Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:


•A nemi illatok óriási hatása mindenki előtt ismeretes, aki megfigyelte, hogy egy-egy tüzelő szuka több kilométeres körzetből magához vonzza a kan kutyákat. A selyemlepke például négy-öt kilométerről megérzi társát. Sűrűbb közeg, például tengervíz, többnyire még hatásosabbá teszi a szagokat. A lazacot is szaglása vezeti vissza sok ezer mérföldnyi távolságból az óceánból a hegyi patakba, hogy ott rakja le ikráit.


•A szaglás elsősorban tehát a kapcsolatteremtés eszköze, méghozzá nem is csak egyféle formában, de azt már csak kevesen tudják, hogy jelző-üzenetközlő rendszerként is működhet. A fejlettebb állati szervezetek gyakorlatilag életképtelenek lennének, ha a test magasabb szervezettségű vegyi kommunikációs rendszerei nem dolgoznának éjjel-nappal az energiaszükségletek és a cselekvési teljesítmények öszszehangolásán.


•Az arabok világosan érzékelik az emberek szándéka és szaga közötti összefüggést. Az arab házasságközvetítő igen körültekintően igyekszik biztosítani a házasságok sikerét. Alkalmanként még arra is kér engedélyt, hogy megszagolhassa a házasulandó leányt, és ha véleménye szerint „nem szaglik jól”, inkább eláll a közvetítéstől, nem is annyira esztétikai okokból, mint inkább az ingerültség, elégedetlenség figyelmeztető illata miatt.


•Mai civilizált világunkban, a szagokat gondosan elkendőzik. Színtelen-szagtalan, uniformizált világunkból hiányoznak az illatok. Az élmények, emlékek gyakran illatokhoz kötődnek: gyerekkori nyaralásaink illatai, a gyümölcsöskertek, friss zöldségek, az esők, a napsütötte mezők illata, az otthon, a frissen mosott ruha, az ebédek ínycsiklandó illatai... Az efféle szaglási ingerek életkedvünket fokozzák, az illatok váltakozása, keveréke nemcsak térbeli tájékozódásunkat segíti, de mindennapi életünk savát, borsát is megadja.


•Az illat ihletet is ad: Balzacról elterjedt például, hogy csak úgy tudott írni, ha egy rohadt almát szagolgatott...

Címkék: fokozás illat kapcsolat szaglás szerelem teremtés vonzalom érzelem

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

B Klári üzente 16 éve

Az orr dönt Azok az emberek, akik elvesztik szaglásukat, sokszor nemi vágyukat is elveszítik. A fero-mon ugyanis azért létezik a természetben, hogy a párzásra kész nőstények és hímek egymásra találjanak. Ezzel magyarázható az a tanulmány is, amely szerint a férfiak képesek szaglás alapján megmondani, kedvesük mikor ovulál. A peteérés előtt álló hölgyek vaginális illatait ugyanis kellemesebbnek érzik. A női ciklust szabályozó hormonok ilyenkor a mósuszhoz hasonló illatot produkálnak. De nemcsak ovuláció, hanem menstruáció, terhesség esetén – egyáltalán, bármilyen hormonális változás esetén megváltozik testnedveink kémiai összetétele, és ezzel együtt illatunk is. A kutyák például az illatok alapján felismerik társuk nemét, korát, de még betegségeit is. Amikor mi választunk társat, szinte tudattalanul, de biztos, hogy helyesen kiszagoljuk, ki a nekünk való.

Válasz

B Klári üzente 16 éve

Az érzelmek kiszagolása Említettük, hogy illatunk nem mindenkire hat egyformán. Ennek akár életkori okai is lehetnek. A kisbabák ugyanis másképp szagolnak, mint a felnőttek. A végleges szaglás is a pubertás során fejlődik ki. És sokszor ilyenkor üt szíven egy-egy illat. Egy illat, ami orrunk nyálkahártyájának több mint ötmillió szaglósejtjén keresztül juttatja el az információkat agyunkba. Mégpedig pontosan az érzelmi központunkba. Mint minden más szaginformáció, ide jutnak a feromonok is, vagyis a szexuális vonzódás hormonjai. Ezt a hormont azonban nem teljesen az orrunkkal érezzük, hanem az orrunkban lévő speciális szervvel. Erről a miniszervről sokáig azt hittük, hogy csecsemőkorunkban felszívódik, csak nemrégiben bizonyították létezését. A mindkét orrvégünkben elhelyezkedő Vomero-orrüregi szerv a központi idegrendszeren keresztül a szexuális funkciókért felelős agyterülettel, a hipotalamusszal áll öszszeköttetésben. Előzmény: gelleon, 2007-09-25 17:20Jobban hat, mint hinnénk! Hogyan dekódolhatjuk valakinek a szájszagát, bőrének kipárolgását anélkül, hogy a másikat közelebbről ismernénk? Persze megtanultuk elfedni ezeket a jegyeket. A szépítőszerek, kozmetikumok csábító illatokkal vesznek körül bennünket. A titokzatos, szenvedélyes, csábító fűszerek, mint a szegfűszegolaj, a benzoégyanta és a vanília sokszor romantikus, szépítő, ártatlan aromákkal keveredik, például a rózsaolajjal, a jázminnal, a mimózával és a citronellával.

Válasz

B Klári üzente 16 éve

A hímek kipárolgása erősebb Ugyanígy vagyunk a partnerválasztásnál is. Van, akiről úgy érezzük: „jó illata van”. És ezt messziről megérezni. A férfiak ugyanis intenzívebben illatoznak, mint a nők. Saját „parfümjüket” a pubertás körül alakítják véglegesre. A test fejlődésével különösen erős és egyedi aromák fejlődnek ki szervezetünkben. A hormonok termelődésével is keletkeznek illatok, a szőrzetek kialakulásakor is, és természetesen izzadáskor. Ezért érezzük a testkipárolgást erősebbnek a hónaljnál, az intim testtájakon és a mell környékén. Mivel a férfiak szőrösebbek, ezért náluk a testfelületen élő baktériumok száma is nagyobb, amelyek többek között segítenek lebontani a felesleges férfihormonokat. Ezeknek a baktériumoknak köszönhető, hogy a férfiak illata kesernyésebb, fűszeresebb, a női izzadás ezzel szemben inkább savanykás nyomokat hagy hátra. Amúgy minden testtájunkon más a szagunk. A láb mindig enyhén „sajtszagú”, a fej pedig kesernyés. A genitáliák területén keveredik az izzadás, a vizelet és a nemi szervek mirigyeinek szaga. Mindez együtt keveredik egyéni testszagunkká, ami vagy ellenszenvet, vagy rokonszenvet kelt.

Válasz

B Klári üzente 16 éve

Édesanyánk illata egyedi De térjünk vissza egy pillanatra a természetes testszagokhoz. Most nem arról van szó, hogy valaki mosdatlan, a lehellete áporodott, vagy zsíros haja okoz kellemetlen érzéseket. Hanem arról, hogy jólápoltsága ellenére sem kedveljük, nincs kedvünk hozzábújni. Gondoljon csak az édesanyjára! Gyerekként mennyire szerette belefúrni fejét a ruhájába, ugye? Ha hiányzott, megszaglászta a fürdőköpenyét, és szeretete jeléül állandóan hozzádörgölőzött. Erről beszélünk. Az édesanyánk illata egyedi és megismételhetetlen kompozíció, amelyhez ragaszkodunk. De másoknak ez az illat lehet kellemetlen.

Válasz

B Klári üzente 16 éve

Jobban hat, mint hinnénk! Hogyan dekódolhatjuk valakinek a szájszagát, bőrének kipárolgását anélkül, hogy a másikat közelebbről ismernénk? Persze megtanultuk elfedni ezeket a jegyeket. A szépítőszerek, kozmetikumok csábító illatokkal vesznek körül bennünket. A titokzatos, szenvedélyes, csábító fűszerek, mint a szegfűszegolaj, a benzoégyanta és a vanília sokszor romantikus, szépítő, ártatlan aromákkal keveredik, például a rózsaolajjal, a jázminnal, a mimózával és a citronellával.

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu