Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A Kelet egyik legismertebb bölcse volt Konfucius, más néven Kung-Fu-Ce mester, akiről később egy egész tant, a konfucianizmust elneveztek, s aki bár nem volt vallásalapító, gondolatai több mint két évezredre gyakorolt jelentős szellemi hatást Kína egészére. A vélhetően arisztokrata családból – az agg Shuliang He és az ifjú Cseng-cai gyermeke volt – származó Konfucius életét az állandó változás jellemezte. Sokszor kellett vándorolnia, a korabeli Kína valamennyi fontosabb államában megfordult és tanított, ugyanakkor kevés helyen tud megmaradni hosszabb időre. Ennek oka, hogy szigorú erkölcsisége és ragaszkodása a szertartásokhoz ellentétben állt a már hanyatló értékrenddel és azzal a nemtörődömséggel, ami az egyes uralkodókat és minisztereiket jellemezte.

Bár iskolába nem járt, mert nem volt családjának elég pénze, rendkívül gyorsan tanult, így még a huszadik évét sem töltötte be, amikor már kisebb hivatalokat látott el. Dolgozott terményraktárban és lóistállóban, miközben hat művészeti ágban, többek közt a zenében, az íjászatban, valamint a kalligráfiában is magas szintre fejlődött. Tanítani azonban csak harminc évesen kezdett. Mély tudásával hamar nagy népszerűségre tett szert, tanítványai száma rövid idő alatt több százra ugrott.

A bölcs arcképe
A bölcs arcképe
A kettőség szimbóluma
A kettőség szimbóluma

Bár ő maga semmit sem jegyzett fel, követői összegyűjtötték és megőrizték fontosabb mondásait a Lun-jü (Beszélgetések és mondások) című könyvben. Kung mester egyedülálló volt abban, hogy egész életét a tanításnak és a tanulásnak szentelte a társadalom megjavításának és jobbításának szándékával. Kutatta a Ji King, avagy a Változások Könyve szimbolikáját, kiegészítve saját kommentárjaival.

Konfucius elutasította a világtól elvonuló bölcs ideáját. Saját életével is arra bátorította a követőit, hogy vegyenek részt a közéletben, vagyis az állam szolgálatában. Ötvenévesen ekképpen ő maga is vállalt városi hivatalokat, sőt, Lu állam királyának igazságügy-minisztere lett. Politikai pályafutása mégis hamar véget ért, miután az udvarban élő köpönyegforgatók nem tűrték a rendíthetetlen erkölcsi szinttel rendelkező bölcset. Így kénytelen volt elhagyni hivatalát, s önkéntes száműzetésbe vonulni, ami végül tizenhárom évig tartott. Tanítványainak köre azonban tovább bővült, halálakor egyes becslések szerint már közel háromezren voltak.

 

wikipédia.hu

Címkék: Konfucius filozófia

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

nagy istván üzente 14 éve

baromság

Válasz

Csicsics József üzente 14 éve


A mai Magyar társadalomban is elkelne egy kiváló bölcs,aki meg tudná mutatni
a tisztességes és erkölcsös életutat politikusainknak és gazdasági vezetőinknek.
Csak azt nem tudom hogy ,meg tudnánk e védeni az ármánytól és a tudatlan
rossz akaróktól. Mert az ember pénzért és hatalomért mindent elpusztít ami
útjában áll. Bizonyítja az elmúlt ezer évünk.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

"...egész életét a tanításnak és a tanulásnak szentelte a társadalom megjavításának és jobbításának szándékával. "

Édes-kevésnek bizonyult vagy a tudás,. vagy a jószándék, vagy mindkettő. (Csak szét kell nézni a kínai falvakban, tombol az írástudatlanság!)

Persze minden tiszteletem a "mesternek" azért, mert egy lépést előre tett. Már csak az a kérdés merre van az előre?

Válasz

Varga Andrásné Marika üzente 14 éve

Sziasztok én uj témával szeretnék előhozakodni ha szerettek kvizeket játszani szeretném ajánlani a gyorskvizeimet a kvizpart.hu Mezei Mária,Tolnay Klára, Táncdalok 1960-1970 1,2,3, Zalatnay Sarolta, Labdarugás, Albert Györgyi, Hofi Géza, Kabos László, Baross Gábor ,Székely Éva, Kolping Hotel 1, Inter City és helyjegy árak 2009, a halgazdasági kisvasutak, melyik MÁV vonalon közlekednek1, melyik MÁV vonalon találjuk, melyik MÁV vonalon közlekednek az Inter City vonatok 2009 -ben, Sándor Károly,Besenyei Ferenc, Kisdvasútak a vigharsarokban jó szórakozást.Marika

Válasz

Mózes Ernő Attila üzente 14 éve

Érdekes Piroska !
Mostanában meséket olvasok !
Szia Ernő

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu