Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

 



Amikor a hét első napján (Húsvétvasárnap) beesteledett, Jézus megjelent a tanítványoknak ott, ahol együtt voltak, pedig a zsidóktól való félelmükben zárva tartották az ajtót. Belépett és így szólt hozzájuk: „Békesség nektek!” Miután ezt mondta, megmutatta nekik a kezét és az oldalát. Az Úr láttára öröm töltötte el a tanítványokat. Jézus megismételte: „Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket.” E szavak után rájuk lehelt, és így folytatta: „Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek nem bocsátjátok meg, az nem nyer bocsánatot.”
Jn 20,19-23




Elmélkedés:

Bennünk élő Lélek
Az egyik vasárnapi szentmisére elég korán érkezett meg a felolvasásra beosztott leány, történeteink jól ismert szereplője, Eszter, aki holnap éppen névnapját ünnepli. Miután megnézte és elgyakorolta az olvasnivalót, volt idő arra, hogy megkérdezzem: Mi történt a héten az iskolában? Őszintén bevallotta, hogy sajnos a hittannal kapcsolatban nagyon kellemetlen élménye volt: elfelejtette a Szentlelket. Megdöbbentem a tízéves kislány szóhasználatán. Mit jelent az, hogy „elfelejtette a Szentlelket”? Érdeklődésemre röviden elmesélte, hogy az órán a hitoktató a szentháromsággal kapcsolatban kérdezte, ő mondta, hogy az első isteni személy a mennyei Atya, a második a Fiúisten, Jézus Krisztus, de a harmadikhoz érve hirtelen megakadt, rövidzárlatot kapott, és csak kis gondolkodás után tudta kimondani, hogy a harmadik isteni személy a Szentlélek. Eszter kitűnő tanuló volt, s hittanból is legjobbak közé tartozott, ezért nagyon kellemetlen volt számára, hogy egy kicsit is gondolkoznia kellett a Szentlélek nevén, s nem tudta rögtön.





Ha mi nem is felejtjük el a Szentlélek nevét, bizony sokszor elfelejtünk figyelni sugallataira, elfelejtünk jó tanácsot kérni tőle, megfeledkezünk ajándékairól. A Pünkösd mostani ünnepe jó lehetőséget ad számunkra, hogy jobban odafigyeljünk az olykor méltatlanul elfelejtett Szentlélekre! A pünkösdvasárnapi szentmise szövegeiben felidéztük az első pünkösd eseményét. Foglaljuk most össze röviden az eseményeket! A húsvét utáni ötvenedik napon járunk, tíz nappal Krisztus mennybemenetele után. Az apostolok együtt vannak, imádkozva várják a vigasztaló Lelket, akinek eljövetelét Jézus pár nappal korábban ígérte meg számukra. Az Apostolok cselekedetei szentírási könyv beszámolója szerint az ígéret beteljesedését különleges jelek kísérik: heves szélvész zaja támad, lángnyelvek ereszkednek az apostolokra, akik különféle nyelveken kezdenek el beszélni. Nem tudjuk pontosan, hogy ez utóbbi, azaz a nyelvel adománya mit jelentett. Egyes szentírástudósok úgy vélik, hogy az apostolok a saját nyelvükön beszéltek, de azt az összegyűltek mindegyike megértette. Mások úgy gondolják, hogy idegen nyelveken való beszédre voltak képesek a Lélek segítségével. Abban viszont egészen biztosak lehetünk, hogy az apostolok ekkor értik meg Krisztustól kapott küldetésüket, s állnak ki először a nép elé a Krisztusról szóló tanítást hirdetvén. A Szentlélek jövetele tehát változást jelent életükben, ettől kezdve missziós, igehirdető küldetésüknek élnek.


---a képen Jan van Eyck festménye. (A Szentlélek Mária fején).


A Szentlélek ajándékaiban mi is részesedünk. Ne feledkezzünk meg arról, hogy mi is megkapjuk a bölcsességet, ami segít minket mindannak felismerésében és megtételében, ami üdvösségünkhöz szükséges. A Lélek ajándékaként tekinthetünk az értelemre, amely hitünk titkainak megértésében nyújt számunkra segítséget. Életünk döntéshelyzeteiben ne feledkezzünk meg arról, hogy bátran kérhetjük a jó tanács lelkét, ami a helyes döntés meghozatalában elengedhetetlen. A lelki erősség abban segít minket, hogy legyőzzük félelmeinket és aggodalmainkat, felülkerekedjünk kishitűségeinken, s újult erővel gyakoroljuk az erényeket. A Szentlélek következő adományára, a tudományra azért van szükségünk, hogy Isten megismerésének útján folyamatosan előrehaladjunk. A jámborság azt a gyermeki lelkületet jelenti bennünk, amellyel magukba fogadhatjuk és magunkban hordozhatjuk Isten Országát. S végül, az Úr félelmének lelke arra indít minket, hogy szüntelenül figyeljünk Isten jelenlétére, közelségére.



A Szentlélek pünkösdi eljövetele segítsen minket abban, hogy újra felfedezzük magunkban és életünkben az elfelejtett Szentlélek elfelejtett ajándékait! Mert Isten Lelke bennünk él, s általa Isten él bennünk.
© Horváth István Sándor

network.hu


 
Pünkösd

Ujjong a lalkem s tele van örömmel:
Ma megérkezik a régvárt vendég!

Bár liliom- palástot
Vehetnék vállaimra
S elébe úgy mehetnék
Hogy szűzfehéren üdvözöljem Őt!—
Bár tűzrózsákat, égő szíveket
Szórhatnék szét a nagy világon.

Hogy illatot és színeket
És imákat találjon,
Amerre jár! –
Bár lenne szívem ünnepi
Zsolozsmát zengő, nagy harang,
Mely szétkiáltja örömét,
Hogy csengjen- bongjon tőle a határ!

Pedig, kit várok, csak egy kismadár,
Remegő szárnyú, hófehér galamb!—
-- De benne ég az örök Láng.
A szent tevésre ihlető nagy Isten!
Szemén pünkösdi tüzek nyelve csap ki,
S így tekint le ránk!
Csak egy pihenő hófehér galamb!

De Őt imádom amíg élek,
S előtte hullok térdre egyedül
Parányi semmiségem
Alázatos mély érzetében
Mikor felettem átrepül
Mert Ő az Úr és Ő a Lélek!

S tőle várjuk fényes újulását
A föld színének,
Őhozzá csap fel ezer ének
Ostromlón zúgva pünkösd hajnalán:
Oh jöjj el! Jöjj el! Szentlélek, Úristen!
Ujjong a lelkem s tele van örömmel!
Dsida Jenő




Imádság:

Szentlélek Isten, jöjj, mutasd meg magad nekünk! Élj bennünk, működj bennünk! Sokszor nem figyelünk jelenlétedre, s mindazokra az adományokra, amelyeket tőled kapunk nap mint nap. Te egykor elindítottad az apostolokat az igehirdetés és a tanúságtétel útján, most minket indíts ezen az úton, hogy hirdessük jelenlétedet és Jézus örömhírét! Maradj bennünk, egység Lelke! Maradj bennünk türelem Lelke! Maradj bennünk szeretet Szentlelke!



Imádság Szentlélekért

Zúgó szél, mennyei vihar,
jöjj a Lélek lángjaival!

Isteni erő van tenálad,
tégy vele most nagy, szép csodákat.

Erőddel a szíveken zúgj át,
és szellőztesd ki minden zugát,
szellőztess ki országot, népet,
az egész nagy földkerekséget.

Söpörd el a bűnt, a gyanakvást
s tedd, hogy végre szeressük egymást.

Hiába pénz, ravaszság, fegyver,
csak nyomorult marad az ember.

Rajtunk hatalmat Te vehetsz,
újjá, tisztává Te tehetsz,
s bevetheted a szíveket
égi maggal, hogy szeretet,
igazság, szépség dús virága
illatozzon szét a világba.

A Föld ne gyilkos atombomba
dühére, de szent viharodra
rendüljön boldog félelemmel.

Te légy mennyei mentő fegyver,
földrengés, mely nem ront, de épít,
pusztítás, mely tisztít és szépít,
vihar, mely alkot, tűz mely éltet
embert, családot, földet, népet.

Hiába pénz, ravaszság, fegyver,
csak nyomorult marad az ember!

S milliók kérnek, mert belátják:
nem segít más, csak az imádság,
a könyörgés. "Jöjj, szent vihar,
ég tisztító lángjaival,
söpörd e a bűnt, a gyanakvást,
add, hogy végre szeressük egymást,
s mint a táj, ha eláll a zápor,
ragyogjon föl a Föld orcája
a béke tiszta sugarától!"
Bódás János





Köszönöm hogy ma is benéztél, áldott Pünkösdöt kivánok Neked és szeretteidnek.


Pünkösd, a Szentlélek kiáradása. Belobban a láng, elindul valami új, valami csodálatos. Felvillan a cél, világossá válik az út. A Szentlélek lángra lobbantja a mi szívünket is. Tegyük le, ami akadályoz.

 

Címkék: hit remény

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu