Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Házakat építenek műanyag palackokból


Új divat hódít Dél-Amerikában: műanyag palackokból építenek házakat. Az új módinak két nagy előnye is van: olcsón lehet építkezni és eltűnik a veszélyes szemét jelentős része.

A kólás üvegek és más hasonló PET palackok rengeteg gondot okoznak, hiszen nehezen bomlanak le és munkaigényes a kiválogatásuk és összepréselésük. Ezért aztán a szeméttelepeken a felhalmozott szemét jelentős részét teszik ki. Brazíliában például a műanyag palackoknak csak mintegy 15 százalékát sikerül feldolgozni.

Másrészt súlyos társadalmi feszültségek forrása, hogy sok a szegény, akinek még egy igen szerény hajlék megépítése is gondot okoz, sokan laknak nyomortelepeken. Talán nem véletlen, hogy az új építési módszer egyik kezdeményezője éppen egy eredetileg tömeglélektannal foglalkozó szociológus, Hugo Peña.Az 54 éves uruguayi férfi (a képen) a kontinens több országában is bemutatta kiállításokon egyszerű, de hatásos módszerét. A palackos építkezéssel foglalkozó brazil blog szerint az egymásra pakolt műanyag palackokat bambusz rudakkal és a szemétből származó drótokkal erősíti össze, mielőtt a cementes habarccsal könnyűszerkezetes házak építéséhez használható elemeket készít belőlük.Ennél is egyszerűbb megoldás, amikor a palackokat a habarccsal úgy rakják egymásra, mint a hagyományos építkezéseken a téglákat. Ebben az esetben a bambuszt is elhagyják, csak drótokat használnak. A legtöbb esetben egyszerű házak készülnek így, amelyeket a kalákában dolgozó rokonok és barátok villámgyorsan felhúznak. Arra is van azonban példa, hogy komoly közösségi épület készül így, vagy akár egy igazi háromszintes villa, mint például a fenti képen látható ház a brazíliai Santa Catarinában.Dolgoznak egészen más megoldásokon is, az egyik észak-kelet brazíliai egyetem csapata pályázatot is nyert a Diário do Nordeste című lap szerint azzal a módszerrel, hogy műanyag palack őrleményből készít homok és cement hozzáadásával téglákat. Az pedig már hab a környezetvédők tortáján, amikor a reciklált műanyag palackokból napkollektorokat készítenek (a fenti képen).

A következőkben néhány képen bemutatjuk egy ház építésének teljes folyamatát.

Napkollektor PET-palackból


Üzembe helyezték az eddigi legnagyobb PET-palackokból készült napkollektort Brazíliában. Paraná állam legújabb zöld fejlesztése Brazília eddigi legnagyobb napkollektora: 1800 PET-palackból és 1500 Tetra Pak dobozból építették. A vízmelegítőt a Paraná állam déli részén található Palmasban helyezték üzembe egy a brazil hadsereg által üzemeltetett lakóház tetején. A házban 50 katona él, akik naponta 8000 liter vizet használnak.


Brazíliában a napkollektorokra egyre nagyobb szükség van: csúcsidőben a háztartások energiafelhasználásának 47%-át az elektromos vízmelegítők fogyasztása teszi ki (forrás: Terramerica).

A palmasi napkollektort José Alcino Alano tervei alapján építették. Ezeket a terveket a környezetvédelmi államtitkárság 2004 óta terjeszti a Nulla Hulladék Program keretében. Az ötlet lényege, hogy a tervek letölthetők PDF formátumban, és mindenki megépítheti a saját házi napkollektorát. A paranái hírügynökség szerint 2008-ig 6000 háztartásban készült ilyen vízmelegítő.

A rendszer működési elve ugyanaz, mint a kereskedelemben termoszifon néven kapható napkollektoré. Télen 38, nyáron 50 ˚C-ig tudja felmelegíteni a vizet.

Brazil katonák összeállítják a napkollektort.

Energia és hulladékcsökkentés

Rasca Rodrigues környezetvédelmi államtitkár szerint a berendezéssel 35% energia takarítható meg. Pénzben kifejezve: a paranái hírügynökség információi szerint egy hasonló berendezést állítottak üzembe egy non-profit szervezetnél; a kollektor használatával havi 200 realt (124 USD-t) spóroltak az energiaköltségen.

Mindezen felül, környezetvédelmi szempontból egy ilyen vízmelegítő 100 kilogramm műanyag újrahasználatát is jelenti. Ez nem elhanyagolható tény, hiszen az államban a forgalomba kerülő PET-palackoknak mindössze 15%-át hasznosítják újra (a környezetvédelmi államtitkárság adatai alapján).

Paraná zöld oldala

A Brazília déli részén fekvő állam zöld hírnevét részben fővárosának, Curitibának köszönheti.

Jaime Lerner építész irányításával az 1970-es években Curitiba jelentős várostervezési változtatásokon esett át: előtérbe helyezték a tömegközlekedést és a kerékpáros közlekedést az autókkal szemben, és rengeteg fát ültettek. A gyorsbuszos közlekedési rendszer annyira népszerű lett, hogy az emberek otthon hagyták az autóikat, és mára a városon belüli közlekedés 55%-át a tömegközlekedés szolgáltatja. A helyi lakosok átlagosan 30%-kal kevesebb benzint használnak, mint nyolc másik hasonló méretű brazil város lakói.

Páratlan módon a helyi lakók 98%-a elégedett a várossal. További információk a Curitibáról itt: Curitiba, City with a Soul; Jaime Lerner építész gondolatai: Jaime Lerner on Sustainability in Curitiba and Urban Accupuncture.


A gyorsbusz-rendszer egyik megállója Curitibában (fotó: xander76)

Paula Alvarado, Buenos Aires, 2008. november 8.Pillekollektor

Bejegyzést írta: dede a ! Kísérletek témában

! Kísérletek

Devecseri Gábor

Pillekollektor – Pillepalackból „hőerőmű”

(Meglévő anyagok szokatlan, de ésszerű kombinációja, ami azok számára is elérhetővé teszi a napenergia hasznosítását, akik képtelenek százezreket áldozni erre a célra.)


Válságos időket élünk manapság… Magyarországot és a magyar átlagembert ez a tény talán jobban lesújtja, mint a környező országok lakosságát. A magyar embereket sok negatív jelzővel lehet illetni. Ha kell fejjel rohanunk a falnak, de a legnagyobb elkeseredettségünk közepette sem vagyunk hajlandóak lemondani a jobbító szándékainkról. Ezek a szándékok napjainkban különböző programok, ötletek formájában látnak napvilágot. Sajnos manapság kevés az olyan ötlet, ami a családi költségvetésre pozitívan hatna. A közterhek, az adók, a rezsi költségek évről évre emelkednek. Az utóbbi években az energiahordozók árának drasztikus emelkedése jelentette talán a legnagyobb érvágást a háztartások számára.


Nem meglepő, hogy az alternatív energiaforrások kialakításának lehetőségeit olyan nagy érdeklődés övezi. A szélenergia, a napenergia, a geotermikus energia kiaknázása gazdasági és technikai szempontokból is rendkívül figyelemreméltó. Az, hogy ezeknek a rendszereknek a kiépítését az Európai Unió és a magyar kormány is támogatja szintén becsülendő.


Éppen ezért úgy gondoltam, hogy egy átlagos jövedelemmel rendelkező családnak nem jelenthet túl nagy terhet egy kisebb rendszer kiépítése. Elmentem hát egy ismert és komoly referenciákkal rendelkező céghez, hogy árajánlatot kérjek. Senkinek nem fogom ajánlani, mert az 5 fős családom melegvíz ellátását 800 ezer forint alatt képtelenek voltak megoldani. Gondoltam a versenyhelyzet kedvez a vásárlóknak és a 2009-es CONSTRUMA kiállításon valóban találtam is hasonló rendszert közel fél áron. A 450 ezer forintos összár azonban még mindig rendkívül messze járt az eredeti elképzelésemtől. Az már a helyszínen tisztázódott bennem, hogy valamilyen igényemből lejjebb kell adjak ahhoz, hogy gazdaságosan aknázhassam ki a természet nyújtotta lehetőségeket.


Találtam egy olyan céget, ahol potom 139 ezer forintért kínálnak egy rendszernek korántsem nevezhető szerkezetet, ami az év 9 hónapjában részben képes biztosítani a háztartásom melegvíz ellátását. Ami azt illeti ennek a szerkezetnek egy egyszerűbb és kevésbé tetszetősebb változatát néhány nagyáruházban is felfedeztem, amit már 70-80 ezer forint között is hazahozhattam volna. Mégsem hoztam…


Egyfolytában azon gondolkodtam, hogyan lehetne alacsony költségen napenergiát hasznosítani. Az Interneten jobbnál jobb ötleteket láttam, amit addig-addig fejlesztgettem, míg megszületett a „pillepalackos hőerőmű”. Már az elején meg kell, hogy jegyezzem: Abban amit papírra vetettem és amit elkészítettem nincs semmi korszakalkotó. Meglévő anyagok szokatlan, de ésszerű kombinációja, ami azok számára is elérhetővé teszi a napenergia hasznosítását, akik képtelenek százezreket áldozni erre a célra.


Évekkel ezelőtt vásároltam egy alacsony árfekvésű lágyfalú medencét, ami a nyári hónapokban elviselhetőbbé tette a kánikulát. A vize sajnos ritkán érte el azt a hőmérsékletet, ami a feleségemnek is megfelelt volna, ezért vásároltam fekete 32 mm-es KPE csövet, amit kiegészítettem 32 mm-es szürke PVC csövekkel. A 30 méteres csőkavalkád nagyot lendített a közel 4 köbméteres medence vízének hőmérsékletén. Ez önmagában nem nagy találmány, hiszen a slagban, vagy a feketehordóban felmelegedő vizet már régóta használják családi házakban, nyaralókban a nyári hónapokban.


A csöveket a medencéhez használatos keringető szivattyúhoz kell csatlakoztatni, amit időkapcsolóval is célszerű ellátni. Vigyázni kell arra, hogy a keringető szivattyúval azonos magasságba kell elhelyezni a KPE vagy PVC csöveket, mivel a szivattyúk nem túl nagy teljesítményűek, a megerőltetésük gyors meghibásodáshoz vezethet.

Ennek a rendszernek a hatékonysága nem túl jó, aminek alapvetően 2 oka van.

1, A csövet soha nem éri teljes felületén a napfény.

2, A környezet hőmérséklete nagy befolyással van rá (talaj, szél, levegő).


A hatékonyság növelését tehát abba az irányba kell terelni, ahol ezek a problémák kiküszöbölhetőek, vagy csökkenthetőek. Az üvegházhatás megteremtése ebben a méretben a vákuumcsövek fejlesztésével már nagy eredményeket hozott. Ennek egy alternatív változata a pillepalackos hőerőmű is. Nyilvánvalóan a hatékonysága meg sem közelíti a vákuumcsövekét, hiszen lassabb a hőtovábbítás, a fűtéscső műanyagból készül, (nem rézből, vagy aluminiumból) és természetesen a lent látható összeállításban nagynyomású rendszerben nem használható. Ami mégis a rendszer javára írható az az ára és, hogy házilag is könnyedén kivitelezhető.


Íme a recept:


A legfontosabb hozzávalók természetesen a KPE vagy PVC csövek, szükség esetén 90 fokos idomok és a pillepalackok.


alapanyagok


alapanyag 2


A KPE csöveknek számtalan előnye van a PVC csövekkel szemben. Egyfelől a fekete színéből kifolyólag jobb hatásfokon melegíti a benne lévő vizet, mint a szürke PVC cső, tartósabb, hiszen alapvetően öntözőrendszerek kiépítésére tervezték. Az anyaga polietilén, alkalmazási hőtartománya -40 és +70 oC között van. Ahogy a mellékelt ábra mutatja az ára is jóval kedvezőbb, mint a PVC csöveknek. A másik nagy előnye, hogy a kívánt hosszúságban megvásárolható, ezért – ahol a helyszűke nem okoz problémát – nem kell az elemek összeillesztésével bajlódni. A szereléshez használatos nagynyomású idomok sajnos elég drágák, de a rendszerek – a méretükből adódóan – kompatibilisek egymással, vagyis a PVC idom minden további nélkül illeszkedik a KPE csőhöz.

A PVC cső anyaga poli-vinil-klorid. Az alacsony hőmérsékletet, a napfény káros hatását igen nehezen viseli. Elsősorban beltérben, lefolyócső rendszerekhez, vagy a föld alatti vízelvezetésre, kutak kiépítésére alkalmas. A 60 oC körüli hőmérsékletet még elviseli ezért ez az anyag is alkalmas a rendszernek a kiépítésére. Rendkívül könnyen szerelhető, a felhasznált idomok ára alacsonynak mondható.A PET palackok anyaga és minősége sokféle lehet. Itt alapvetően arra kell törekedni, hogy lehetőség szerint azonos méretű palackokat használjunk fel. Az is lényeges, hogy az összeillesztés után szorosan illeszkedjen az egyik palack teteje a másik aljához.

Összeállítás:

A műveletet PET palackok előkészítésével kell kezdeni. A palack száját recés késsel, vagy fűrészlappal le kell vágni. Az így kialakult lyuk átmérőjének a felhasznált cső külső átmérőjével kell, hogy megegyezzen. Természetesen abban az esetben, ha a cső külső átmérője a palack szájának belső átmérőjével megegyezik, akkor ez a művelet kihagyható. Az itt látható képsorok a 32 mm-es rendszert mutatják be, ami elsősorban a medencéknél használt csővezetékek egyszerű illesztése miatt került ebben a formában kialakításra. Miután a szájrész eltávolításra került a palack alját hasonlóképpen kell levágnunk.

Az aljától és tetejétől megfosztott palackokat – szájrésszel lefele – egyesével felfűzzük a csőre, úgy hogy azok szorosan illeszkedjenek egymáshoz. Az első és az utolsó darab rögzítéséhez – a pontosabb illesztés érdekében – használhatunk szilikon tömítő ragasztót is.Az utolsó pillepalack alját nem kell levágni! Egy lyukfúró vagy felforrósítót kés segítségével a cső külső átmérőjével azonos méretű lyukat kell kiképezni és ezzel lezárni az általunk választott hosszúságú csövet.Ezt a műveletet akár meg is úszhatjuk, ha egy pillepalack peremes végét levágjuk a száját 32 milliméteresre kivágjuk és ezt ellenkező irányba forgatva helyezzük bele az utolsó palackba. Tulajdonképpen így is lezárható egy sor. A lényeg, hogy ne szökjön el a meleg levegő.


A csövek átmérőjét szintén megváltoztathatjuk. A legpraktikusabb a 20 milliméteres KPE cső, hiszen a legtöbb pillepalack szájának a belső átmérője is pont ekkora. Ez a rendszer használati melegvíz előállítására is alkalmas néhány kiegészítő eszköz alkalmazásával (1, csőtermoszát, keringetőszivattyú, buffer, vagy 2, csőtermoszát, keringetőszivattyú, szigetelt tároló, hőcserélő spirál).A 32mm-es PVC csövek hosszúsága 2m-es. Erre átlagosan 9db pillepalack fűzhető fel. A gazdaságos helykihasználás és a mozgathatósága érdekében ezeket a 2m-es darabokat egymásmellé helyezve (esetleg raklapon) célszerű elhelyezni.


Egy háromméteres átmérőjű 80 cm magas medence vízmennyiségét optimális esetben 16 oC –ról 29 oC –ra 2 nap alatt felfűti a rendszer. Ehhez 10-15 db PVC csőre van szükség, ami összességében 14-21 liter vizet tartalmaz.

A gazdaságosság fokozása érdekében célszerű egy időkapcsolót is beiktatni a keringető elé. 15 perces használat után 15 perces pihenő megkíméli a technikai eszközeinket és időt hagy arra, hogy a nap érezhető hatást fejtsen ki a rendszerben lévő vízre.


A rendszer egyetlen 2 méteres darabját egy hagyományos 2 méteres PVC csővel együtt teszteltem.

Időpont (2009.06.29) (felhős)

09.00

10.00

11.00

12.00

Külső hőmérséklet

24

24

25

26

PVC csőben lévő vízhőmérséklet (oC)

22

34

37

39

Pillepalackba burkolt PVC csőben lévő vízhőmérséklet (oC)

22

37

42

46


Az adatokat összevetve a következő megállapítás tehető: Vízmelegítésre a pillepalackos rendszer 15-17%-al hatékonyabb, mint a hagyományos PVC cső!

A rendszer alapvető előnye az ára, házilagos kivitelezhetősége, tetszőleges bővíthetősége. Háromgyermekes apukaként az sem volt mellékes számomra, hogy a rendszer, amit megépítek biztonságos legyen. E mellett lehet focizni, futkározni, játszani és az sem baj, ha ráesnek a gyerekek (maximum kicserélek néhány pillepalackot).


Jó munkát kívánok az elkészítéshez!

Velence, 2009.07.01.

Devecseri Gábor


Válaszok erre “Pillekollektor”

 1. sorkollektorNo Gravatar szerint:
  július 12th, 2009 nál 4:05 du.

  Szép összeszedett anyag, gratulálok! :wink: Én a helyedben az időkapcsoló helyett egy boyler kapcsolót építenék be (nem drága: cirka 1000Ft) és akkor tényleg akkor menne a keringetés ha van meleg víz. Az időkapcsoló erre nem alkalmas, mert mi van ha változóan felhős idő van?
  A másik: kíváncsi vagyok hogy nagy melegben hogy viselkedik a pet-palack, bár UV álló (ami szuper) és az olvadáspontja is magas (210C fölött) de a lágyuláspontja alacsony mivel hőre lágyuló műanyag, a magas hőtől összezsugorodik. Ezért is jó lenne ide a boyler vagy akármilyen “hőkapcsoló”, hogy megfelelő hőelvétellel ne tudjanak a palackok deformálódni.

 2. DNSNo Gravatar szerint:
  július 12th, 2009 nál 4:10 du.

  Szia!
  Esküszöm,hogy te sem vagy normálisabb,mint közülünk bárki!
  Megfordult már nekem is több féle vízmelegítős megoldás a fejemben,de ilyen még soha.Nagyon ötletesnek tartom a rendszeredet,és ahogy olvasom kellő elszántságot tanúsítassz az ügy iránt.Remek dololog hogy ezeket mind megosztod velünk!!!!
  Hatásfoknövelőként tanácsolom a nem ricnis falú,szinte teljes felületen sima palackokat,valamint a raklap felületének bevonását alu-fóliával,és e módon a verődő fényt is ki tudod használni.Sok kitartást a művedhez,és a napos órák száma legyen veled!
  Üdv:DNS

 3. joeNo Gravatar szerint:
  július 12th, 2009 nál 4:52 du.

  80°C-on már biztosan megolvad a palack – ilyenben szoktam teát csinálni. Még a vastag visszaváltható kóláspalack is összemegy. (Bár csak először, utánna tartja a méretét, lehet használat előtt fórró vizezni kellene a palackokat? :D )

  Itt is felvetődött már ez az ötlet (pillepalack műanyagcsőre): http://www.sorkollektor.hu/?p=4575 , Imi javasolta a 3. hozzászólásban.

 4. inaitepNo Gravatar szerint:
  július 12th, 2009 nál 5:33 du.

  Jó kis cucc!
  Valami eszembe jutott. Mi lenne ha a csőkigyót, pille palackok nélkül, ugyan olyan házba tennénk mint a sörkolié? Szerintetek?

 5. kolliNo Gravatar szerint:
  július 12th, 2009 nál 6:52 du.

  [re=15498]inaitep[/re]: Néz bele a viziló kategóriákba,van egy pár ilyen megoldás.

 6. inaitepNo Gravatar szerint:
  július 12th, 2009 nál 7:03 du.

  [re=15500]kolli[/re]: Köszi kolli. Nézegettem már eddig is és most újra. Épülő félben van a házunk és Anival nagyon agyalunk valamilyen vizes rendszeren. Most még könnyen el lehetne dugni a csöveket. Csak tudni kellene hogy mit is akarunk tul képp. Fontos lenne az olcsósága és a minél nagyobb hatásfok (nincsenek nagy igények!!!! )

 7. kolliNo Gravatar szerint:
  július 12th, 2009 nál 7:27 du.

  [re=15501]inaitep[/re]: Már tudjátok, hogy akartok vizest! :):) Egyszerűen már most rakjátok be a csöveket (víz, villany) a kazánházból a kolik tervezett helye közelébe. Lehet hogy most nem fogjátok használni őket de még jó lessz, hogy nem kell a fél házat végigbontani 3 db 18-as cső miatt. Engem a gépészek hülyének néztek az extraként berakott csövek miatt, most meg csak rá kell majd kötnöm.

 8. kolliNo Gravatar szerint:
  július 12th, 2009 nál 7:30 du.

  Még 1: most jutott eszembe, nem tudom hogy álltok a födémekkel de a szobák közepén jól jöhet egy 180-as lyuk :) (légfűtés)

 9. inaitepNo Gravatar szerint:
  július 12th, 2009 nál 7:45 du.

  [re=15503]kolli[/re]: A plusz csövek nekem is eszembe jutottak,abból ha több van az baj nem lehet. Fagerenda+gipszkarton lesz a födém,itt utólag nem lesz gáz,ha lyukat kell ütni rajta.

 10. kolliNo Gravatar szerint:
  július 12th, 2009 nál 8:15 du.

  [re=15505]inaitep[/re]: Igzad van, de jó lenne már most a gerendák közé csak lécekből kiváltót rakni hogy a párazáró fóliát meg lehessen fogni rajta. Ha utólag csinálod meg a helyét a fóliát is el kell vágnod amit a szigetelés nem szeret. Ha a lécek mentén utólag vágod el nem szakad tovább és a párazárás is megmaradt.

 11. dedeNo Gravatar szerint:
  július 12th, 2009 nál 8:51 du.

  [re=15495]DNS[/re]: Nagyon klassz ez a búra. Nem tudom hol lehet ilyet vásárolni és vajon rentábilis-e. A pillepalack egyenlőre ingyen van.

 12. dedeNo Gravatar szerint:
  július 12th, 2009 nál 8:53 du.

  [re=15494]sorkollektor[/re]: Igazad van, de a medence vizét amúgy is keringetni kell függetlenül attól, hogy meleg-e a víz vagy sem. A melegvizes rendszerben feltétlen kipróbálom.

 13. dedeNo Gravatar szerint:
  július 12th, 2009 nál 8:54 du.

  [re=15495]DNS[/re]: Köszi, kiprobálom.

 14. dede
 15. No Gravatar szerint:
  július 12th, 2009 nál 8:58 du.

  [re=15498]inaitep[/re]: Az emberek többsége rendkívül kényelmes és nem szívesen ad ki pénzt ha nem mussz…. Ezek az anyagok a legtöbb háztartásban megtalálhatóak és nagyon gyorsan összelehet rakni. Én a képen látható “rendszert” 2 óra alatt csináltam.

 16. ImiNo Gravatar szerint:
  július 12th, 2009 nál 10:08 du.

  Lehetne növelni a hatásfokát a rendszernek az alábbi módon. Bár sokat nem értek a szövegből de a képek magukért beszélnek. Akár üres tejes dobozokból lehetne csinálni a pille palackba fekete hőelnyelőt, ami megnövelné az elnyelő felületet. Bár ez készülhet szétdarabolt alumínium sörösdoboz lemezekből is.
  http://www.aondevamos.eng.br/p....._Alano.htm

 17. dedeNo Gravatar szerint:
  július 13th, 2009 nál 7:28 de.

  [re=15512]Imi[/re]: Köszi. Én ezt az oldalt még soha nem láttam, de nagyon klassz.

 18. Ggabi87No Gravatar szerint:
  július 13th, 2009 nál 8:57 de.

  Üdv!
  Nagyon jó ötlet, hasonlót már én is építettem. Sikerült kiküszöbölnöm a PET lágyulását-összehúzódását és egy kis próbakollektor már működik. Bár konkrét méréseket még nem végeztem de az elért legnagyobb vízhőmérsékletem 70 °C volt. A jelenlegi célom 90 °C. Még csak most regisztráltam de amint tudom felteszem hogyan készült.

 19. lapaNo Gravatar szerint:
  július 13th, 2009 nál 5:05 du.

  akkor annyira nem lehetek hülye, ha párszáz pille palack már várja mikor húzom rá őket a konzervdoboz+kpe-csövekre…

  az elv ugyanez, csak a kpe konzervdobozban lakna, a mellső felülethez belülről rögzítve.

  én arra gondoltam körbe a kerítés tetejére lehetne rakni soktíz méteres csíkban, kevesebb kanyar, kisebb ellenállás. csak a végén kell visszakanyarodni valahogy.

  persze figyelni kell milyen palackot vesz az ember.

  Ggabi87: hogyan sikerült megoldani az összehúzódás problémáját? én forrásban lévő vízzel teszteltem, de minen újabb alkalommal összébb zsugorodott a palack.

 20. Ggabi87No Gravatar szerint:
  július 13th, 2009 nál 7:54 du.

  [re=15519]lapa[/re]: Én hőlégfúvóval rámelegítettem őket egy vascsőre, így egy hosszú PET csövet kaptam. Ha egyszer felmelegítettem és jól összehúzódott utána a további melegítés hatására inkább felhólyagososik minthogy összehúzódjon. A kollektor esetén pedig a PET csövek és a koli csövek között elég nagy légrést hagyva a PET cső nem melegszik fel. 

 21. 0063.jpg

 22. lessyNo Gravatar szerint:
  július 13th, 2009 nál 8:07 du.

  ez a pet cső nagyon király!!!!!!!

 23. lapaNo Gravatar szerint:
  július 13th, 2009 nál 8:30 du.

  [re=15524]Ggabi87[/re]: jól értem, hogy a ragasztót is a hőlégfúvóval olvasztod újra, mikor a következőt zsugorítod az előzőre? mennyire fogja a pvc ragasztó a pet-et?

  természetesen respekt.

 24. dedeNo Gravatar szerint:
  július 14th, 2009 nál 7:52 de.

  [re=15519]lapa[/re]: A palack közvetlenül nem érintkezik a vizzel. Alapvetően az a feladata, hogy a környezet hőelvonását kiküszöbölje.

 25. Ggabi87No Gravatar szerint:
  július 14th, 2009 nál 8:01 de.

  [re=15527]lapa[/re]: A PETek nem érintkeznek vízzel, ezekben nekem energiaitalos dobozok vannak csőként, a ragasztáshoz melegragasztó pisztolyt használtam, ez is kb. 70-80 °C- ig használható. Nekem annyira fogta meg, hogy komoly munka volt széttépni, de ha újra felmelegszik akkor könnyebben szétcsúszik. Még a héten megpróbálok erről valami kis írást feltenni, mert az alap verzió kikisérletezésével már régen kész vagyok, csak még szerintem korántsem tökéletes. A PETek összemelegítése nem kis fáradtság, egy kólásüveg kb. 1,3-1,5 sörösdoboz méretűre zsugorodott hosszirányban, és kellett egy is gyakorlás, mire sikerült henger alakúra összehúzni és nem mindenfelé alaktalan forma jött ki. A képen azért van az újságpapír a vascsövön mert annyira rá tud zsugorodni a PET a vascsőre, hogy csak levágni tudtam.

 26. dedeNo Gravatar szerint:
  július 15th, 2009 nál 5:28 du.

  Más fórumokon is megköröztettem a pillkollektort. Érdekes visszajelzéseket kaptam, amik alapvetően a fejlesztés irányába hatnak. Vannak köztük olyanok, amelyek sok pénzbe kerülnének, sok időbe telnének, de van néhány köztük, ami további “értéktelen hulladékok” beépítésével minimális idő befektetésével nagyobb hatásfokkal kecsegtetnek. Több tízezer forintos ráfordítás egy ilyen rendszernél irracionális. Pont az lenne a cél, hogy ne hagyjuk az energiát elmenni magunk mellett. Jó pár éve foglalkoztat ez a terület. nagyon bosszantott, amikor a 35 fokos melegben beindult a kazán, hogy felmelegítse a vizet. Az mégborzasztobb, hogy a felhasznált gáz jelentős része külföldről jön, amihez az országnak hatalmas mennyiségű Eurót kell megtermelnie, vagy átválltania. Már az sem érdekel, ha ugyanannyi pénzt kell kiadnom az energiáért. Közös érdekünk az, hogy egyetlen külföldi ország enegiszektora se gazdagodjon meg rajtunk, MAGYAROKON. Ez hosszú távon az ország és az állampolgárok javát is szolgálja.

 27. Sorkollektor! Napenergia - Naplopoknak!. szerint:
  július 21st, 2009 nál 7:59 de.

  [...] összeillesztése és a további procedúra megegyezik a korábban bemutatott pillekollektoréval. http://www.sorkollektor.hu/?p=5993 A rendszer csúcshőmérséklete 55 fokon tetőzött. Ez további 10%-al növelte a rendszer [...]

 28. Sorkollektor! Napenergia - Naplopoknak!. szerint:
  augusztus 23rd, 2009 nál 7:48 de.

  [...] egy sörkolit. Miközben a sörösdobozokat nézegettem, eszembe jutott, hogy a pillekollektor http://www.sorkollektor.hu/?p=5993 mintájára egyszerűen össze lehetne tolni ezeket a dobozokat. Tettem is gyorsan egy [...]

 29. dedeNo Gravatar szerint:
  szeptember 5th, 2009 nál 2:56 du.

  [re=15494]sorkollektor[/re]: Segítsél már nekem légyszi!
  Ennek az oldalnak Te vagy a tulajdonosa?

 30. zsodaNo Gravatar szerint:
  október 3rd, 2009 nál 4:23 du.

  Nagyszerű ötlet. Talán annyit tudnák hozzátenni, hogy a pet cső alsó felére ragassz alufóliát, s ezzel a fényt koncentrálni lehet a fekete csőre. Csak be kell állítani a K-Ny irányt, és kész is a parabola-vályús kollektorod. Garantáltan megnő a hatásfok. Csak bírja ki a hőt a műanyag…. :)

Válaszolni

Be kell lépned, hogy kommentelhess. Belépés »


(forrás: harmonet.hu, humusz.hu, sorkollektor.hu)

Címkék: felhasználás környezetbarát műanyag napkollektor palack pet újrahaszmosítás

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu