Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

"Végül abban állapodtunk meg, hogy az összes lelet Peru tulajdonát képezi" - nyilatkozta a Yale Egyetemmel tárgyalásokat vezető Hernan Garrido Lecca miniszter a limai Radioprogramas rádiónak. Az Egyetem ezzel párhuzamosan honlapján tette közzé a most született nyilatkozatot, amelyben kiemelik, hogy egyes darabok még tudományos vizsgálatra náluk maradnak, ám ezek számát nem részletezik.

Peru közel két éve követelte vissza először a gyűjteményt, hiszen szerintük amikor 1911-ben a romváros felfedezése után a Yale expedícióját vezető Hiram Bingham magával vitte azokat, nem mondtak le a leletek tulajdonjogáról. A szakértők szerint a kalandor akkor közel 4000 tárgyat, így múmiákat, kerámiákat és csontokat szállíttatott el a világ egyik leghíresebb régészeti helyszínéről. A Yale a kérésre egy olyan ajánlattal válaszolt, amellyel elfelezték volna a gyűjteményt. A tárgyalások azonban hamar zsákutcába futottak és Peru pedig perrel fenyegette meg az egyetemet.

A Yale Egyetem aztán
nemrég engedélyezte a perui szakembereknek, hogy áttekintsék a Hiram Bingham által közel egy évszázada felfedezett Machu Picchu inka fellegvárából származó leletek teljes leltárát. A megbeszélések eredményeként tető alá hozott megállapodás szerint a Yale és Peru egy közös expedíció után Cuscóban létesít majd egy közös múzeumot. Az egyetem szerint "a mostani megállapodás egy új típusú nemzetközi együttműködést reprezentál a kulturális és természeti kincsek esetében".

Címkék: Inka kincs peru

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu