Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:



Család iskoláskorú gyermekkel 


64980_867331_normal 

 

Az aktív életmód, azaz a rendszeres testmozgás fontos része a gyermek fizikális és mentális fejlődésének. Ezen túl a mozgás segít a gyermek személyiségének és képességeinek, illetve önbizalmának fejlesztésében. Vonjuk be gyermekünket minél többféle testmozgásba!

 

Az egészséges étkezés és az aktív élet építi az egészséges gyermeket. Az iskoláskorú gyermekek sok mindenre nyitottak és az aktív szülő jó példa lehet. Jó az esély rá, hogy egy aktív szülőnek aktív gyermeke legyen. A legjobb, ha a család együtt kezdi a napot egy egészséges reggelivel.

A családi étkezések és közös programok megtervezése (mint pl. túrázás, biciklizés) az egészséges életmódot szórakoztatóvá teszi. Legyen a szülő a gyermek sportcsapatának legnagyobb rajongója, mert ez sokat jelent a gyermek számára és megerősíti abban, hogy a fizikai aktivitás hasznos és emellett segít az önbizalom fejlesztésében is.

Mit profitál gyermekünk a sportos életmódból? Megtanulja, hogyan dolgozzon együtt másokkal!

A gyermekeknek szüksége van a testmozgásra: fejleszti az agyukat és egyúttal jó móka is. Az iskolaévek alatt sok külső hatás éri a gyermeket (iskola, barátok, reklámok stb.) és ugyancsak erre az időszakra esik az is, amikor a gyermek megismerkedik a különféle sportokkal.
A csapatsportokban benne van az is, hogy a gyermekek megtanulják, hogyan kell együtt dolgozni másokkal. A csapatsportok nagyon jók abból a szemponttól, hogy megtanítják a gyermekeknek: a szabályokat be kell tartani, és a különböző játékosok más-másban erősek. A fejlődés üteme eltér minden gyermeknél – így a korán és a későn érő gyermekek között nagy különbség lehet sportteljesítményben is. Ezért különösen jók a csapatsportok ebben a korban. A lassabban fejlődő gyermekeknek örömet okoz a csapat sikere, míg az ügyesebbek rájönnek, hogy a sikerhez szükség van a többi csapattagra is. 

A serdülőkorúak táplálkozás-egészségügyi állapotát tárta fel az a komplex vizsgálat, amelyet az OÉTI munkatársai dr. Antal Magda vezetésével végeztek 1997 és 1999 között Budapesten.

Az eredmények szerint a fiúk 33%-a és a lányok 26%-a dohányzott. A dohányzók aránya megközelíti a szüleikét. A szeszes italok fogyasztására vonatkozóan is elkeserítő a kép, mivel a fiatalok mintegy 64%-a alkalmanként fogyaszt valamilyen italt: a fiúk 12,8%-a, míg a lányok 4,4%-a legalább hetente egyszer italozik. A korosztályban a testmozgás sem tekinthető kielégítőnek. A fiatalok 52%-a csak a tornaórákon mozog. A fiúk 18%-a, a lányok 8%- a sportol csak rendszeresen és aktívan.


A tinédzserkor alatt a lányok szenvedélyesen foglalkoznak a testükkel, megjelenésükkel és másokhoz való viszonyukkal. A testmozgás aránya azonban igen kicsi ebben a csoportban – a serdülő fiúk többet mozognak, mint a lányok. A szociális kapcsolatok előtérbe kerülése miatt könnyen előfordul, hogy a testmozgás másodlagos fontosságúvá válik.

Egy helyi sportklub vagy az iskola csapata azonban megadhatja a közösségi élményt úgy, hogy az együttlétek közben sportolással (is) telik az idő. A csapatsportok, mint például a foci és a kézilabda, illetve az együtt végzett egyéb sportok jó alkalmat adnak az együttlétre. Az egyéni sportok a tinédzsereket kitartása, elszántságra, összpontosításra és önbizalomra nevelik. Minden sportnak megvan tehát a maga előnye! Ebben az életkorban már biztosan kiderül, hogy gyermekünknek mihez van tehetsége. Lehet bár, hogy eldöntötte, milyen sportokat űz, de ugyanakkor a családi és iskolai kirándulások, és a nyári vakáció tartalmas szünetet jelent a mindennapi rutinhoz képest, amire még mindig fejlődő szervezetének szüksége is van. Ha gyermekünk úgy dönt, hogy szakít az aktív életformával, mert más dolgok válnak fontossá a számára, örüljünk annak, hogy addig is sok támogatást kapott a sportból és segítsünk neki abban, hogy kialakítsa a saját életében fontos dolgokat!

Segítsünk gyermekünknek felépíteni egy egészséges testet!

A tanárok és a szülők feladata az, hogy a gyermekekkel sok lehetőséget megismertessenek, amelyből ő ki tudja választani, melyik a fejlődési üteméhez legjobban illő mozgásforma.

 „A túlsúlyosság és az elhízás prevalenciája a serdülőkor során nő. A felmérések igazolják, hogy a serdülőkori túlsúlyosság számos felnőttkori betegségnek teremtheti meg a feltételeit. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a túlsúlyos vagy elhízott gyermekek kevésbé aktívak nem túlsúlyos és nem elhízott társaiknál, s mind a rendes testtömegű, mind a túlsúlyos fiatalok testedzése kismértékben, de szignifikánsan csökkenti a testzsír mennyiségét. Az elhízott fiatalok testmozgása előnyösen hat a lipidek és a glükóz anyagcseréjére.
Az edzett fiatalok csontjainak ásványianyag-sűrűsége nagyobb, mint kevésbé aktív társaiké, azaz pozitív összefüggés áll fenn a testtömegfejlesztő sportok űzése és a csont ásványianyag sűrűsége között. A gyermekekkel és serdülőkkel végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a testtömegfejlesztő testmozgás növeli a csonttömeget, míg a tétlenséggel töltött időszakok előnytelenül hatnak a csontrendszer egészségi állapotára.
A felmérések egyértelmű kapcsolatot mutatnak a rendszeres testmozgás és az önbecsülés, az énkép, a depressziós tünetek, és a szorongás/stressz javulása között. A testmozgás és az ellenséges viselkedés/indulatok közötti összefüggésre vonatkozó bizonyítékok nem egyértelműek, ám a pszichés jóllétre vonatkozóan semmilyen negatív hatásról sincs adat.


A gyermekkori testmozgás a viselkedés szempontjából azért fontos, mivel a felnőttkori egészségi állapot a gyermekkorban kialakult viselkedési formákból is eredhet. A testmozgással kapcsolatban végzett vizsgálatok során ugyan nem kísérték végig a gyermekeket a felnőttkorig, ám a szakirodalom szerint a serdülőkori rendszeres testmozgásra való késztetés, ha alacsony vagy közepes szinten is, a felnőttkorban is megmarad. Minthogy a testmozgás hiánya jobban rögzül az emberben a testmozgásnál, az ülő életmód kialakulásának megakadályozása végett ésszerűnek látszik a gyermeknek, serdülőnek a rendszeres testmozgásra szoktatása.

A gyermekek testmozgását firtató vizsgálatok egyértelműen igazolják, hogy a fiúk körülbelül ötéves kortól aktívabbak a lányoknál, s a testmozgás intenzitása az aktív sportolókat kivéve a gyermekkor végétől a serdülőkoron át a felnőttkorig mindkét nemnél csökken. Különösen a tizenéves korban drámai a csökkenés, amikor is sok fiatal ülő életmódra tér át. A kihívás tehát az, hogy a gyermekkorban ösztönözni kell a megfelelő testmozgást, s elő kell segíteni az aktív életstílus kialakulását. Ettől nagymértékben függ ugyanis gyermekeink egészsége és jóléte.”

Forrás: Új Diéta 2003.04.11. www.ujdieta.hu

A testmozgás jótékony hatása fiatal korban

 


Nem szabad sürgetni a gyermeket, hogy kizárólag egy sportra koncentráljon. Természetesen egy kivételes tehetségű gyermeknél ez fontos, de a testmozgásnak akkor is többfélének kell lennie a kiegyensúlyozott fejlődés érdekében. Minden tudományos bizonyíték arra utal, hogy azok a tinédzserek erősebbek és rugalmasabbak lesznek, akik többféle mozgásban is kipróbálják magukat, mint azok, akik kisgyermekkoruk óta csak egy sportot részesítenek előnyben. 

 

Címkék: iskoláskorú gyermek mozgás serdülőkor sport túlsúlyosság

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu