Kis türelmet...
A koktélkészítés különleges alkalom és fel kell rá készülni az alapanyagok terén. Valószínűleg otthon van néhány italfajtánk, a gazdaságos és egyszerű megoldás ilyenkor ezekhez keresni italokat. A legtöbb koktél 1-2 tömény italfajtát, likőrt vagy keserűt, illetve néhány gyümölcslevet tartalamaz.
Érdemes lehet ízlésünk szerint beszerezni a tömény szeszeket, egy keserűfajtát és grenadine szirupot, amelyek már kellően sok koktél alapját képzik.
Fontos még megjegyezni, hogy gyenge minőségű alapanyagokkal koktéljaink is gyengébbek lesznek. A jó minőségű koktélhoz annak minden alkotóeleme jó minőségű kell, hogy legyen - egyetlen rosszabb ital is sokat ront az ízen. Így ha például jó márkájú töményt használunk, ne rontsuk el a hatást gyengébb minőségű gyümölcslével.
Az oldalon található koktélok némelyike olyan alapanyagot is tartalmazhat, amiről sejtelmünk sincs, hogy mi lehet.
Különleges likőrök és szószokSok koktél receptjében különleges italok is szerepelnek, amelyekről nem biztos, hogy tudjuk, mik is azok. Ezen az oldalon a leggyakoribb ilyen hozzávalók megismerésében próbálunk segítséget nyújtani.
Angostura Gyógynövényekből készült keserűfajta, a keserűk között a legismertebb márka. Alkoholtartalma 44%.
Először a venezuelai Angostura városában (a mai Ciudad Bolivarban) készítette egy német katonaorvos, 1824-ben. 40 növényi kivonatát tartalmazza, így például kínafakérget, gyömbérből, szerecsendiót, szerecsendióvirágot, szegfűszeget és fahéjat.
Bénedictine Sötétvörös színű francia gyógynövénylikőr. Normandiában készítik 27 féle gyógynövényből, alkoholból és gyümölcsökből egy titkos recept alapján és érésig agyagkorsókban tárolják.
1510 óta létezik, ekkor állítoták elő először a Benedek-rendi szerzetesek, akikről a nevét is kapta. Alkoholtartalma 30%.
CointreauKeserű francia likőr. Kesernyés narancsból és citromból készül, alkoholtartalma 40%.
1849-ben készítette először Edouard és Adolphe Cointreau a franciaországi Angersben.
DrambuieSkót whiskey-méz likőr. Skót gyógynövényekből és mézből áll. Alkoholtartalma 40%.
A legenda szerint az ital Charles Edward herceg likőrje volt. 1745-ben az angolok előli menekülésben és egy skót klán segített Edwardnak, aki hálából elárulta nekik a Drambuie receptjét.
GallianoAranyszínű, édes, fűszeres, vaníliás ízű gyógynövénylikőr, Olaszországban készítik kb. 70 különböző gyógynövény-kivonatból, előállítási módja a mai napig titok.
Létezik narancs és mandula aromában is. A galliano és a narancsízű Sambuca di galliano alkoholtartalma 35%, a manulaízű Amaretto di galliano-é 28%.
Grand Marnier Áttetsző borostyánszínű, konyak alapú francia likőr, alkoholtartalma 40%.
1880-ban készítette először a Lapostoll francia család egyik tagja, aki a konyakot narancslikőrrel elegyítette. A francia likőrök közül elsőként exportálták, napjainkban is az egyik legismertebb francia likőr világszerte. Manapság két változatát lehet kapni: a piros címkéjű konyak alapú, míg a sárga finomszesz alapú töményt takar.
Ír krémlikőrÉdes, whisky alapú krémlikőr.
Hagyományosan ír whiskyből, tejszínből és néhány édesítőből készítik. Világszerte és itthon is az legnépszerűbb márkája a Bailey's.
KalúhaMexikói kávélikőr. Gyógynövényekből és vaníliából állítják elő, alkoholtartalma 26,5%.
Southern ComfortBourbon Whiskey alapú, őszíbarack aromájú ital, az USA legrégebbi likőrmárkája. Az 1870-es években találták fel New Orleansban. Alkoholtartalma 40%.
Tia MariaAromás kávélikőr. Jamaicai rumból, gyógynövény-kivonatokból és vaníliából készül. Alkoholtartalma 26,5%.
Tabasco szószPikáns, csípős mexikói szósz, amely Tabasco pirospaprikából, ecetből és sóból készül.
Worchester szószKülönleges ízű angol szósz, amely ecetből, hagymából, pirospaprikából, szegfűszegből, kukoricaléből, vízből és még több más alapanyagból készül.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Margarita
Tequila Sunrise
Milyenek a megfelelő poharak?
Koktélkészítési módszerek