Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

68282_180215_normal 

Kinek van szüksége a fogszabályozóra?

A fogszabályozás nem csak esztétikai szereppel bír, hanem súlyosabb, később kialakuló fogászati problémákat is megelőzhet. Amíg fogszabályozót hordunk, észben kell tartani, hogy a kezelés hatékonysága attól függ, hogy mennyire törődünk fogainkkal és ínyünkkel. A helyes otthoni szájápoláshoz hozzá tartozik a lepedék hatékony eltávolítása a fogakról, az ínyről és a fogszabályozóról minden nap. Mindez a fogak és az íny hosszú távú egészségéhez is hozzájárul.



Milyen hosszan tart a kezelés?


A kezelés ideje változhat, leggyakrabban 18-30 hónapig tart. Felnőttek esetén a kezelés valamivel tovább tarthat, mivel az arccsontok már nem növekednek tovább. Akármilyen korúak is vagyunk, a fogak és az íny egészségének megőrzése fogszabályozás ideje alatt is fontos.



Hogyan kell szakszerűen fogat mosni fogszabályozó viselése alatt?


A fogak megfelelő helyzetének kialakítására alkalmas lehet rögzített, vagy levehető fogszabályozó is. A fogszabályozó típusa meghatározza a napi fogápolási rutint is:


Rögzített fogszabályozó: a fogak és az íny tisztítása


Rögzített fogszabályozó viselése esetén elsőre nehéznek tűnhet a lepedék eltávolítása a fogakról és az ínyszélről. De kitartás: egy kis gyakorlattal - és néhány jótanáccsal minden könnyebb lesz:

  • Először is, vegyünk le minden elasztikus kötést és levehető tartozékot (fejfedőket is)
  • Kövessük a fogorvosok javaslatait - íme:
    Helyezzük a fogkefét 45 fokos szögben az ínyhez képest! Gyengéden nyomjuk oda a  fogkefét, és rövid húzásokat alkalmazva mossuk minden egyes fogunkat nagyjából tíz-tíz másodpercig!
  • Ne hagyjunk ki egyetlen külső vagy belső fogfelszínt sem!
  • Ne felejtsük ki a fogak rágófelszínét, valamint a hátsó oldalukat sem!
  • Végül mossuk meg a fogszabályozó környékét, először felülről lefelé, majd fordítva.
  • Mozdulataink legyenek gyengédek, és figyeljünk rá, hogy ne sértsük meg a tartókat és drótokat.


Kivehető fogszabályozó: a fogak és az íny tisztítása


Ebben az esetben a fogápolás jóval egyszerűbb, mert miután kivettük a fogszabályozót, ugyanúgy moshatunk fogat és használhatunk fogselymet, mint normális esetben. Mindenesetre nem árt, ha betartjuk a következőket:

  • Mossuk óvatosan a fogszabályozó által fedett ínyfelületeket, beleértve a szájpadlást is, amennyiben ilyen típusú fogszabályozót használunk!
  • Fogkefe és fogkrém segítségével mossuk meg a fogszabályozót is, majd öblítsük ki alaposan vízzel!



Hogyan kell fogselymet használni, ha valaki rögzített fogszabályozót hord?


Kérdezzük meg fogorvosunkat, hogyan tisztítsuk meg a fogszabályozó környékét!
Használjunk Oral-B SatinFloss-t, melyet a merev végével könnyebb átfűzni a fogak között - a drótok fölött a felső, és alattuk az alsó fogsor esetén!
Tekerjük a fogselymet C-alakban a fogaink köré, és gyengéden mozgassuk fel-le minden fog körül, valamint az ínyszél alatt. Használjunk minden foghoz új darabot!

 



Léteznek-e speciális fogápoló termékek fogszabályozó viselése esetére?



A fogorvos által javasolt termékek nagyobbik része már amúgy is ismerősek lesznek a napi fogápolási rutinból. Íme néhány példa a speciális termékekre:

Fogszabályozóhoz való fogkefe: ezek a fogkefék, mint például az Oral-B Orthodontic Fogkefe, V-alakra nyírt sörtékkel rendelkeznek, így a fogszabályozó drótjai alatt és fölött is képesek tisztítani.

Az összes Oral-B elektromos fogkefékre alkalmas, speciális tervezésű Oral-B Ortho Brushhead pótfejek sörtéi alkalmasak a fogszabályozó környékének tisztítására.

 

Speciális fogselymek: A rögzített fogszabályozók megnehezítik a szokásos fogselyem-használatot. Az Oral-B SuperFloss fogselyem egyedülálló, mivel minden szál három részből áll, egy merev végből, mellyel könnyebb átfűzni a fogak és a fogszabályozó között, vagy fogművek alatt; szivacsos fogselyemből, amellyel széles fogközökben is használható, valamint egy hagyományos fogselyemből, amivel a természetes fogak, és az ínyszél alá lehet behatolni. A szivacsos fogselyemhez lehet használni fogkrémet, fluoridos, vagy antibakteriális hatóanyagot is.


Intedental fogkefék: kis fejük és finom sörtéik révén ideálisak a drótok alatti felületek és a fogközök tisztítására.
 

Az Oral-B Interdental Brush System egy nyélből és két eldobható fejből áll, így csak a fejet kell kicserélni, ha elhasználódik. Hogy utazás közben is tisztíthassa fogközeit, használja a kupakkal ellátott, kompakt Oral-B interdental fogkefét, mely elfér akár egy zsebben is.



Szájzuhanyok: A szájzuhanyok, mint például az Oral-B ProfessionalCare 8500 OxyJet® Center, nagynyomású vízsugárral működnek és az ínyszél alatt is használhatók. Az OxyJet változtatható beállításainak köszönhetően érzékeny területeken is alkalmazható, és tartálya az egész szájüregre elegendő vizet tartalmaz. Az OxyJet víz helyett szájöblítővel is működtethető.

 


Mik a legfontosabb szempontok, amit a fogápolásnál figyelembe kell venni, ha valaki fogszabályozót hord?

  • Tisztítsuk napjában legalább háromszor fogainkat és fogszabályozónkat (különösen étkezések után)!
  • Tisztítsuk meg fogközeinket legalább naponta egyszer, de lefekvés előtt mindenképp!
  • Használjunk fluoridos fogkrémet! A fluorid bizonyítottan segít megelőzni a fogszuvasodást!
  • A fogszuvasodás elkerülésének érdekében használjunk fluoridos szájöblítőt, vagy a fogorvos által javasolt, fluorid-tartalmú táplálékkiegészítőt!
  • Vigyünk magunkkal fogkefét és fogselymet, így akkor is moshatunk fogat, ha nem vagyunk otthon.
  • Látogassuk rendszeresen a fogorvost!
  • Kerüljük a cukros ételeket, különösen azokat, amelyek beleragadnak a fogszabályozóba, és így növelik a fogszuvasodás kockázatát!


 

Címkék: fogszabályozó kivehető készülék rögzitett készülék

Kapcsolódó cikkek:

  Tisztítás a fogak között

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu