Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Azóta a sráccal együtt edződünk mi is naponta. Amíg a gyerek élvezi az új oktatási rendszert a magyarországihoz képest, rendszerint mi csak lélegzetért kapkodunk vele. Például a minap úgy jött haza, hogy képzeljük el, nem lesz zene óra egy darabig, mert a nyolcadikosok megverték a zenetanárt. Nem örültünk. Családunk a Mézga család földkörüli útját teszi meg naponta. De amíg ott Mézga Aladár volt a vezető pozícióban, ha az iskoláról van szó, itt csak a mi Magyarországról frissen érkezett gyermekünknek van fogalma arról, mi is történik valójában.

 

 

Legalábbis a gyerek úgy viselkedik, mintha ezek természetesnek mondható dolgok lennének. Az osztályfõnök mellett egy tanársegéd tevekenykedik a tizennyolc fõs osztály nebulóival. De mit is csinálnak? Azt kell mondanom, hogy játszanak. Órarendjük nincs. Kaptak három könyvet, amiből egy hónap alatt az első lecke végéig értek el. A testnevelés óra váratlanul éri a gyermekeket, amikor lecipelik őket a tornaterembe, hogy ott utcai ruhában ugrándozzanak negyven percig, s azután visszatérjenek a terembe átizzadt ruhájukban tanulni. Ha matekoznak, az az otthoni elsőosztályos anyagnak felel meg. Hangsúlyozom, ötödikben. Kis összeadás és elvétve szorzás. Angolóra úgy egy héten egyszer van, míg spanyol szinte minden nap.

 

 

S ez az, ami főleg szíven üt, hiszen Amerikában vagyunk, ahol a hivatalos nyelv az angol, nem a spanyol. Ráadásul, ha valami tájékoztatót adnak vagy küldenek haza, az mindig spanyol nyelvű, s így egyedüli vígaszunk az, hogy amennyire a gyerek megtanul spanyolul az év végére, fog annyit tudni angolul is, talán. Viszont addig is csak az okozhat neki kihívást, hogy nap mint nap hordozhatja a nehéz iskolatáskát a hátán, azzal a néhány könyvvel, melyekből, ha jól számolom, a havi egy leckével eljutnak majdnem a tananyag feléig, a tanév végére.

 

 

Hát kérem, ez is Amerika.

népszava.com

Címkék: Amerika iskola magyar

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu