Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Díszítés

Sokat dobhatunk koktéljaink megjelenésén apróbb díszekkel. A legegyszerűbb dekorációk színes szívószálak, narancs-, citrom- vagy limekarikák. Szintén jópofa díszek a színes keverőpálcák, izgalmas megoldás a koktélcseresznye, illetve ananászdarab, illetve mentalevél használata. Egzotikus a citromspirállal díszítés. bizonyos koktélokhoz illhet a cukor- vagy sóperem. Az egyik legújabb ötlet pedig a jégkockába fagyasztott koktélcseresznye.

 

Gyakorlati technikák

Több koktél receptjében találkozhatunk alapanyagként a cukorsziruppal vagy olyan kifejezésekkel, hogy "díszítsük citromolajjal" vagy "készítsünk cukorperemet". Ezeket a több helyen előförduló nem teljesen maguktól értetődő technikákat megpróbáltuk itt összegyűjteni.

Cukorszirup készítése

Néhány helyen jó pénzért árulnak cukorszirupot, de otthon egyszerűen is viszonylag gyorsan mi magunk is elkészíthetjük. Öntsünk egy adag vizet egy kis lábosba, melegítés közben adjunk hozzá ugyanannyi cukrot és forrásig kevergessük. Hagyjuk egy percig forrni, majd vegyük le a tűzről és lehűlés után készen van a cukorszirup. Fénytől védett helyen korlátlan ideig eláll, célszerű egy műanyag üvegben a hűtőben tárolni.

Poharak lehűtése

Fontos, hogy a pohár ne melegítse fel a koktélt, így a kisebb űrtartalmű poharakat - mint a koktélospohár - ajánlatos lehűteni. A hűtést többféle módon végezhetjük:

  • A legpraktikusabb és leggyorsabb megoldás, ha a pohár aljába jégkockát teszünk és azt kevergetjük, forgatjuk egy kicsit.
  • Ha a poharak nem kristályból vannak, a fagyasztóba tehetjük őket 20-30 percre.
  • Látványos megoldás, ha a poharakba jégdarát teszünk és úgy rakjuk őket a hűtőbe.

Bármely hűtési módot is választjuk, úgy higénikus, ha a lehűtéshez használt jeget nem használjuk fel koktélhoz.

Jég

A koktélkészítés egyik legfontosabb alapanyaga - ha nem a legfontosabb. Amit nem lehet eléggé hangsúlyozni: sose spóroljunk a jéggel és mindig több legyen kéznél, mint amennyiről gondoljuk, hogy elfogy. Még néhány dolog.

 Jég, jégkockák

Idővel magunk is rá fogunk jönni, hogy jégből sosincs elég, így sok bosszúságot spórolhatunk magunknak, ha mindig többről gondoskodunk, mint amennyire (véleményünk szerint) szükség lesz.

Sose spóroljunk a jéggel - kevés jéggel csak félig koktél a koktél. A shakert nagyjából feléig töltsük meg vele és a hosszabb italokba is bőségesen rakjunk.

Jégkockák 

A legtöbb koktél esetén jégkockákat használunk. Ezekről elmodható, hogy minél nagyobb szeműek, annál dekoratívabbak, mivel a nagy kockákból jó sokat rakhatunk pl egy longdrinkes pohárba - és mégis marad köztük hely bőven az italnak.

A jégkockákra többnyire igaz, hogy - meglepő módon - ha nagyon hidegek, akkor nem hűtenek annyira, ugyanis ekkor több idő kell a felolvadásukhoz.

Tört jég 

Több koktélhoz szükségünk lesz tört jégre. Ezt a legegyszerűbben úgy készíthetünk, ha jégkockákat egy konyharuhába becsomagolunk és egy vágódeszka fölött kalapáccsal (jobb híján klopfolóval) apróra törjük.

Jég készítése, beszerzése 

Jeget készíthetünk mélyhűtőben: ilyenkor mindig hagyjunk elég időt a megfagyáshoz. Ügyeljünk rá, hogy csak akkor készítsük csapvízből a kockákat, ha annak semmilyen szaga, mellékíze nincsen, egyébként használjunk ásványvizet.

Több vendég esetén érdemes jeget vásárlolni, amit szinte minden benzinkútnál megtehetünk - 2 kilót valamivel több, mint egy gyümölcslé áráért.

 

 

 

Citromolajjal díszítés

Sok italba spriccelünk felszolgálás előtt narancs vagy citrom héjából illóolajat, hogy aromát kölcsönözzünk a koktélnak. Erre a célra vegyünk egy héjdarabot a gyümölcs húsa nélkül (akár egy héjkarikát, akár egy héjgerezdet - de mindenképpen megmosva) , tartsuk külsejével az ital fölé és facsarjuk ki. Ha gondoljuk, akár a pohár peremét is bedörzsölhetjük a héj külsejével.

Cukor- és sóperem készítése

Néhány koktél esetén hatásos és ízletes díszítés a cukorperem. Ennek elkészítéséhez egy citrom- vagy limeszeletet húzzunk végig az előhűtött pohár peremén, majd a poharat fejjel lefelé óvatosan forgassuk meg némi kiöntött cukorban. Ezután könnyedén ütögessük meg a poharat, hogy a rá nem tapadt szemcsék lehulljanak és már önthetjük is bele a koktélt. Más, különleges italokhoz ugyanezzel a módszerrel készíthetünk só-, kókusz- vagy kakaóperemet. "Ragasztóanyagként" likőrt, szirupot, esetleg vizet is használhatunk.

Citromspirál készítése

Nagyon különleges hatást kölcsönözhetünk koktéljainknak valamilyen citrusféléből készített spirál készítésével. Készítése a többi dísznél valamivel nehézkesebb, de ha a vendégeink értékelik az eleganciát, biztos sikerre számíthatunk.

Először hámozzuk meg egy minél keskenyebb és hosszabban egybefüggő csíkban a gyümölcs vékony héját. Ehhez a legjobb megoldás a spirálvágó nevű eszköz, de ha nincs ilyenünk, akkor dolgozhatunk krumplipucolóval és vékony késsel is.
A héj levágása után a hosszú csíkot tekerjük szorosan egy szívószál vagy keverőpálca köré, hogy spirálba csavarodjon. Esetleg fakanalat is használhatunk, de ekkor vastagabb spirált kapunk.
A spirál elkészültekor díszítsük vele a koktélt, például lógassuk le a pohár széléről.

 

Címkék: alkohol díszítés gin koktél mentes rum tequila vodka

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu