Kis türelmet...
Skóciában a sütés tradicionális és elengedhetetlen. Kihagyhatatlan például reggelizés közben a morning roll, amit legegyszerűbben reggeli zsömlécskének lehet lefordítani, bár a magyar kifejezés nem tökéletes. A roll mindig friss és puha kell, hogy legyen, épp a sütőből kivéve, alig forrón. Ebédidőben sokan választják a simple scottish lunch-ot, vagyis a „pie and a pint” nevezetű fogást. Lényege a nevében: pite és egy pint sör (egy pint alig több fél liternél). A másik kedvenc ebben a napszakban a Birdies, ami egy vajas porhanyós tészta legtöbbször hússal, hagymával és szafttal megtömve. Mondjuk úgy: húsos bukta és akkor elkerültük a félreértéseket. Mindezek azonban csak amolyan tízóraik, az egyik legfontosabb és legkedvesebb étkezés a teaidő. Időpontja délután öt és hat között a leggyakoribb, ehhez igyekszik mindenki tartani magát. A fogások pedig a következők lehetnek: fish and chips (hal hasábkrumplival), sült kolbászka, tojás és sült paradicsom. Utóbbiak részei az „all day breakfast”-nek is, vagyis a hagyományos brit reggelinek. Kinek-kinek szokása szerint. Emellett gyakori még a kippers (füstölt lazac vagy hering), a haddock (tőkehal) és a smokies. A hideg ételek toplistáját a sonka, a pite és a bridies vezeti. Desszertként Dundee-torta, gyömbéres kenyér és a zabliszt lepény dukál, nem elfelejtve a különböző tortákat, marcipánokat, truffle-ket és a már említett shortbread.
/Fruit Cafe/
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Levesek Skóciában
A skótok szeretik a haggist
Drága skót whisky
Farkasokat telepítenének a skót felföldre