Kis türelmet...
A fekete tea - amelyet a kínaiak vörös teának (hung-csa) neveznek - elkészítéséről már ejtettünk szót. A fekete teát az angol nyelvben Keeman-ként ismerik, amely az Anhuj tartománybeli Csimen körzet nevéből származik. A 19. századtól kezdve ugyanis jó ideig kizárólag Csimenben állítottak elő fekete teát. A leghíresebb fekete teák legtöbbje a termővidékük után kapta nevét, úgy mint a Min-hung (Fucsieni vörös), Csuan-hung (Szecsuani vörös), Csen-hung (Jünnani vörös) stb.
A harmadik legismertebb, és egyben legnépszerűbb kínai teafajta a félig fermentált Vu-lung-tea (Fekete sárkány; angolul Oolong). Kínában még kékes-zöld teaként (csing-csa) is ismerik. A Vu-lung különlegességét a kínaiak leginkább úgy szokták megfogalmazni, hogy "egyszerre rendelkezik a zöld tea tiszta virágillatával és a fekete tea vaskos ízével." Ezek közül a legismertebb a Vu-ji, amely a Fucsien tartományban található hegyről kapta a nevét. Ez a vidék a Tang-kor óta híres teatermő vidéknek számít, és azóta a történelem folyamán, mindig ismertek teát Vu-ji néven. A Vu-jit a holland W.H. Ukers már 1607-ben bemutatta teákkal foglakozó művében. Ma a Vu-jinak több alfajtáját is megkülönböztetik. A Vu-lung egy másik jelentős fajtája, amelyet mindenképpen meg kell említeni a Tie Kuan-jin (Vas Kuan-jin), a könyörületesség istennője, Kuan-jin után kapta a nevét. E Fucsien tartományban készített teát már 1736-tól kezdve jegyzik. Ma már gyakorta találkozni vele Európában és Amerikában egyaránt. 1810-óta Tajvanon is jelentős Vu-lung-tea termelést folytatnak.
aranyhegy.com
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Kínai teák 4.
Kínai teák 3.
Kínai teák 1.
A kínai tea története 2.