Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A világ nagyvárosaiban mindenütt hivalkodóan fénylenek a sokszínű képekké vagy éppen márkanevekké összeálló neonreklámok.

A hagyományos vilanykörtétől eltérően,a vékony fénycsövekből könnyen alakíthatók ki betűk vagy más,bonyolult alakzatok.

Jellegzetes fényüket az "elektromos gázkisülés" jelenségének köszönhetik.A gázok rendes körülmények között nem vezetik az elektromosságot,jó szigetelők.Ha azonban a nyomást erősen csökkentjük,és nagy feszültség alá helyezzük,a gázok is elektromos vezetővé válnak.

Először a 19.század végén,illetve a 20.század elején,a nemesgázokkal kísérletező tudósok lehettek tanui a gáz által kibocsátott,ragyogó narancsvörös fényjelenségnek,amikor a rikított neonban létrejövő kisüléseket vizsgálták.

A neonfény létrehozásához elektromos feszültség alá helyezik a neongázzal töltött üvegcső két végét.A cső egyik végétől a másik felé elektronnak nevezett elemi részecskék áramlanak,ám útközben összeütköznek a neonatomokkal.Az ütközés következtében a neonatom magja körül keringő elektronok kilökődnek pályájukról.A becsapódáskor az elektronok többlet energiát nyernek -ugyanúgy,ahogy a biliárdgolyó is energiát kap a nekiütköző másik golyótol.Amikor visszatérnek eredeti pályájukra,ezt a többletenergiát elektromágnesessugárzás formájában adják le.

A kibocsátott sugárzás frekvenciája a látható fény tartományába esik,így keletkezik a megfigyelhető élénk narancsvörös ragyogás.

Ha az üvegcsövet más gázzal töltik meg,hasonló jelenség figyelhető meg,ám az elektronok által leadott sugárzás más frekvenciájaú,a fényjelenség tehát más színű lesz.A hélium például aranysárga fényt bocsát ki,a kripton halvány ibolyaszínüt.Megint más színnel ragyognak a belül fluoreszkáló anyaggal bevont,argongázt vagy higanygőzt tartalmazó csövek,amelyek néha még a felhasznált üveget is megszínezik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: Hétköznapi csodák

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Sallai Erzsébet üzente 16 éve

Legalább innetől fogva tudom miért szineződött el a neonunk a konyhában:)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Mazsola ez nagyon klassz kis cikk  tanultam én is belőle.Köszi:Mari

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Már meginnt tanultam valami újjat tőled köszi.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu