Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Ezt az értekezést levélként kaptam és érdemesnek tartottam a publikálásra.

A felmerülő kérdéseket tegyétek fel a cikket aláíró Úrnak!

.

"Az ismétlés a tudás anyja".

.

Bár tisztában vagyunk vele, mégis sokszor egyszerűbb a bevásárlásnál a polcról leemelni egy fogrémet, mint elmenni a gyógyszertárba fogporért...
(Én mostanában úgy használom a Dentomint, hogy kb. 1/4 rész szódabikarbónát keverek bele, s fogmosásnál csak belemártom a tégelybe a fogkefét...)
Puszi Erika

 

 "Fluor a fogkrémben?" 

 

 Fluoridok

A Magyarországon kapható fogkrémek túlnyomó többsége fluoridos - mert  ugye "fogorvosunk is ezt ajánlja". A reklám szakirodalom szerint a fogzománcon keresztül felszívódva erősíti azt, és megvédi a fogakat a szuvasodástól.

Vajon a fogzománcon keresztül felszívódik-e valami? A kutatások bebizonyították, hogy semmi! Akkor miért raknak a fogkrémbe fluoridot?
Hol fog fölszívódni a fluorid? Egyáltalán mi is az a fluorid?
A fluorid a legerősebb mérgek egyike: sok növényvédő szer tartalmaz fluort molekulavázában. A kemoterápiában használt készítmények között is található ilyen vegyület.

Legfontosabb káros hatásai a következők:
 - Mérgező mivoltának mértékére jellemző, hogy olyan ipari vidékeken, ahol hidrogén-fluorid formában kerül a levegőbe, már 0,1 ppb koncentrációban immunrendszer-károsító hatását észlelték elsősorban gyermekeknél.
 - Több mint 62 enzim működését képes gátolni szervezetünkben. Közöttük
találhatók a DNS-ben keletkezett hibák javításáért felelős enzimek, valamint az ingerület-átvitel során kulcsszerepet játszó kolinészteráz enzim is. Érdekességként jegyzem meg, hogy azok a molekulák, amelyeket idegbénító gázként vetettek be háborúk idején, szintén elsősorban a kolinészteráz enzim bénításán keresztül ölnek.
 - Megváltoztathatja az információátvitelben kulcsszerepet játszó DNS molekula szintézisét, nem kívánatos szerkezetű DNS-láncok jöhetnek létre. Ezt nevezik a

biokémiában mutációnak, és ezért a fluor mutagén elem.

 - Módosíthatja a kromoszómák szerkezetét.
 - Gyorsíthatja a daganatok kialakulását, növeli a daganatképződés kockázatát.
 - Mivel a fluorid nagyon kis méretű elem, képes az agyba is behatolni. Ennek egyik kimutatott komoly következménye a tanulási képesség csökkenése és memóriazavar kialakulása. Kínában a fluoridos ivóvizet fogyasztó gyermekek IQ-ja jóval alacsonyabb, mint azoké, akik nem isznak magas fluoridtartalmú vizet. Számos vizsgálat igazolta, hogy aki több mint 1 ppm (mg/l) fluoridot tartalmazó vizet iszik huzamosabb időn át (pl. egy-két év), annak IQ-ja a kár 70 alá is csökkenhet.
 - Arra is fény derült, hogy a fluorid az agyban az oxidatív folyamatok felgyorsításával, a szabadgyök-koncentráció növelésének serkentésével fejti ki káros hatását. Agyunkban a tobozmirigy az egyik gyűjtőhelye a bekerült fluoridnak. Ez a mirigy termeli a melatonin nevű hormont, amely kiváló antioxidáns, valamint az alvás-ébrenlét ciklus - ezen keresztül biológiai óránk - egyik szabályozója. A tobozmirigyben felgyülemlő fluorid hatásra csökkent a mela-tonintermelés.

Hol használják ma a fluort?

 - A félvezető ipar és az új nanotechnológia használja a fluor plazmát maratásra.
 - Egyes eljárások használják a hidrogén-fluoridot matt üveg előállítására (marja az üveget).
 - Fluorozott polimereket használnak mint tapadásgátló bevonatokat: teflon.
 - A hűtőgépek még használják a freonokat mint hőszállító közeget. A freonok az ózon ellenségei, és ezért egyre ritkábban alkalmazzák. A freon negatív hatásáért nem a fluor a felelős, hanem a klór.
 - Az egészségügyben a fluor jelen van egyes érzéstelenítőkben, antibiotikumokban, gombaölő-szerekben, adalékként egyes fogpasztákban mint fogszuvasodást gátló szer.
 - Nagy adagban a nátrium-fluoridot mint rovarirtót használták.
 - A hatvanas években kísérletek folytak a fluornak rakéta üzemanyagként történő alkalmazására. Mérgező és maró hatása miatt a kutatások abbamaradtak.


A fluor hatása az élővilágra:

Az elemi fluor, a fluor-hidrogén és a vízben oldódó szervetlen fluoridok, nagyon mérgezők és maró hatásúak. Ezért nagy elővigyázattal kell kezelni, és kerülni, hogy a bőrre vagy a szembe kerüljenek. A fluor nagyon reaktív és szerves anyaggal érintkezvén, ebből hidrogént von el, és hidrogén-fluorid (HF) keletkezik, ez az első lépés a bőr roncsolásában. A keletkezett HF, ellentétben más erős savakkal, a bőrfelületben egyre mélyebbre hatol, és ez a második és veszélyesebb lépés a bőr roncsolásában. Ezt még fokozza az is, hogy az
idegvégződések is károsodnak és az első fázisokban az égés fájdalom
mentes. A hidrogén-fluorid reagálhat a csont kalciumával, és idült
csontkárosodást okoz. Ennél veszélyesebb, a szervezetben lévő kalcium
megkötése, ami szívritmus zavart okoz, és szívmegállás következhet be.
Ha a HF a bőrfelület 2,5%-át érinti (ez kb. 23 cm2) és nem mossák le
azonnal bő vízzel, a sebesült nyílt, nehezen gyógyuló sebeket szerez, ha még sikerül is túlélni a balesetet.
A fogkrémek számos, lassan ható mérget tartalmaznak, mint például a szaharin, a mesterséges színezékek és ízesítők (mind potenciális rákkeltők). Ám a legaggasztóbb továbbra is az, hogy minden tubus fogkrémünk halálos adag fluoridot tartalmaz. Míg Európában a fluoridtar-talmú fogkrémeket egészségesnek kiáltják ki a reklámokban, az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administraton, FDA) előírja, hogy a csomagoláson fel kell tüntetni az egészségügyi kockázatokra vonatkozó figyelmeztetéseket, valamint azt az információt, hogy a fogkrém lenyelése esetén a helyi toxikológiai intézethez kell fordulni. A Skandináv országokban és a
volt Szovjetunió területén törvények korlátozzák a használatát,
fogkrémekben való alkalmazása tilos.

Bármily megdöbbentő is, de fogkrémet, azaz egy olyan terméket, amit a szánkba veszünk és gyakran le is nyelünk - bárki előállíthat és árulhat, engedélyek csupán akkor szükségesek, ha a gyártók valamilyen gyógyhatást tulajdonítanak a terméknek (például a fog érzékenységének csökkentése).

Lévay Ferenc Zoltán
élelmiszermérnök
víztisztítási technológus
www.levaystudio.hu

Címkék: egészség

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Gulyás Zoltán üzente 12 éve

Laikusként is rájöttem, hogy a fluor mindenképpen be tud épülni a fogba, a sérülés, kopás stb. helyén.
Most már az lenne furcsa/ a fentiek miatt/ , ha a fog összetevő anyagai is tartalmaznák!

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu