerint a Nap várhatóan nemsokára újra aktívabb ciklusába lép. A tudósok 2013-ra jósolják, hogy olyan mennyiségű energiák szabadulnak fel, amiket eddig még nem tapasztalhattak. Fáy-Siebenbürgen szerint a Nap "zenéjének" megfigyelésével könnyebben lehet majd arra következtetni, hogy mikor lesz a következő napkitörés.

 

(forrás: sg.hu)

Címkék: föld mágneses tere hangok hurokszerű tekervények ionoszféra magnetoszféra nap napkitörések napszél naptevékenység sunshine

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Fantasztikus! :-)

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu