Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:




68283_605047_normal

A fogászat tudományának és a szájápolási termékeknek a fejlődésével, valamint a szájápolás fontosságának széleskörű elfogadásával egyre több idős ember őrzi meg fogait. Ennek ellenére az idősebbek gyakran szembesülnek újabb fogászati problémákkal, ezért egyre fontosabb, hogy fokozottan odafigyeljenek a szájápolásra.



Hogyan befolyásolják a különböző gyógykezelések a fogakat és az ínyt?


Idősebb korban a termelt nyál mennyisége lecsökken. Némely gyógyszer, illetve betegség szintén csökkenti a szájüregben lévő nyál mennyiségét. Az így létrejövő "szájszárazság", vagy xerostomia növeli a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát.

A nyál többek között védelmet nyújt a lepedékben lévő káros baktériumok ellen, mivel kimossa a baktériumok által a táplálékokban lévő cukrokból képződő savakat. A lecsökkent mennyiségű nyál meggátolja a fenti folyamatot, így növeli a fogszuvasodás veszélyét. A száraz szájüreg az ínybetegségek kockázatát is növeli. A szájszárazság leküzdhető mesterséges nyál segítségével, mely nedvesíti a szájüreget étkezés közben és után. A fogorvos ezen kívül ajánlhat több, otthon használható terméket, ami ellenállóbbá teszi a fogakat a szuvasodás ellen. Fluorid-tartalmú szerek, mint a fluoridos öblítők egyből a fog felszínén hatnak, megelőzve a fogszuvasodást.



Hogyan befolyásolja az életen át tartó fogmosás a fogakat és az ínyt?


Idősebb korban a fogíny elkezd visszahúzódni - így a fogak megnyúltabbnak tűnnek. Egyúttal a fog gyökere is szabaddá válik, ami növeli a fogszuvasodás kockázatát (gyökér caries) , és a dentin túlérzékenységét okozzák.

Az alapos mindennapos fogápolási rutin, ami magában foglalja a fogmosást és a fogselyem-használatot, valamint a fogorvos által javasolt fluorid-kezelés ellenállóbbá teszi a fogakat a szuvasodás ellen, és segít enyhíteni a túlérzékeny fogak fájdalmát.



Hogyan befolyásolja az étrend megváltoztatása a szájüreg egészségét?


Idősebb korban az étkezési szokások megváltoznak, ami nagyobb mennyiségű cukros étel és ital fogyasztásával járhat. Próbálja csökkenteni a nassolások számát, ami csökkenteni fogja a lepedékből képződő savak támadásainak a számát, így csökken a fogszuvasodás kockázata.

Címkék: Idős kor betegség mesterséges nyál szájszárazság szájápolás xerostomia étrend

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu