Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Idézetek egy amerikai szülész-belgyógyász könyvéből.

 

5. szemelvény.  / Keresd az előző részeket is! /

 

Amikor a gyerek beteg lesz.  Folytatás.

.

Bárányhimlő és a láz.

.

A bárányhimlő a leggyakoribb zsírmérgezés okozta gyermekbetegség. Igen fertőző, alig van gyerek, aki elkerüli. Véleményem szerint oka a mérgező zsír vagy zsírsavak kiválasztása a haj faggyúmirigyein keresztül, ami a vírusok kedvenc táplálkozási helye. A betegséggel járó jellegzetes hólyagokat a mikroorganizmusok váladékának kémiai égető hatása okozza. A bárányhimlőhöz hasonló himlő és diftéria már teljesen megszüntek a magasabb higénés körülményeknek köszönhetően.

A gyermekbetegségek gyógyítására használatos módszereket két cím alatt összegezhezjük: lázcsillapítás és serkentés.

A lázcsillapítók használatában a vezető helyet az örök kedvenc, az aszpirin foglalja el. Az aszpirin a karbolsav származéka. Már jó száz évvel ezelőtt is használták. Egy csepp karbolsav egy kanál cukorra és kész a lázcsillapító vagy fájdalomcsillapító a fejfájásra.

Az aszpirin a német kémikusok legszebb álmainak valóra váltása. Fenol-(karbolsav-) származék, tartalmazza a fenol minden kémiai tulajdonságát a karbolsav halálos hatása nélkül. Ha aszpirin szedése után vizeletvizsgálatot végzünk, kimutathatjuk a fenol jelenlétét a vizeletben. A fenolhoz hasonlóan az aszpirin bénítja az idegvégződésseket és így elrejti a fájdalmat. Egy csapásra megszünik a fejfájás, kimerültség, rossz közérzet. Az aszpirin leviszi a lázat is azáltal, hogy részlegesen gátolja a pajzsmirigy és a mellékvese működését. De a fenolszármazékok felborítják a májműködést és károsítják a májsejteket. Így az aszpirinnel nem teszünk egyebet, mint hogy az egyik ördögöt (a betegségeket okozó mérgeket) egy másik ördöggel kíséreljük meg kiűzni.

Gyereknél a láz mindig nagyon megrémíti a szülőket. Tulajdonképpen mi is a láz rendeltetése? Veszélyes dolog, amit le kell győzni és aggódni kell miatta, vagy csupán a szervezet törekvése a mérgek elégetésére, eltávolítására?

Gyermekkori betegségeknél a láz a májban kezdődik. Erős, jó felépítésű gyereknél, akinél a belső elválasztású mirigyek kifogástalanul működnek, a máj tökéletesen közömbösíti a mérgeket.

A gyerek nincs rosszul és nem érez fájdalmat, kizárólag láza van. Ha a máj környékét óvatosan megtapogatjuk, érezhetjük, hogy felette magasabb a hőmérséklet. Ha a láz nyelv alatt mérve 40,5 fok, a máj belső hőmérséklete elérheti akár a 43,3 fokot is. De ha a máj képtelen a mérgeket tökéletesen oxidálni és a méreg bekerül a vérkeringésbe, a belső elválasztású mirigyek hatására a méreg a máj helyett a nyálkahártyán keres kiutat a szervezetből. Ez történhet a felső légúton keresztül, influenza, orrmelléküreg-gyulladás, torokgyulladás, mandulagyulladás, de még tüdőgyulladás formájában is, ami nem egyéb, mint a hörgőhurutnak (bronchitis) egy súlyosabb, bonyolultabb megjelenési formája. A betegség egész lefolyása alatt a máj teljes erejét igénybe veszi a betegség mérgező salakanyagának a közömbösítése, amit a láz is bizonyít.

Ilyenkor, amikor a máj amúgy is erősen igénybe van véve, nem szabad még az emésztéssel is tovább terhelni. Sokat levehetünk a májra háruló feledatokból, ha nem eszünk. Amíg ég a tisztító tűz, a szervezet nem kíván táplálékot. Ezért utasítják vissza az állatok és sok gyerek is az ételt, amíg a szervezet le nem győzi a betegséget. A böjtölés nem csak csökkenti a lázat, enyhíti a bajt és elősegíti a kiválasztást, de csökkenti a májra háruló terheket és megelőz olyan súlyos komplikációkat is, mint például a középfülbetegségek, az agyhártyagyulladás és a csecsnyúlványgyulladás. Több mint egy fél évszázad tapasztalatai megtanítottak rá, hogy a bölytölés (tört jégen, vízzel higított gyümölcs- vagy zöldséglén) csak akkor szabad abbahagyni, amikor a láz már huszonnégy órája alábbhagyott.

Hasznos eszünkbe tartani a szabályt, miszerint a méreg a belekből huszonnégy óra alatt, a vérből három nap alatt, a májból öt nap alatt tisztul ki, ha közben nem eszünk semmit!

Mindebből látzszik, hogy a láztól csk azért félünk, mert félreértjük és hogy a láz nem egyéb, mint a természet segítsége. Soha nem okoz kárt. Nem szabad lenyomni gyógyszerekkel és nem szabad táplálni étkezéssel. Sok ifluenzát láttam már tüdőgyulladássá fajulni pusztán amiatt, hogy aggódó nagymamák evésre erőltették a gyereket.

"Csak egy kis csirkelevest, hogy legyen a gyereknek ereje!"- mondják. A baj csak az, hogy a máj ebben a stádiumban nem tud megbirkózni az ételben lévő fehérjével és keményítővel.

A másik főcím, ami alá gyermekbetegségek gyógyítási módszereit soroltuk, a serkentés nevet viseli. Ez a módszer olyan kémiai gyógyszerek használatán alapul, amalyek serkentik, gyorsítják a pajzsmirigy és a mellékvesék működését.

Annak idején Abraham Jacobi, akit a gyerekgyógyászat atyjának tartanak, nem kevesebb, mint napi négy deci whiskyt itatott meg a tüdőgyulladásban szenvedő gyerekekkel. A whisky volt a legfontosabb serkentőszere.

Ma az antibiotikumok, a sulphanilamid tartalmú gyógyszerek és a szteroidok a kedvenc mirigyműködést serkentő szerek. Talán nehéz elhinni, de ezeknek a szereknek az utóhatása határozottan károsabb, mint Jacobi alkoholterápiájáé, mert az alkoholt legalább gyorsan elégeti és kiválasztja a szervezet. A kimerült szervezet gyógyszerekkel serkenteni éppoly értelmetlen, mint a fáradt lovat korbáccsal kényszeríteni munkára. Sokkal hasznosabb az állatra, emberre egyaránt, ha a lovat pihentetjük és legelni hagyjuk (tiszta, magas vitamintartalmú táplálékon), hogy lehetősége legyen erejének összeszedésére.

Az orvostudományban nincsenek csodák, lerövidített útvonalak. A természet lassan, aprólékosan dolgozik, ahogy a fa nő. Az ember igyekezete, hogy felgyorsítsa ezt a folyamatot, gyakran katasztrófába torkollik.

.

Folytatása következik.

Címkék: betegség egészség gyógyulás

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu