Kis türelmet...
Nagyításhoz kattintson a képre
A tej a nőstény emlős állatok
tejmirigyeinek (emlőinek) időszakosan kiválasztott váladéka, ami az
utód(ok) táplálására szolgál a születés utáni időszakban. A
szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, ló és teve
teje emberi fogyasztásra alkalmas. A tej hőkezelés nélkül, ún.
nyerstejként (folyadék formájában) is fogyasztható, de hőkezelve, vagy
hőkezelés nélkül számos tejtermék alapanyaga, mint pl. savanyú
tejtermékek (joghurt, tejföl, kefir, probiotikus termékek), sajtfélék
(túrófélék, oltós alvasztású sajtok, mint pl. a trappista, vegyes
alvasztású sajtok (pl. a krémfehérsajt). Tej fogyasztása nem ajánlott
laktózérzékenység, tejallergia, fenilketonuria stb. esetén.
A köznyelvben és az élelmiszerek termékpalettáján léteznek a
kereskedelmi forgalomban is kapható, a tejhez hasonló állagú és
felhasználású, növényi alapanyagból készült, növényi tejnek nevezett
termékek, mint pl. a „szójatej”, „rizstej”, „kókusztej”, illetve más,
növények által kiválasztott tejnedv
is, amely lehet fogyasztásra alkalmas, de mérgező is. Mindenesetre
ezeket nem szabad összekeverni semmilyen szempontból az állati eredetű
tejekkel, noha némelyikükből hasonló kinézetű termék készülhet mint az
eredeti tejekből. Ugyancsak fontos tudni, hogy a termékhamisítás
elkerülését is célozzák azok a szigorú előírások, amelyek a termékek
megnevezését a Magyar Élelmiszerkönyvben szabályozzák.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Antibiotikum-rezisztencia
Téli álom
Az állatállomány alakulása
Csökken a tartós tejek áfája