Kis türelmet...
A só a cserekereskedelem egyik legősibb tárgya. A
karavánok évszázados útvonalaikon, országokban, sőt földrészeken át
hordták a selyemmel, elefántcsonttal, fűszerekkel együtt. Gyakran
királyi monopólium volt, nemcsak az ókorban, hanem még az újkorban is.
A régészek szerint a kőeszközök és fegyverek
pattintásához szükséges tűzkövön és szarukövön kívül ez volt a második
ásványi nyersanyag, amellyel a kereskedelem első, ősi formája megindult.
Földünk felszínének több mint kétharmad része
tenger. Ez az óriási víztömeg pedig, amelyet a szakemberek az első
pillanatban nehezen elképzelhető számmal, másfél trillió tonnára
becsülnek, minden cseppjében sót tartalmaz. 1000 gramm tengervízben a
feloldott összes sók mennyisége 35 gramm, vagyis egy liter vízben három
és fél dekagramm só.
Hozzávetőleges számítás szerint szárazföldjeinken
sok száz négyzetméter földet foglal el a kősó, olykor 600 méter vastag
telepekkel. A kősótelepek kibukkanhatnak a föld felszínére, például
Erdélyben, vagy Spanyolországban, amidőn a kősótelepeket takaró
földréteget az idők folyamán lemossa a víz.
A kősó tudományos neve: halit. A szónak érdekes a történeti háttere. Hal
kelta nyelven sót jelent. Számos helynév őrzi ennek emlékét. Például
Hallstatt Salzkammergutban vagy Hallein Salzburgban, Hall Tirolban és
Württembergben, sőt Halle a Saale mellett.
Hallstatt a világ első ismert sóbányája; itt már a
bronzkorszakban megindult a kősó fejtése. A sóval való kereskedésből
meggazdagodtak a hallstatti bányászok, úgyhogy a sóbánya valóságos
aranybányának bizonyult. Jellegzetes kultúra alakult itt ki: erről
nevezték el a vaskorszak első felét Hallstatt-kornak.
A sóbányászat megindulása előtt, az új-kőkorban, a
sót a tenger vagy sós tavak, források vízéből nyerték. Ez a módszer
egyes helyeken korunkig fennmaradt. Lóczy Lajos a múlt század második
felében a kínai birodalom határán közel Tibethez, Szecsuan területén
látott sófőzést, ahol az egyszerű nép a földből feltörő földgázon
melegítette fel és párologtatta el a sós források vizét.
A konyhasó az egyetlen ásványi eredetű ízesítő anyag, amelyet,
mint fűszert, nem csak az ételek ízesítéséhez, hanem azok tartósításához
is használunk.
A só életszükséglet. A sóhiány szédülést, izomgyengeséget, görcsöket
okozhat, de kritikusabb helyzetben apátiához, halálhoz vezethet.
Szervezetünknek napi 5-10 g sóra van szüksége.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!