Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:



Miért legyünk aktív szülők?


A mai gyermekek fizikai és társadalmi környezete nagymértékben eltér a korábbi generációkétól. Kutatási eredmények támasztják alá, hogy az egészséges életmód hangsúlyozása ellenére sok gyermek fizikailag inaktív és nem megfelelően táplálkozik.


65000_449194_normal



Az Egészségügyi Minisztérium és a Tisztifőorvosi Hivatal 2004-ben lezajlott gyermek-egészségügyi szűrőprogramjának eredményei szerint:
   

 

  • A vizsgálatsorozatban résztvevő kiskorúak háromnegyede ortopédia gondokkal, egytizedük túlsúllyal, harmaduk pedig látásbeli nehézségekkel küszködik. Szakorvosok szerint a helyzet egyre aggasztóbb.
  • A gyermekek 70–75 százalékánál találtak tartáshibát, gerincferdülést, bokasüllyedést vagy lúdtalpat, minden tizedik gyermek pedig elhízottnak, túlsúlyosnak volt tekinthető.
  • A jelenségért szakemberek szerint a járványként terjedő mozgáshiány okolható, ráadásul – mutattak rá – a gyermekek nemcsak egyre kevesebbet mozognak, de jóval egészségtelenebbül is táplálkoznak, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt.
  • Bár a fent felsorolt problémákat rendszeres sportolással igen hatékonyan meg lehetne előzni, vagy lehetne javítani – volt olyan megyeszékhely, ahol a kilencven megvizsgált gyermekből mindössze öt–hat! járt valamilyen rendszeres edzésre. Tíz évvel ezelőtt ez az arány hatvan százalék feletti volt.


A mozgáshiány okozta problémákat az egészségtelen étkezés következményei tetézik tovább: a helytelenül megválasztott ételek – gyorséttermi koszt, tésztafélék, édességek, rágcsálnivalók – mértéktelen fogyasztása miatt, ugyanis nem működik megfelelően az emésztőrendszerük. A vizsgálatban résztvevők egyébként kedvenc ételként leggyakrabban a sült krumplit, a pizzát és a milánói makarónit nevezték meg, és mintegy harmaduk számolt be arról, hogy iskolai teljesítményét a szülők olykor hamburger-menüvel, vagy gyorséttermi vacsorával jutalmazzák.

A szülői életmód, különösen a testmozgás és az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik a gyermekek egészségről és az egészséges életről alkotott képének kialakításában.

A testmozgás jó befektetés, hiszen:

  • Segíti a növekedést és a fejlődést
  • Növeli az önbizalmat, és pozitív énképet alakít ki
  • A mozgás segítségével egészséges testtömeg érhető el
  • A közös mozgással eltöltött idő kiváló családi program
  • A mozgás előmozdítja a baráti kapcsolatokat is

Címkék: bokasüllyedés gerincferdülés lúdtalp sport tartáshiba túlsúly

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu