Kis türelmet...
5 éve | 0 hozzászólás
A húsvét története.
A Húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe. Jézus feltámadását
ünneplik mindenhol a templomokban. A történet szerint két nappal előtte,
pénteken, feszítették keresztre őt a római katonák, azzal
gyanúsították, hogy forradalmat indíthatott volna a tanításaival és hogy
ő akart lenni a király. Ezért csúfságból tövis koronát tettek a fejére,
kezét, lábát odaszegezték a kereszthez és a feje fölé odatűztek egy
papirt, amin ez állt: I.N.R.I.
Nagyításhoz kattintson a képre
A mezőgazdaság valamennyi ágazata sok szállal kapcsolódik a vízhez. A
víz jelenléte, illetve hiánya alapvetően meghatározza az adott térség
hasznosítási lehetőségeit. Tartós vízhiány esetén az állatok fejlődése
lelassul, súlygyarapodásuk csökken, illetve az aszály
a növények teljes pusztulásához is vezethet. Ezért ezekben az esetekben
szükség van a mesterséges úton történő vízpótlásra. A víz túlzott
bősége is kedvezőtlen lehet a mezőgazdaság számára, pl.
5 éve | 0 hozzászólás
A só a cserekereskedelem egyik legősibb tárgya. A karavánok évszázados útvonalaikon, országokban, sőt földrészeken át hordták a selyemmel, elefántcsonttal, fűszerekkel együtt. Gyakran királyi monopólium volt, nemcsak az ókorban, hanem még az újkorban is. A régészek szerint a kőeszközök és fegyverek pattintásához szükséges tűzkövön és szarukövön kívül ez volt a második ásványi nyersanyag, amellyel a kereskedelem első, ősi formája megindult. Földünk felszínének több mint kétharmad része tenger.
Zöldtrágyázás alatt a szervestrágyázásnak azt a módját értjük, amikor az erre a célra vetett növény teljes zöld (bimbós vagy virágzó) tömegét talajba dolgozzuk annak érdekében, hogy a talaj termékenységét megőrizzük, illetve fokozzuk.
5 éve | 0 hozzászólás
A lópatkó az a többnyire félhold alakú, vasból, rézből,
alumíniumból vagy más anyagból készült ívelt fémeszköz, mellyel a ló
patáját a kopás ellen védik. A lópatkó alakja megegyezik a pata
hordozószélének alakjával, vagyis az első láb patáira inkább kör alakú, a
hátsókra inkább tojásdad alakú patkókat alkalmaznak. A patkót a ló
patájának méretéhez és formájához, illetve testének tömegéhez kell
igazítani.
A patkónak a patával érintkező lapja sima, beljebb lejtősre
készül, hogy járás közben meg ne zúzza a leereszkedő talpat.
5 éve | 0 hozzászólás
Virágvasárnaphoz
számtalan népszokás kapcsolódik, többek között a barkaszentelés, amely
elhárítja a rontásokat, megvédi tulajdonosa házát a vihartól és tűztől,
veteményesébe tűzve pedig a terményt is növeli a magyar népszokások
szerint.
A romai
katolikus szokások szerint a barkát a virágvasárnapi szentmise előtt a
pap megáldja, a hívek pedig a mise végén hazaviszik, majd a következő év
hamvazószerdáján elégetik, ezzel készülve az új böjti időszakra.
A növényvédelmi műveletek során számos olyan tényező lép fel, amely a munka minőségét, a hatóanyag egyenletes és pontos kijuttatását befolyásolja még akkor is, ha a gép kifogástalan műszaki állapotban van, és gondosan beállították. Ilyenek többek között a haladási sebesség, a porlasztási nyomás, a szivattyú fordulatszámának ingadozása, amelyeket a terep-, talaj- és terhelési viszonyok változása okoz, a keverőszerkezet hibája, a szórófejek kopása.
A jelenlegi uniós pénzügyi időszakban csaknem 38 milliárd forint használható fel hazánkban a természet- és környezetvédelmi célok megvalósítására. Az Európai Bizottságtól közvetlenül pályázható LIFE-forráshoz Magyarország 2018-tól biztosít hazai költségvetési forrásból önerő-támogatási keretet. A hagyományos pályázatok vonatkozásában ez évi 400 millió forintot tesz ki, így 2024-ig összesen 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre. A természetvédelmi LIFE-projektek elsősorban élőhely-rekonstrukciós és fajmegőrzési programokat foglalnak magukban.
Nagyításhoz kattintson a képre
A tej a nőstény emlős állatok
tejmirigyeinek (emlőinek) időszakosan kiválasztott váladéka, ami az
utód(ok) táplálására szolgál a születés utáni időszakban. A
szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, ló és teve
teje emberi fogyasztásra alkalmas. A tej hőkezelés nélkül, ún.
nyerstejként (folyadék formájában) is fogyasztható, de hőkezelve, vagy
hőkezelés nélkül számos tejtermék alapanyaga, mint pl. savanyú
tejtermékek (joghurt, tejföl, kefir, probiotikus termékek), sajtfélék
(túrófélék, oltós alvasztású sajtok, mint pl.
5 éve | 0 hozzászólás
Globális léptékben tekintve, a növényi olajok iránti élelmezési célú igény tartósan fog emelkedni az előttünk álló években is. A növekvő, javuló fizetőképességű népesség, a városiasodás és az élelmiszerpiacok fejlődése mind-mind ebbe az irányba mutat. Ugyanezen okok miatt az állattenyésztés fehérjeigénye is bővül. A harmadik erős piaci felhasználási irány, a biodízel-szektor is tovább fog növekedni, de ennek üteme lassulni fog a következő években.
A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága folytatja a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás területén működők szakmai ismereteinek bővítését. Az eddig megrendezett eseményeknek megfelelően a köztestület célja továbbra is a lényeges elméleti alapokon túl a lehető legtöbb gyakorlati ismeret átadása az adott termékkel vagy termékkörrel kapcsolatban. Az idei tematikák összeállításánál a NAK arra is törekedett, hogy a tagi igényekhez igazodva további szükséges és hasznos tartalommal bővítse a programjait.
Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatás (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazás is rendelkezésre áll.
5 éve | 0 hozzászólás
Nagyításhoz kattintson a képre
A magyar sonka régi tradíciókra épül. Ezek a gondos sózás, pácolás és persze a füstölés. A sertés combjának ilyen módon történő tartósítása a magyar parasztság évszázados gyökerekre épülő tradíciója. Legelterjedtebb felhasználása természetesen a húsvéti főtt sonka, mely nagy odafigyelés és gondos elkészítés esetében finom, szaftos sonkát nyújt a tojás mellé, de nyersen is fogyasztják és egyéb ételek ízesítésére (pl.:sonkás tészta, káposzta, bab stb.) is felhasználják.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Az élelmiszeripar jelentősége
5 éve | 0 hozzászólás
Az élelmiszeripar 2015 óta stratégiai ágazat, ennek megfelelően az élelmiszeripar komplex fejlesztéséhez 2020-ig 300 milliárd forintot biztosítanak. Ezek magukban foglalják az innovatív élelmiszeripari fejlesztések támogatását, a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását a robotizáció, digitalizáció eszközeinek felhasználásával, a fogyasztói tudatosság fokozását, szemléletformálást, az erőforrás-hatékonyság növelését, a környezetterhelés mérséklését, a munkaerő, a szakképzés rugalmas alkalmazkodását a változó igényekhez.
Címkék: fejlesztés termékek élelmiszer étel
Tovább