Kis türelmet...
A fehér tea (paj-csa) nálunk szinte egyáltalán nem ismert, gyengén fermentált teafajta. Ez a Kínában is különlegességszámba menő tea a Szung-kor óta ismert. A teacserje legértékesebb, már-már fehér színű leveleiből készül, amely a feldolgozás után is megőrzi fehéres színét. Legismertebb ezek közül a Jin-csen (Ezüst tű), amely külföldön a legkeresettebb fehér teának számít és a Paj-mu-tan (Fehér peónia) és a Jing-mej (Nemes szépség).
A sárga tea (huang-csa) jellegzetessége, hogy a fermentációt félidőben túlfűtéssel meggátolják, majd különféle illatosító anyagokat adnak hozzá. Az így kapott teát aztán ízlésüknek megfelelően keverik. Ma Kínában mintegy tízféle sárga teát ismernek, melyek egyikét sem exportálják Európába.
Kínában is létezik fekete tea (hej-csa), amely nem keverendő össze a nálunk fekete tea néven ismert, fentebb ismertetett vörös teával (hung-csa). Ennek a leghosszabban fermentált teafajtának a története a 11. századra nyúlik vissza. Ezt a rettenetesen erős, keserű teát ma főként Hunan, Hupej, Szecsuan, Jünnan és Kuangtung tartományokban állítják elő, és mintegy fél tucat fajtája ismert. Kínai kedveltsége ellenére Európában szinte alig találkozni vele.
aranyhegy.com
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Kínai teák 4.
Kínai teák 2.
Kínai teák 1.
A kínai tea története 2.