Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Tegnap átadták az első nulla rezsiköltségű készházat

[2009.09.23. 14:04]

Szeptember 22-én adták át Pilisszentivánon az ország első nulla rezsiköltségű nagypaneles készházát, ami geotermikus-és napenergia felhasználásával, károsanyag kibocsátás nélkül üzemel – számolt be a hg.hu.

 

Feltűnés nélkül illeszkedik a takaros település városképébe a ház, mely a legapróbb részletekig precízen megtervezett a 400 ezer forint/m² árú épület. A 140 m²-es ház különleges fal- és tetőszerkezet különleges szigeteléssel rendelkezik: a falak és födém negyed annyi energiát enged át, mint a korszerű, 38 centiméter vastag téglafalak. Az ablakok három rétegű üvegből készültek.

A szigetelés mellett egy központi hővisszanyerő szellőztető berendezés gondoskodik az energiatakarékos üzemeltetésről. Ez folyamatosan friss, tiszta levegőt juttat a házba, télen magasabb, nyáron pedig alacsonyabb hőmérsékletűt. A további energiaigényt a napelem-rendszer fedezi. A termelt elektromos energia váltóárammá alakítható, ami felhasználható, vagy az árammérőn keresztül a rendszerbe betáplálható.

Fotó: MTI


Rezsin innen, számlán túl

[2009.09.28. 21:10]

A múlt héten beüzemelték Magyarország első aktív készházát, amely több energiát termel, mint fogyaszt. A mutatós minierőművet látszólag csak néhány apróság különbözteti meg az egyszerű készházaktól, no és persze az, hogy nincs rezsicsekk, és még nekünk fizet az áramszolgáltató...

 

Negatív rezsi

A pilisszentiváni családi ház a tervek szerint 0 forintos rezsiköltséggel üzemeltethető, miközben még plusz energia is keletkezik, amit a tulajdonos akár értékesíthet is – az áramszolgáltató ezt az energiát köteles visszavásárolni. Magát az épületet egyébként úgy tervezték, hogy minden évszakban és napszakban a környezetből és a földből érkező alternatív energiaforrásokat – geotermikus energia, napenergia – maximálisan hasznosítsa. Mindez nem is kerül olyan sokba, mint gondolnánk: a kulcsrakész, teljesen gépészettel felszerelt ház nettó négyzetméterára 400 ezer forintra jön ki.

Az energiatermelő készház tulajdonosa egyébként arra készül, hogy az üzembe helyezés után egy éven át rögzíti a ház energiafelhasználásával és -termelésével kapcsolatos napi adatokat, azzal a céllal, hogy bebizonyítsa, káros anyag kibocsátása nélkül is élhetünk komfortos és esztétikus családi házban.

Számláló a homlokzaton

Az aktív készházban mindent mérnek és rögzítenek, így például a ház energiatermelését és fogyasztását, a külső környezeti viszonyokat, így például a hőmérsékletet, a szélerősséget, a napsugárzást, a belső környezeti viszonyokat, így például a hőmérsékletet, a fényerőt, a légcserét. A ház energiafogyasztásának és -termelésének paraméterei a MAKÉSZ védjegyes építtető cég, a Grand-Ács Tetőcentrum és Készház Kft. honlapján mindenki számára hozzáférhetők lesznek, tetszés szerinti időpontban, tetszés szerinti időintervallumra kivetítve különböző táblázatos, grafikus formában. A házat kívülről egyébként semmi nem különbözteti meg a hagyományos házaktól – hacsak nem az utcai homlokzaton lévő KW-számláló, amely a pillanatnyilag leadható energia mennyiségét mutatja: ottjártunkkor, délután 4-kor 1,02 KW-nyi pluszenergiát tudott volna leadni épület, de mint megtudtuk, a déli, napsütéses órákban az érték 3 KW-ig is fölkúszhat ez az érték. A monitorozásról ezen felül mindössze egy tetőn lévő pici időjárásérzékelő és egy belső aktív képernyő árulkodik.

 

Paraméterek (fotó: Szabó Emese)
További képek a galériában >>

 

Mitől aktív a ház?
Magyarországon azt az épületet tekintik alapnak, amely körülbelül 160 kilowattóra/négyzetméter/éves fogyasztással rendelkezik. (Tőlünk nyugatra már 110 kilowattóra/négyzetméter/éves érték az alap, sőt van olyan ország, ahol az 50 kilowattóra/négyzetméter/éves érték számít általánosnak.) Erre azt mondják, hogy 100 százalék.

Ha egy épület 95–100 százalék között fogyaszt (C kategória), akkor az a követelménynek megfelelő. Az az épület, amelynek fogyasztása ennek az értéknek csak a 75 százaléka, vagy ennél kevesebb, az energiatakarékos (A kategória), míg az az épületet, amelynek fogyasztása kevesebb, mint az alap 55 százaléka (A+ kategória), fokozottan energiatakarékos.

Azt az épületet, amelyik évente maximum 15 kilowattóra/négyzetméter energiát, vagy annál kevesebbet fogyaszt, passzív házként emlegetik. Az aktív, azaz energiatermelő ház ennél is gazdaságosabb, hiszen éves energiamérlege pozitív.

 

Vissza a rendszerbe

A rezsimentes élet modern technikai és szerkezeti megoldások egész sorának köszönhető. Maga a ház például különleges fal- és tetőszerkezet szigeteléssel rendelkezik, valamint talajkollektoros központi szellőztető berendezéssel van ellátva. Az épület külső falszerkezete rendkívül masszív, 42 centiméter vastag, és benne 37 centiméter a hőszigetelő vastagsága. Egy ilyen fal hőátbocsátási tényezője 0,105 W/m2K, míg egy átlagos téglából épült családi ház külső falainak hőátbocsátási tényezője 0,4 W/m2K, azaz majdnem négyszer akkora. Mivel a falakba háromrétegű hőszigetelő üvegezéssel ellátott nyílászárókat építettek be, a hőveszteség még inkább csökkent. A szellőztetés korszerűsítésével tovább fokozták az energiatakarékosságot: az elhasználódott levegőt a Stiebel Eltron hővisszanyerő központi szellőztető berendezésével segítségével vezetik ki, majd a friss levegőt is ennek segítségével juttatják vissza a házba. A szellőztető berendezés a kereszt/ellenáramú hőcserélőnek köszönhető a kifújt, elhasznált levegő hőjének 90 százalékát képes visszanyerni, miközben a beszívott friss levegőt felmelegíti.

Melegvíz a tetőről

A ház használati melegvíz-ellátásának 70–80 százalékát napkollektoros rendszer biztosítja (ennek plusz beruházási költsége nagyjából 1,5 millió forint), míg a „fűtőpatronok” energiaigényét, a LED-es világítás energiaigényét, valamint egy átlagos háztartás által fogyasztott energiát (mosás, főzés) a déli tetőre telepített napelemek fedezik. Mivel az épület fűtési energia igénye minimális, a maradék energiaigényeket egy 30 négyzetméteres napelem-rendszer fedezni tudja. Az így termelt elektromos energiát egy inverter váltóárammá alakítja, amit vagy felhasznál az épület, vagy az árammérőn keresztül visszakerül a hálózatba. A hálózatból fogyasztott áram, és a hálózatba betáplált áram éves energiamérlege a számítások szerint pozitív.

 

Forrás: Ingatlanmagazin.com

Címkék: aktív_készház geotermikus napenergia nulla pilsiszentiván rezsiköltség

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu